Skip to content

Intervjuer efter segern mot Norrby

Efter en strålande genomförd match mot Norrby IF, som slutade med seger 2-1 (0-0), går vi till sommarvilan på en andraplats i tabellen. Endast två poäng efter Halmstad som i sin tur spelade 2-2 mot Västerås. Brages målskyttar var André Reinholdsson och Johan Arvidsson, med varsitt klassmål.

Det dröjde till den tionde omgången, så fick försvarsförvärvet inför säsongen Eirik Asante Gayi, göra sin första match från start.

-Det kändes bra. Det var såklart lite spänt. Jag hade god hjälp av ”Zäta” som hjälper mig mycket. Det gläder mig att vi vann, det var perfekt.

I och med att mittback kollegan Pontus Rödin visades ut mot Landskrona, så hade 21-åringen på känn att det var aktuellt med att det kunde blir spel från start.

-När Pontus fick en utvisning, visste jag att jag måste förbereda mig. Jag fick reda på i mitten av veckan att jag skulle spela.

-I första halvlek tycker jag vi har kontroll. Vi skapar kanske inte de öppna chanserna, men vi är bra. Vi skarvar en del bollar som vi tappar i mitten. Sedan i andra startar vi jättebra, och får de målen. Sedan pressar de oss lite på slutet.

Hade ni sagt att ni skulle göra något annorlunda, när ni kom ut till andra halvlek?

-Det gällde bara att fortsätta som vi spelade i första och göra dem trötta. Och så visste vi att vi kommer att göra mål. Det var bara att visa tålamod och rulla boll.

Boråslaget Norrby bjöd på bra motstånd, men i slutändan var det rättmätigt att vi fick med oss alla tre poängen.

-Norrby är bra, och fysiska. Sedan ska jag vara på målet de gör. De är tunga och flyttar upp med många långa bollar. Jag är nöjd med att vi får tre poäng.

Vi kan summera en riktigt bra första tredjedel av säsongen. Eirik säger också att laget gjort det bra. Och även om han själv mestadels fått göra inhopp, är han nöjd med vad man åstadkommit under sin tid i klubben.

-Den har varit över all förväntan. Jag kom hit och ville få speltid, det har varit så att man ser att alla jobbar hårt. Så det har varit en jättebra vår.

Extra kul var det för Brages norska inslag, när hans familj fanns på plats och såg matchen

-De kom igår, så det var en perfekt tajming att jag fick spela. Nu ska jag hem till Norge. Sedan är det återhämtning och träning.

Brages huvudtränare Klebér Saarenpää, var extremt glad efter matchen.

-Jag tycker vi gör en bra prestation. Vi spelar bra och får snurr på saker och ting. Fin fotboll med kvalitet. Det är bara sista tredjedelen, där vi ska kunna skapa ytterligare chanser. Vi gör en jättebra match.

Under första fyrtiofem hade vi det mesta av bollinnehavet. Norrby hade emellertid två vassa chanser, men tack vare Viktor Frodigs utmärkta målvaktsspel kunde vi gå till pausvilan med nollan bakåt intakt.

-De spelar snabba inspel där vi inte var på plats, men Zäta är med och stör tillräckligt mycket. I och med vi har en så bra offensiv, hamnar vi lite snett defensivt.. De har några omställningar på oss, där vi inte kan stänga ner dem tillräckligt snabbt. Men det är i princip det enda de har, vi kontrollerar dem på ett bra sätt.

I den första halvleken hade IKB svårt att komma bakom Norrbys backlinje, och det kändes lite trubbigt när man försökte vaska fram målchanser.

-De satte upp det lite annorlunda, och låg i en fembackslinje mot våra yttrar, och det är svårt att komma loss. Så fort Jocke fick spela mot Savolainen, blev det problem för dem.

I andra halvlek kom Siriusprodukten Joakim Persson fram till några inläggslägen, i och med att spelet öppnade upp sig efterhand.

-De måste släppa på deras defensiv lite, och då blir det större ytor för oss för att gå framåt, säger Klebér.

I och med vi gjorde två mål, är Brage det lag som gjort näst flest mål i serien (21). Brage bossen berömmer Reinholdsson och Johan Arvidsson, för sina två fullträffar.

-Reines mål är jättestänkare, skönt att få göra det efter straffmissen. Och Johan som placerar den jättebra, med ett bra distansskott.

Hur tycker du ni lyckas stänga matchen efter de gjorde 2-1?

-Vi gör det bra efter våra förutsättningar. Vi saknar några fysiska pjäser, när de sparkar så långt, men vi hanterar det bra. Vi går ner på en fembackslinje, för att hantera den långa bollen.

-IK Brage var bra idag. Det är en d-a laginsats vi har gjort under hela våren. Vi har haft en bra start, avslutar Saarenpää, som vill se säsongsinledningen i det korta perspektivet.

André Reinholdsson som gjorde sin andra raka match för start, säger att Norrby stod upp bra i första halvlek.

