Skip to content

Intervjuer efter segern mot Sirius

En mycket väl genomförd insats låg bakom 3-2-segern borta mot IK Sirius inför dryga 200 åskådare på Studenternas.

”Fotbollsmatcher handlar om att vinna och det stärker oss i det vi gör och att ta oss vidare.”

Klebér Saarenpää

Bragetränaren Klebér Saarenpää menade att vi startade något avvaktande, men sedan växlade upp.

-Vi kräver lite mer av oss själva i vissa situationer. Vi gör mycket rätt, men det går lite långsamt och sedan får vi inte till det sista tredjedelen, säger han utvecklar sitt resonemang:

-Det är lite trevande rent offensivt där vi inte får snurr på dem, men jobbar oss in i det och blir bättre och bättre och växer in i det. Summa summarum så gör vi en bra arbetsinsats och rollerna är helt okay.

-En del hamnar på nya positioner men det är bra så vi får testa det. Det blir lite rörigt men vi hanterar det på ett bra sätt.

Brage låg under med 0-1 i halvtid, men vi hade ändå flera fina anfall som kunde resulterat. I andra visade vi var skåpet skulle stå och kunde vända på tillställningen och åka hem med en seger.

Inhopparen Henry Sletsjøe gjorde 1-1 efter en snabb hörna, där Sirius inte riktigt var med på noterna.

-Vi är bra på fasta situationer, vid målet som vi uppfattar bra. Sedan gör Ferhad ett jättefint mål, från start till mål, säger Saarenpää efter att Ayaz snyggt och behärskat placerat in bollen efter ett mönsteranfall.

Brage tog hand om kommandot efter 50-55 minuter in i matchen.

-Vi är aggressiva i försvarsspelet, så vi får bättre grepp om det, och vi vågar kliva och isolera.

-Vi är modiga och sätter upp det så vi får bättre koll i andra halvlek och vi får mala på.

Johan Arvidsson var mycket aktiv i första halvleken, men tvingades sedan kasta in handduken i halvtid efter fått ont efter ett avlossat skott.

-Det stramar till i baksidan, han fortsatte spela men blev värre och värre. Sedan satte han sig ner i gräset av säkerhetsåtgärd, säger Klebér som är osäker på statusen på sin offensiva pjäs en kort stund efter matchen.

Med ungefär tjugo minuter kvar av tillställningen gjorde IKB fem byten i ett svep.

-Det är match på tisdag, och kort tid tills dess, så det var lite i åtanke då vissa kommer få dubblera, förklarar Bragetränaren sina byten.

Insatsen mot Sirius imponerar men att det blev säsongens första seger mot allsvenskt motstånd vill han inte dra för stora växlar av.

-Det handlar om prestation och att rotera mycket. Fotbollsmatcher handlar om att vinna och det stärker oss i det vi gör och att ta oss vidare.

-Vi är väldigt trygga där vi är i vår process, vi jobbar vidare och det betyder också vi höjer ribban och ställer högre krav i och med att vi är i så pass bra fas.

Anfallaren Ieltsin Camões som ifjol gjorde 26 mål i Skellefteå FF i division 2, fick lämna planen mållös men svarade för en utmärkt prestation, där han ofta utmanade sin försvarare och serverade bra lägen till sina medspelare.

-Jag tycker jag gjorde en bra insats, och kommer mer och mer in i laget och hur coach vill att vi ska spela.

-Medspelarna är helt outstanding och hjälper mig mycket.

Vad säger du om matchen idag?

-Vi gjorde ett bra jobb mot ett lag som spelare högre upp. Vi började lite trevande. Men när vi väl kom in i matchen började vi få vår spelidé att fungera.

Att kunna vända 0-1-underläget från första och vinna menade han var helt i sin ordning.

-Jag tycker resultatet idag talar för sig själv, vi förtjänade att vinna matchen.

Camões som byttes ut med dryga tjugo minuter kvar av matchen, vid ställningen 1-2, fick följa avslutningen av matchen från sidan.

-Jag är glad att vi kunde hålla ut och få med oss det resultat vi ville.

Vad betyder segern idag inför fortsättningen?

-Det visar att vi kan kriga. Naturligtvis kan jag inte lova att vi ska vinna varje match, men om vi lägger ner jobbet och arbetar tillsammans kommer vi bli svåra att slå och kan vinna mot varje lag. Jag tycker vi har byggt en stark grupp, och när kemin är på topp kommer det bli bra.

Efter vinsterna i Svenska cupens gruppspel mot Gif Sundsvall och Norrby kom nu alltså tredje raka segern.

-Jag säger alltid att det är bättre att jobba med segrar. Det känns bra att få en vinnarmentalitet, och hoppas vi kan fortsätta med det.

Efter att försäsongen startade i januari, återstår det nu bara tre veckor innan seriepremiären hemma mot Västerås SK. Camões med en bakgrund i Sporting Lissabons akademi ser fram mot premiären.

-Det kommer bli spännande. För mig som kommer från Portugal är inte försäsongen så här lång. Men nu närmar det sig innan serien startar. Det känns spännande både för mig och för laget. Vi har tre veckor kvar att arbeta på för att bli bättre, men så här långt ser det bra ut.

Inhopparen Ferhad Ayaz kom in med dryga tjugo minuter kvar och hade bara varit på planen några minuter då han efter ett mönsteranfall gjorde 3-1 vilket var säsongens första mål för den forne skyttekungen.

-Det var en boll från Pontus (Jonsson), jag gick i djupled tar emot den på bröstet, väggar med Henry (Sletsjøe) och lägger in den.

Efter att tidigare även Sletsjøe och Stensson gjort säsongens första mål, ville inte Ayaz var sämre. Det betyder att Brage nu har haft tretton olika målskyttar under försäsongen.

Ayaz, som har haft vissa skadeproblem efter att han anslutit i fjol, är på väg komma in till en säsong skadefri.

-Jag vet min roll, jag skulle hålla till till vänster och utmana så mycket som möjligt. Gå in och göra det bästa.

Brage gjorde en helt okay första halvlek, men en ännu bättre andra. Ett glimrade anfallsspel med flera fina kombinationer resulterade i att underläget med 0-1 i halvtid kunde vändas till en 3-2-seger. Även om Brages två första mål av Sletsjøe och Stensson var fina prestationer, var Ayaz 3-1-mål något alldeles extra.

-Jag måste hylla mig själv, det är ett klassmål. Jag börjar komma i form och det känns bättre och bättre. Nu hoppas jag får mer speltid, säger han och hoppas på att få starta mot BP på tisdag.

-Jag vet inte (om jag får starta). Får jag spela så kommer jag göra det bästa. Det är coach som bestämmer.  

Brage kom till matchen med två segrar i ryggen, medans Sirius hade en tung 2-3-förlust mot Mjällby i svenska cupen med sig. Det var ändå Uppsalalaget som började bäst.  

-Vi börjar inte så bra, och Sirius är bättre i första halvleken. Men vi kommer ut starkt i andra och vänder på matchen och vinner.

Vad tar ni med er idag fram till matchen mot BP på tisdag?

-Vår andra andra halvlek, då vi står emot pressen.

Brage har så här långt gjort en solid försäsong och det känns som laget blir bättre för varje match.

Ferhad Ayaz vill dock inte spänna bågen för hårt.

-Vi tar en match i taget, så får vi se, avslutar Ferhad Ayaz.

 Nästa match är redan på tisdag den 13 mars kl 14.00 då IF Brommapojkarna står för motståndet på Grimsta IP.

Text: Olov Lindgren            

Relaterade nyheter

Buy Ticket

sign in to post your comment or signup if you dont have any account.