Skip to content

Intervjuer efter segern mot AFC

Foto: Kenta Jönsson / BILDBYRÅN /

Vi kom snabbt tillbaka efter förlusten mot Utsikten i förra omgången och kunde ta tre tunga poäng mot AFC Eskilstuna på Tunavallen under tisdagkvällen. I en öppen och händelserik match vann vi med 3-2 (2-2) efter att Niklas Söderberg gjort segermålet på straff med dryga kvarten kvar av ordinarie tid.

”Mot Utsikten kan jag väl tycka att det såg bättre ut spelmässigt men färre poäng, och mot AFC såg det sämre ut spelmässigt men tre poäng. Om jag får välja så tar jag tre poäng och så skiter jag fan hur det ser ut.”

Niklas Söderberg efter matchen.

Brage öppnade tillställningen magnifikt och gick tidigt fram till en 2-0-ledning, men bara för att se hemmalaget kom tillbaka före paus och utjämna till 2-2. I andra halvlekens 74:e minut kunde Niklas Söderberg avgöra med sitt tionde mål för säsongen när han satte 3-2 från elva meter. Brages första mål gjordes av Johan Arvidsson som fanns på rätt ställe till höger i straffområdet efter ett fint anfall, och det andra av Joakim Persson efter en soloraid från egen planhalva.

Segern betyder vi tar tillbaka tredjeplats från Öster när det återstår sju omgångar. 

Brages assisterande tränare Janne Mian var nöjd över hur man inledde och avslutade matchen.

-Vi startar bra med fint passningsspel och två mål. Vi såg trygga ut med bollen. Sedan tappade vi oerhört efter deras 1-2-mål. Vi blev ängsliga, stillastående och gjorde massor av tekniska fel och förlorade många dueller. De fick också göra 2-2. Ett inlägg som vi går bort oss lite på, och en hörna med en variant som de har, bollen går i midjehöjd och han (York Rafael) får nicka därifrån. Det var lite surt.

-Sedan tycker jag att vi kommer ut bättre i andra, har ett bättre duellspel. Lite mer djupledsspel, det är lite trevande men ändå en förbättring.

Brage fick bättre stopp på AFC passningsspel, var mer resoluta i närkamperna, samtidigt som man kunde hålla i bollen längre och flytta upp spelet. 

-Framförallt lyckas vi slå bollar bakom (deras backlinje) och målet (2-3) är en boll av Anton (Lundin) bakom till Jocke, sedan blir det en straff.

-Det är viktigt att kunna spela bollen bakom, det är där vi gör målen, inte framför. Det är viktigt att hitta bakom backlinjen så som de spelar.

Danske domaren Simon Duerlund Rasmussen valde i 74:e spelminuten att blåsa straff när Jocke Persson hann först på en djupledsboll, där hemmamålvakten Nick Wolters kom ut hårt och kolliderade kraftigt med Persson, men samtidigt tog bollen.

Hur ser du på straffen?

-Någon säger målvakten går med dobbarna före. Jag ser inte, skit samma, vi hade en situation innan där vi skulle ha straff, så det jämnar ut sig, säger Janne Mian.

Kort efter var det en handssituation i IKB:s straffområde, där många ville ha straff. Men Rasmussen vinkade avvärjande.

-Han (Anton Lundin) har ryggen mot och spelaren nickar bollen på armen. Men det hade känts jävligt surt om det blivit straff, tyckte Mian.

Brage försvarade sig utmärkt sista kvarten och släppte inte till mycket när AFC jagade en kvittering.

Bragetränaren gladdes över segern, men samtidigt lite fundersam hur man släppte kontrollen av spelet efter 2-0.

-Det är tråkigt att vi tappar så mycket av vårat spel efter första kvarten, och att det blev så ängsligt som det blev.

-Men det är ändå strongt att vinna och komma tillbaka i en sådan här match, säger Mian.

Niklas Söderberg blev matchhjälte med sitt straffmål i 74:e matchminuten. Hans tionde mål för säsongen, och det första på straff.

-Det är bara välja ett hörn, och sedan försöka göra så gott jag kan för att lägga in den, säger en något hes Niklas om hur han tänkte när han gick fram till straffpunkten.

Normalt sett är Douglas Karlberg första straffskytt, men då han hade bytts ut fem minuter tidigare, var det Söderberg som fick lägga straffen.

