Skip to content

Intervjuer efter matchen mot Gefle

Foto: Nils Westberg Löfgren, Gefle IF Fotboll

Äntligen är säsongen igång på allvar. Under lördagseftermiddagen mötte vi i den första träningsmatchen superettan nykomlingen Gefle IF på ett soligt, men kallt Gavlevallen. Trots att vi hade det mesta av spelet, slutade matchen med förlust 2-1 (0-1) inför dryga 300 åskådare.

”Det var första träningsmatchen, och vi håller fortfarande på att förbättra oss. Vi förlorade matchen, vilket inte var bra, men gjorde en del bra saker men också en del vi måste förbättra.”

Kevin Appiah Nyarko

Premiärskytt för Brage var hemvändaren Pontus Jonsson, som i den första halvleken gav oss ledningen med 1-0.

-Jag har blivit mer mogen i mitt spel, och blivit bättre på allt egentligen, säger 21-åringen som de senaste två säsongerna spelat i just Gefle.

Nu är han alltså tillbaka i grönvitt och hoppas få förtroendet från Klebér & co.

-Det är väldigt tuff konkurrens, med många bra spelare. Så det gäller att förtjäna sin plats, och jag hoppas jag kommer att kunna leverera och få speltid, menar Pontus.

Och falusonen kunde inte fått en bättre start på säsongen, när han stod för ledningsmålet i slutet av första halvlek.

-Det är så klart jättekul att öppna målkontot direkt. Jag tror det var Seth (Hellberg) som vann bollen ganska högt, slog den till Johan (Arvidsson) som la den i sidled, och jag kunde raka in den i öppet mål. Skönt, det var ett enkelt mål, säger han om målet, som förhoppningsvis ska följas av fler under säsongen.

Från sin favoritposition på högerkanten kom han till flera inlägg, och hade även några avslut på mål under de första fyrtiofem minuterna han fick spela.

-Jag är tänkt som högerkant, säger Pontus, om den position han helst vill spela på.

Vad säger du om truppen, det är många nya namn sedan du spelade här senast?

-Det finns väldigt många bra spelare. Både de nya och de (få) som var här innan. Vi är ett bra lag.

Under sina två år i Gävle, följde han sitt förra lag i största möjliga utsträckning.

-Jag försökte se så många matcher som jag hann med, när det inte krockade med egna matcher. Sedan höll jag koll på tabell och sådant där.

Vad gäller uttalade mål inför säsongen, säger han att det inte är något man redan börjat diskutera.

-Vi har inte pratat om målsättning än, utan att bara trumma på med grunderna.

Även om det blev förlust i återkomsten till Gavlevallen, menar han att det var roligt att möta sitt tidigare lag.

-Det var jättekul. Jag känner nästan alla, så det var skitkul spela mot polarna.

Ett annat av nyförvärven som fick visa upp sig i säsongspremiären var anfallaren Kevin Nyarko som spelade andra halvleken. Något mål blev det inte för 20-åringen, som ändå hann visa upp några av sina kvaliteter. Han var upphovet till bland annat en straff och hade i slutminuterna en nick som gick strax över.

-Jag hade en del chanser idag, och kanske borde gjort något mål, säger han.

-Nicken gick utanför. Jag försökte göra mål, men olyckligtvis gick den inte på mål.

-Jag ordnade straffen vi får, men tyvärr blev det inte något mål, säger han efter att Gustav Berggren missat målet från elva meter.

– Vi tar steg för steg, och vill förbättra oss. Men det var såklart lite synd att vi inte vann matchen, menar Nyarko.

Han hade blandade känslor efter 1-2-förlusten och menar att man inte ska lägga för stor vikt över resultatet så här tidigt på säsongen.

-Det var första träningsmatchen, och vi håller fortfarande på att förbättra oss. Vi förlorade matchen, vilket inte var bra, men gjorde en del bra saker men också en del vi måste förbättra.

– Vi fick stryk men jag tycker inte att det vi presterade motsvarade resultatet.

Kevin har de två senaste åren spelat i Gottne IF. Hur kom det sig då att han hamnade i Sverige?

-Den tränare jag hade i England, han kontaktade mig när han fick huvudtränarjobbet i Gottne. Jag fick en plats i laget. Jag är född i Köln, och bodde där tills jag var nio, tio år tills jag kom till England.

 I England var han med i Wolverhamptons akademi, och spelade även som semiproffs i Kingstonian och Hanworth Villa.

-Det var en bra erfarenhet, och jag spelade på en ganska hög nivå ändå. Nu är jag glad att vara här, och kommer att lägga ner jobbet för att komma upp till en högre nivå, för det är det jag vill göra.

Vad vill du säga är de största skillnaderna i brittisk och svensk fotboll?

