Skip to content

Intervjuer efter säsongens sista match

Foto: Niclas Jönsson / BILDBYRÅN /

Det blev inte den avslutning vi hade hoppats på i serieepilogen borta mot Halmstad BK. HBK var numret större och kunde vinna med 1-0 (1-0) inför dryga 3200 åskådare på Örjans Vall, där Joel Allanssons mål efter dryga halvtimmen blev matchens enda målskytt.

Chefstränare Klebér Saarenpää var besviken efter andra raka förlusten och att man avslutade säsongen med sex matcher utan seger.

-Jag hatar att förlora och det har vi gjort ganska mycket här på slutet, det är en sur känsla. Det är mycket som inte är upp till standard, mot ett bra Halmstad så kan vi inte tävla riktigt på de premisser vi vill göra och det behöver vi lära oss bli bättre på. Det är en bra ”blue print” på alla de fel vi gör under hösten. Facit finns för att rätta till det, och frågan är nu om vi är kapabla att göra det.

Vad är det som skiljer er från Halmstad?

-Tydlighet och duellspelet. Vi förlorar mycket dueller kommer inte ur situationer, mottagningar och passningar. Det är smådetaljer som inte alla ser, som är otroligt viktiga att få ihop för att få en helhet och komma till de avgörande lägena.

-Där är vi inte, det saknas en hel del för att vinna sådana här matcher. Du kan inte förlita dig på en individuell prestation eller tur, utan det förtjänar man över tid och det har vi inte förtjänat under hösten.

Även om prestationen och skickligheten inte fanns där fullt ut, så vill han hylla spelarnas inställning mot skickliga Halmstads BK och att de jobbade in i kaklet för att få med sig poäng.

-Moralen och kämpaglöden finns där. All heder till spelarna. Vi försöker in i det sista.

I ett större perspektiv menar han att det finns många saker man måste bli bättre i för att på allvar utmana topplagen i framtiden.

-Vi i klubben får sätta oss ned och se hur vi kan hjälpa oss själva för att ta det nästa klivet. Det är ett stort kliv kvar för att komma till de där topplaceringarna över 30 matcher.

-Vi blir sjua, och är inte i närheten att vara ett topplag, det är en bra bit kvar, konstaterar han.

Mot HBK gjorde vi en bra forcering i och med bytena i andra halvleken, även om det inte räckte till poäng.

-De kommer in och gör en ”impact”, men sedan dalar det ganska snabbt.

Saarenpää menar det är mycket som kan bli ännu bättre i förberedelserna för att det sedan också ska leda till fler poäng i matcherna.

-Det är mer gnugget i träningsmiljön, de sista små knepen i kost, sömn, styrketräning med mera. Det är mer i vardagen vi behöver ta steg, för då kommer det spegla sig mer i matcherna då vi behöver leverera.

Som bekant kom vi till säsongen med ett till stora delar nytt lag, och var av många ”experter” tippade i botten av tabellen, vilket gör att vi överträffat en del förväntningar. Klebér hoppas det år som laget nu fått spela tillsammans ska ha varit till nytta och kommer ge utslag till nästa säsong.

-Det blir spännande att se. Det är en otrolig erfarenhet för många spelare att vara med en sådan här säsong i med- och motgång och få reflektera över det.

-Att nyansera sig i vad nivån kräver, och vad som krävs för att vara med topp tre på sin position i ligan. Det är ett brutalt hårt jobb, och ambition och karaktär som varje individ får reflektera över och se om man är villig att lägga ned den energin.

Hur ser du på utvecklingspotentialen i truppen?

-Det är upp till bevis. Det vet vi efter försäsongen och nästa sommar. Det är unga spelare och det finns enorm potential, men vi har inte lärt oss tillräckligt snabbt i år, kanske av förklarliga skäl. Det är jättespännande att se hur många steg vi kan ta. I en drömvärld om man lär sig från den här säsongen så kan det bli riktigt bra, om vi kan komplettera gruppen med ytterligare några stycken att bära bördan.

Offensive mittfältaren Johan Arvidsson har gjort en stark säsong efter sent anslutit till truppen från Kalmar FF. På 28 matcher, har 22-åringen noterats för fem mål och två assists.

-Som för resten av laget så gjorde jag en jäkla bra vår. Jag fick en bättre start än jag kunde tänka mig, och poängen trillade in och allt flöt på.

-Sedan under hösten gör vi en skitsäsong. Vi får inte med oss resultat, spelar inte speciellt bra. Om vårsäsongen var stolpe in, så var hösten stolpe ut.