-Det är klart man vet vad som står på spel. Skönt att få kliva fram och hjälpa laget.

Straffsituation kom efter att Joakim Persson gjort en fantastisk löpning och sedan gjorts ner av hemmamålvakten Nick Wolters som fick ett gult kort i situationen.

Matchen blev händelserik där vi fick se fyra mål innan halvtimmen var spelad. Brage rivstartade och fick tidigt både 1-0 och 2-0 för att sedan se AFC kvittera innan pausvilan.

-Vi gör en otrolig start och det kändes som allting går vår väg.

Vi tryckte tillbaka hemmalaget, tog löpningar och vann duellerna. Det såg ut som AFC blev lite tagna på sängen.

-Det är väl alltid så att vi vill gå ut och vara med från start, säger Niklas om hur snacket gick innan hur man skulle inleda matchen.

-Vid 1-0-målet ändrade vi lite i pressen, när de har inspark, säger Niklas som fick bollen av Rödin som satte fart, där Karlberg fyllde på, innan bollen gick från Kanteh Hellberg ut till Arvidsson, som skickade bollen i nät. När sedan Joakim Persson ökade på till 2-0 såg det ljust ut. Men Eskilstuna repade snabbt mod och hade snart kvitterat.  

-Vi blir passiva och släpper in dem i matchen och de får styra och ställa. Vi släpper in två enkla mål och helt plötsligt är det match och nervositet.

I andra fick vi bättre koll på motståndarna och jämnade ut spelet.

-Det är mycket Hawaii och fram och tillbaka hela halvleken. Vi hade marginalerna på vår sida, och det kändes som vi skulle kriga till oss den här trepoängaren, säger Niklas Söderberg som fortsätter göra mål och nu är uppe i tvåsiffrigt.

Om det var lite stolpe ut mot Utsikten med en bitter uddamålsförlust efter ett sent baklängesmål, så lyckades vi den här gången dra det längsta strået trots att hemmalaget var minst lika bra under nittio minuter.

-Mot Utsikten kan jag väl tycka att det såg bättre ut spelmässigt men färre poäng, och mot AFC såg det sämre ut spelmässigt men tre poäng. Om jag får välja så tar jag tre poäng och så skiter jag fan hur det ser ut.

I och med segern ligger vi trea i tabellen, vilket betyder allsvenskt kval.

-Det är det absolut viktigaste, nu gäller det bara att ta tre poäng efter tre poäng och gå vidare. Varje match är superviktig.

I nästa omgång på söndag väntar tabellfemman Trelleborgs FF i årets Gratismatch, vilket innebär gratis inträde för all publik.

-Jag hoppas det blir mycket folk då, säger Söderberg, som under veckan har (och ska) besökt låg- och mellanstadieskolor i Borlänge, där spelarna delat ut fotbollar och umgåtts med skolbarnen, för att pusha lite extra för söndagens match.

-Vi vill så klart ha Bragesupportrarnas stöd på söndag, säger Niklas Söderberg.

Mittbacken Pontus Rödin var tillbaka på Tunavallen och var såklart glad efter säsongens elfte trepoängare. Vi öppnade matchen klart bättre än vi sett i ett flertalet matcher tidigare.

-Vi får en drömstart, har jättemycket energi och kommer ut aggressivt. Vi gör ett par fina mål. Sedan efter andra målet tror jag vi bestämmer oss för att falla hem, och blir bekväma och släpper in två mål, lika snabbt som vi gör de två första, menar han och fortsätter.

-Vi bjuder in dem i matchen igen.

Kom de två första målen för enkelt?

-Exakt. Vi underskattar dem lite efter det och tror det ska bli en enkel match. Sedan vart det tufft därifrån och vi fick jobba i uppförsbacke. AFC har mycket energi och trycker ner oss bra. Även om AFC fortsatte sitt offensiva spel efter kvitteringen, lyckades vi stoppa den värsta anstormning.

-Jag tycker vi har en riktig stabil defensiv efter deras två mål, och bjuder inte på så mycket.

En liten utskällning i pausvilan av huvudcoachen Klebér Saarenpää gav effekt, då Brage inte gav AFC lika stort utrymme som i första, samtidigt som vi själva kunde lyfta upp spelet.