-Jag tycker vi gör en bra första halvlek. Norrby gör det svårt för oss, och ligger lågt. Vi visste att de brukar göra det. Vi har bra kombinationsspel, men det är sista passningen som vi inte får dit. Norrby ligger tight. Vi är det bättre laget, och har bollinnehavet. De har någon omställning, och Frodig får göra en bra räddning.

-I andra tar vi de där avsluten och lyckas göra två mål säger ”Reine” som gjorde det viktiga 1-0 målet. Och vilket mål sedan!

-Det är Seth som vinner bollen, och hittar in den till mig strax utanför straffområdet. Och jag ser att det är lucka till vänster om målvakten, drar bollen ditåt, och ser att det finns öppet läge för skott. Det var inte så mycket tanke, utan det var mer att klippa till bollen, och lyckligtvis gick den i mål.

Det var en bra träff?

-Ja en fantastisk träff. Bättre än straffen (skratt).

Ja, straffen som kom redan efter 20 minuter, var inte tillräckligt hård för att leta sig i mål, bakom Anton Cajtoft som slängde sig åt rätt håll.

-I andra tar vi de där avsluten och lyckas göra två mål, säger Brages # 17 som tyckte samspelet med Niklas Söderberg gick bra.

-Det funkar bra, och vi kommer till bra kombinationer i första, där vi hittar varandra bra. Det är bara sista passningen som behöver finslipas. Annars kändes det bra. I andra blev vi mer direkta, och skippade småpassningarna, och drar till bollen istället.

Det går inte att komma ifrån att vårsäsongen vi gjort är exceptionell. Med tanke på så många nya spelare som anslutit, har laget imponerat.

-Det gäller att vara stolta över det vi gjort under vårsäsongen. Samtidigt hålla oss kalla och ha fötterna på jorden. Det är en extremt lång höstsäsong som väntar, och det gäller att vara ödmjuk när vi går in i den. Och jobba lika hårt som vi har gjort i de här tio matcherna. Hårt jobb som tagit oss fram till där vi är nu.

Hur pass bra är den här matchen i jämförelse med de övriga ni spelat?

-Svårt att säga. Jag har varit mycket vid sidan om. Jag tycker många matcher har sett bra ut, och andra lite sämre. Mot Landskrona gjorde vi en riktigt dålig första halvlek. Men hämtar upp oss i andra. Det är inte första gången vi hämtat upp oss, efter en mindre bra start i matcherna.

Vad ska du göra under det fyra veckors långa spel uppehållet?

-Hem till mitt kära Skåne och träffa familjen, och ta det lugnt och försöka koppla bort fotbollen. Det blir egen träning, så man inte kommer tillbaka helt körd, skrattar han.

Niklas Söderberg, var tillbaka efter sin varningsavstängning, och menade att laget stod för en solid match, även om Norrby var svåra att komma till tals med..

-Det är tufft motstånd. De är tunga och kör mycket ”man-man”, vilket vi visste om innan. Vi visar i första att vi är betydligt bättre, och i perioden när vi gör 1-0 och 2-0 känns vi ganska överlägsna. Totalt sett känns det bra, och vi vinner rättvist. De blir lite svajigt när de får in ett mål. De får energi och vi vill inte gå bort oss, och det blir lite mer rädsla. Men vi reder ut det, och sedan är det bara att spela av matchen. Det blev aldrig farligt på det sättet, att man står på tårna och är rädd. Känns som en bra match.

Som vanligt hade man dagarna före match kartlagt motståndet. Söderberg tycker man på det stora hela gjorde en bra match, och ofta var det lag som kunde diktera händelserna.

-Vi går igenom dem, kring hur de ställer upp och vad de vill göra. Sedan får man anpassa sig lite. Vi har mött flera lag som spelar ”man-man”, och då får man hitta lösningar på det. Jag tycker vi spelar runt bollen betydligt bättre idag, än vad vi gjort förut. Vi har ett annat lugn, och börjar knacka runt. Vi är trygga på vårt konstgräs.

Med tanke på att vi är inne i ett bra ”stim”, hur passar det med att det nu kommer ett uppehåll?

-Både och. Det är klart det är skönt att gå på uppehåll när vi gjort det så bra, när vi ligger bra i tabellen och har en bra period. När man har en bra period vill man fortsätta, men det ska bli skönt.

-Det är ett tidigt uppehåll, lite annorlunda att ha uppehåll i juni. Men det är bara att ta alla dagar man får (ledigt).

Blir det någon utlandssemester?

-Ja, faktiskt. Jag ska till Mallorca i en vecka, jag åker direkt. Sedan den tionde är jag tillbaka, då börjar vi igen.

Nu väntar som sagt var några veckors speluppehåll. Nästa match spelas 26 juni, när vi på bortaplan möter Utsikten. Hoppas vi ses då!

Våra grönvita supportrar anordnar sedan en resa till Västerås den 3:e juli. Läs mer kring den och anmäl er till resan här – så ser vi till att ge VSK en rejäl match både på planen och på läktarna!

Text: Per Lindgren

Relaterade nyheter

Buy Ticket

sign in to post your comment or signup if you dont have any account.