Har du någon förklaring till poängskillnaden var så stor under våren jämfört med hösten?      

-Svårt att säga. Vi får analysera och kolla säsongen och ta det därifrån. Vi är helt enkelt inte lika bra som första delen.

Under säsongens första del var effektivitet när målchanserna dök upp, klart bättre än vad den varit under hösten.

-Under våren gör vi mål på våra chanser, och det är några otroliga mål som ger oss en del poäng. Andra halvan får vi inte med oss de målen riktigt.

Tycker du det är för mycket begärt av laget att ni ska vara med i toppen, med tanke på alla nya spelare?

-Det är klart…med tolv nya och spela ihop ett lag. Vi gör en otroligt bra första halva, men sedan händer något andra halvan. Jag hoppas att vi förhoppningsvis kan lära oss något utav det här och bli ännu bättre nästa säsong.

Vad ska vi ha för förväntningar inför nästa säsong?

-Vi har visat att vi kan vara med i toppen, och det är bara att jobba därifrån. Hoppas att vi kan få en till sådan här chans att vara med och slåss när vi kommer till höstsäsongen, säger Arvidsson som har två år kvar på kontraktet.

Vad tycker du skiljer Brage från lagen som går upp i allsvenskan?

-Effektiviteten. Vi skapar lägen, men måste bli effektivare och även skapa fler lägen. Topplagen är stabila bakåt, och effektiva och farliga framåt. Det gäller att vi lär oss av det och blir ännu effektivare och farligare, kommer med mer kraft när vi anfaller.

Mot Halmstad kom han in efter pausvilan och hade flera bra intentioner.

-Jag fick höra precis innan halvtid jag skulle komma in efter paus. Jag ville komma in med ny energi och bidra.

-Det är stunder där vi är lite bättre, och stunder där de kontrollerar. Det är lite bättre i andra men vi skapar inte riktigt med chanser.

 Av säsongen återstår ett par veckor träning innan laget går på ledighet.

Kommer du ha någon semester?

-Tanken är att familjen ska på en snabbis till Italien och ta det lugnt. Sedan drar försäsongen igång.

Brages mittback och lagkapten Alexander Zetterström var förstås deppad både över resultatet mot Halmstad, liksom säsongen i stort som slutade i en sjunde plats.

-Så klart jag är besviken både över matchen och hösten som vi har haft.

-Vi gör en grym vår, och den räddar oss lite grann och vi får vara nöjda över den.

Han menar ändå inte att man överpresterade under våren.

-Egentligen inte. Då kändes det att vi hade en annan energi i laget och det får man av medgång. Det såg man under våren, att vi vann matcher då vi hade studsen med oss. Tur förtjänar man när man lägger ner hårt jobb och det gjorde vi verkligen då. Jag säger inte vi lägger ner det nu också, för det gör vi.

-Vi kanske saknar självförtroendet lite grann och då slår man inte den avgörande passningen och gör sin gubbe som man kanske vågat göra med ett bättre självförtroende.

-Jag tror det kan var det, sedan har det också varit en del skador som stört oss, men skador tillhör och det ska man hantera bättre än vad vi har gjort.

Mot HBK hamnade vi tidigt under tryck och kom också i målmässigt underläge när Joel Allansson tryckte in 1-0 i 33:e matchminuten. Även om vi ryckte upp oss i andra, kunde Halmstad vinna rättvist.

Tillsammans med Eirik Asante Gayi fick Zetterström jobba hårt i mittförsvaret för att hålla HBK-spelarna ifrån sig.

-Det gick okay ändå. Första halvleken kändes det bra, i andra går vi lite för det och chansar lite. Det var någon offensiv brytning jag missade, men överlag en okay insats.

Efter ni smält årets säsong, kan man vara nöjd med en sjunde plats med tanke på ett nästan nytt lag?

-Kanske. Jag vet inte. Kollar vad man fick höra inför säsongen från publik och folk runt omkring som håller på Brage, så var det många, liksom experter som trodde vi skulle vara i botten och slåss. Vi har ändå motbevisat det lite grann på ett sätt.

-Nöjd är väl fel ord. Det är svårt när vi har haft en så dålig höst som vi har haft. Kanske vi ska vara nöjda med en sjunde plats, med tanke på så mycket nytt folk, avslutar Alexander Zetterström.

Text: Olov Lindgren  

Relaterade nyheter

Buy Ticket

sign in to post your comment or signup if you dont have any account.