-Vi sa att vi måste ta tag i det för det är viktiga poäng i varje match.

Pontus Rödin dominerade i luftrummet och fanns ofta på rätt plats när hemmalaget lyfte in bollar i boxen.

-Kul att möta sitt gamla lag, och man vill alltid visa sitt bästa, säger Rödin som ändå är lite självkritisk efteråt hur man tappade initiativet efter den fina starten.

-Svårt att vara nöjd, då vi släpper in två mål.

Det kom inte som någon överraskning för honom om hur AFC skulle spela med sitt snabba kortpassningsspel genom lagdelarna, då han tidigare spelat i klubben.

-Tränaren gillar att alla på spelplanen ska få spela från målvakten (och framåt), så det var vi beredda på. Sedan att de hade två tunga pjäser därframme Coffey (Ashley) och Felix Michel.

Söderbergs 3-2-mål i 74:e matchminuten, kom i rätt ögonblick och vi kunde sedan knyta ihop säcken och inte släppa till några farligheter på de sexton ordinarie plus fem stopptidsminuter domaren lagt till.

-Vi fick ny energi efter målet, och då gällde det bara att se till att inte släppa in något mer mål.

Vi tar oss efter segern upp på tredjeplats, med lika många poäng som fyran Öster. Avståndet till tvåan BP är sju poäng, och ytterligare en till serieledarna Halmstad BK, som något överraskande förlorade med 0-3 på Borås Arena mot Norrby på tisdagskvällen.

-Vi ska försöka göra allt för att försöka ta så mycket poäng vi kan från varje match, säger Pontus Rödin.

Joakim Persson var tillbaka i målprotokollet efter att ha svarat för ett av säsongens mäktigaste mål, när han från egen planhalva tog sig förbi flera motståndare innan han satte 2-0-bollen bakom Nick Wolters.

-Jag vann bollen på våran planhalva och känner att jag får energi av att jag kommer förbi en spelare, så kommer jag förbi en till spelare och har backlinjen kvar. Då ser jag att Douglas (Karlberg) täcker en försvarare som gör att jag kan fortsätta springa rakt fram och sedan känner jag att jag antingen behöver springa förbi en till spelare eller skjuta, och då väljer jag att skjuta, säger Joakim som gjorde ett liknade mål i premiären hemma mot Örebro SK.

-Då var det mer på vänsterkanten jag vann bollen, men ungefär lika långt ner, så jag har gjort några stycken liknande.

Nu hoppas han att man kan ta tillvara på den energin man fick med sig till fortsättningen.

-Vi måste ta med det och självförtroendet så att vi kan pumpa vidare.

I de senaste matcherna har han haft lägen till mål, men saknat det lilla extra. Men mot AFC Eskilstuna fick han välförtjänt göra sitt sjunde mål för säsongen.

-Självklart är det viktigt för självförtroendet att få göra poäng för laget.

Vad tar ni med er spelmässigt från dagens match?

-Vi har en bra press i början, sedan vet jag inte vad som händer utan vi tappar det. De gör två inläggsmål, där måste vi kolla oss själva i spegeln och göra bättre.

Tre värdefulla poäng och fortfarande är vi i allra högsta grad med i kampen om i första hand en kvalplats till allsvenskan. Nu väntar match på söndag hemma mot Trelleborgs FF.

-Förhoppningsvis kan vi ta tre poäng till, vi ska göra allt vi kan för att vinna med så mycket energi som möjligt, och försöka spela så bra som möjligt.

Senaste mötet mot Trelleborg på Vångavallen i våras slutade 2-2 där Brage hämtade upp ett 0-2-underläge. Joakim Persson menar TFF har ett komplett lag som är tunga att möta.

-De är ett spelskickligt lag, som har väldigt många bra fotbollsspelare. De har bra tekniska spelare, och är kvicka.

Tre sköna poäng in på kontot alltså. Nu väntar Trelleborg hemma på söndag. Vi erbjuder ALL PUBLIK GRATIS INTRÄNDE till matchen. Ta med dig alla du känner och kom till Vallen för att stötta oss. Vill du hjälpa klubben och stötta oss lite extra registrerad du dig HÄR.

Text: Olov Lindgren   

Relaterade nyheter

Buy Ticket

sign in to post your comment or signup if you dont have any account.