-Här är det väldigt mycket taktik, och du måste tänka mer. Alla håller sig till samma taktik hela tiden, och det är mycket välorganiserat.

Efter att han bara varit i Borlänge några veckor, tycker han att han har funnit sig väl tillrätta både i laget och staden, även om det är en stor omställning från storstadspulsen i England.

-Det känns mycket bra. Ett bra gäng spelare, en mycket bra grupp med unga spelare. Borlänge är en väldigt liten stad jämfört med London. Men det är mysigt och med en så liten stad finns det inget som distraherar, så det är en väldigt bra miljö att kunna jobba hårt, och göra oss till bättre fotbollsspelare.

I Gottne, som har sin hemmavist utanför Örnsköldsvik, visade han förra säsongen sin målfarlighet med 21 mål på 23 matcher. Men han vill han säga att han är bra på många saker och inte bara är en målgörare.

-Jag är ganska fysiskt stark. Har ett mycket bra skott med båda fötterna, och är en bra kombinationsspelare med bra teknik, avslutar han.

Tränaren Klebér Saarenpää menar att resultatet i matchen mot Gefle kom i andra hand, och att det viktigaste var att ge alla speltid och bygga på spelidén.

-Att sätta det vi vill jobba med spelmässigt och sedan att börja konkurrera om platserna.

Fick du några svar från matchen som du hade eventuella frågetecken inför?

-Det kommer vara sådan hela tiden fram till seriepremiär. Vi kommer in där folk får konkurrera om positionerna, och vi kommer spetsa till det redan i nästa match när vi har tre matcher på en vecka.

-Där kommer vi sikta närmare på nittio minuter för de som klarar av det.

Förutom skadade Emil Tot Wikström, fick samtliga nytillskott speltid mot Gefle.

Vad hoppas du nyförvärven kan tillföra laget?

-Kvalitet. Alla har sina spetskvaliteter i respektive position, så det är att fylla i för att få oss slagkraftiga inför den här säsongen som vi ska in i.

-Att de ska vara med och slåss och bidra till IK Brage.

Pontus Jonsson visade direkt att han vill vara med och slåss om en plats i startelvan och blev också målgörare på sin tidigare hemmaplan.

-Kul för honom att göra det (mål) direkt i första matchen, och just på den här platsen.

Klebér var nöjd också över sina övriga nyförvärv, men säger att det finns saker att jobba med.

-Kevin Nyarko är bra på större ytor, skapar lite mer relationer och hotar bra i djupled och fixar straffen. Sedan får vi jobba lite mer med presspelet så han hittar rätt i det också.

Anfallaren Iletsin Camoes, har varit på provspel en tid, och spelade dryga timmen och bidrog med en del bra aktioner.

-Vi ser en potential i honom att utveckla.

Gustav Berggren, från Norrby missade en straff, men gjorde i övrigt en fin insats i det offensiva spelet.

-Han har mycket fotboll i sig. Har en jättefin teknisk touch och blick för spelet. Han ska bara få en större aura och sätta avtryck.

I andra halvleken fick också 17-åriga akademispelarna Dennis Lützow, Jonah Almquist och Egon Pettersson visa upp sig.

-Jonah har gjort det bra och växt, tagit steg i sin utveckling från förra året. Egon är ny (in i akademin), mittback, han har lite problem i positionsspelet, vilket märks vid ena målet han är involverad i. Han har gjort väldigt få träningar men får känna på det. Dennis får komma in och känna på tempot och vet vad han ska sikta på i sin utveckling.

Nästa träningsmatch är om en vecka, lördagen den 4:e februari med start kl.13:00, då Örebro SK kommer till Borlänge Energi Arena Domnarvsvallen.

Eventuellt kommer nyförvärvet från Halmstad BK Emil Tot Wikström då få speltid.

Brage kommer efter matchen mot Örebro, fyra dagar senare, möta Kvarnsvedens IK.

Hur ser kommande träningsveckan ut?

-Lediga imorgon söndag, sedan träning måndag, tisdag, ledig onsdag, sen träning torsdag och fredag, så alla kommer vara pigga och fräscha, förklarar Saarenpää.

-Vi kommer trycka på och bli mer explosiva i det vi ska göra. Sedan kommer vi jobba vidare med våra spelmodeller så att vi sätter det, och kommer spetsa till det lite mer.

-Sedan får vi se vilka som klarar nittio minuter, och hoppas de spelar nittio minuter också. Det är planerat att vi inte ska byta i närheten av lika mycket, säger Klebér Saarenpää, som siktar på att få så många som möjligt att spela 90 minuter i någon av de två kommande matcherna.

-För de som inte spelar på lördag, kommer få göra det på onsdag och då få sina nittio minuter.

Text: Olov Lindgren

Relaterade nyheter

Buy Ticket

sign in to post your comment or signup if you dont have any account.