Intervjuer efter söndagens storsegern

Foto Henrik Hansson

IK Brage fortsätter vara svårslagna. När vi under söndagen vann mot Örgryte med 4-0 betydde det fjärde segern av sex möjliga och en andra plats, i en förvisso haltande, tabell.

”Skönt att kunna vinna hemma. Förhoppningsvis kan vi cementera oss i toppen, det är det vi vill. Vid varje vinst är det alltid lättare att leva”

Janne Mian

Anfallaren Douglas Karlberg, tyckte Örgryte bjöd på tufft motstånd.

-Vi var tillbakatryckta första halvlek. Vi hade svårt att både få, och hålla i bollen. De spelade jäkligt bra. Sedan gör vi 1-0 precis innan halvtid. Därifrån kändes det rätt så stabilt.

Berätta om målet som betydde 1-0.

-Jag ser Johan (Arvidsson) får en bra boll av ”Zäta” (Alexander Zetterström). Han får en jättebra touch så han kan driva rakt ner, och då är det bara för mig att springa, för jag vet att på bortre stolpen kommer den att komma, och där kommer den.

Vad är det som gör att ni kan förändra matchbilden efter halvtimmen?

-Vi får tag i bollen, och behåller bollen. När de spelar runt blir vi väldigt trötta. När vi behåller bollen sparar vi istället energi.

I början av andra halvlek fick vi stora ytor, samtidigt som Örgrytes försvar började läcka.

Douglas Karlberg kom från matchen med 1+1 (mål + assist). Då han vid Niklas Söderbergs 3-0 vann en tuff närkamp med en Örgryte spelare, fick loss bollen, och spelade fram målskytten.

-Jag tycker han (domaren) har bra känsla vid den situationen, och ger oss fördel.

Vi gör mål på våra chanser och spelar ut matchen. Så det känns bra, och vi håller nollan också, vilket är stabilt.

Med tio minuter kvar byttes ”Dogge” ut för att ge plats för André Reinholdsson.

-Jag blev trött. De spelade bra, så man fick springa en del.

Jan Mian, assisterande tränare i Brage, hade så klart efter videogenomgången tidigare i veckan, klart för sig hur ÖIS skulle uppträda.

-Vi visste att de är ett väldigt spelskickligt lag. De är duktiga på att hålla bollen inom laget. Men för det krävs det att de droppar med två mittfältare, forwards som kommer ner med (Ajdin) Zeljkvovic. Deras wingsbacks står ganska högt och brett. De har inte så mycket framåt, och skapar inte så jättemycket. Det jag var orolig för var att vi inte skulle orka. De var kanske lite bättre i en längre period, än vad jag trodde.

Trodde du på seger 4-0, efter en halvtimmes spel?

Nej, 4-0 trodde jag väl inte på. Sedan att vi skulle få hål på dem, det förstod jag efter första målchansen vi skapar. Sedan äter de sig tillbaka in i matchen, och vi får ett friläge till, och då tycker jag vi tar över därifrån. När vi gör 1-0, i ett får de mentalt känsligt läge precis innan halvtid, så det klart att det blir jobbigt för dem.

-De är skickliga offensivt, men det är på bekostnad av deras försvarsspel. Det gäller att våra spelare ska orka att jobba från sida till sida, hitta rätt läge att pressa, vara trygg med att de har mycket boll. Vi spelade mer rakt, att när vi vinner boll och spelade upp på ytterforwards på samma sida med ytterfältare, istället för att spela upp, spela tillbaka och vända bakom deras presslinje. När vi väl hittade det, fick de jobba över stora ytor, och de hade ingen kräm kvar.

I mitten av första halvlek tvingades Anton Lundin bryta matchen, efter att han fått en rejäl smäll över foten. Från läktaren skreks det på rött kort. Men Anjel Rashkaj klarade sig med en varning och gult kort.

-Rashkaj kommer in på honom ganska bryskt. Han hann i alla fall upp med fötterna, såg jag. Det är väl en blödning i fotleden skulle jag tro. Men det är nog inget brutet. Men det är för tidigt att säga hur det är med Anton. Svårt att säga hur länge han blir borta. Vi får se hur den första bedömning ser ut, säger Mian, som tyckte andra halvlek blev en transportsträcka efter 4-0:

-I andra kontrollerar vi spelet. De får en betongkeps, och vi kan egentligen spela av matchen, och värdera våra lägen. Sedan är det ett individuellt misstag av deras målvakt. Jag tycker Sixten Mohlin som stått tidigare, har varit bra, han räddade senast en straff vid ställningen 1-0 mot Utsikten.

-Skönt att kunna vinna hemma. Förhoppningsvis kan vi cementera oss i toppen, det är det vi vill. Vid varje vinst är det alltid lättare att leva.

Och ni visar att ni är svårslagna?

-Ja vi jobbar hårt för varandra i defensiven. Våra mittbackar håller rent först trettio, det är mycket inlägg som kommer. De gjorde det kanonbra.

Mittförsvarets Alexander Zetterström tog tillsammans med Pontus Rödin bort det mesta i straffområdet, när Örgryte matade bollar in i straffområdet under första halvlek.

-Det var inte jobbigt rent fysiskt, i och med att de inte hotar så mycket i djupled. Mer frustrerat att vi inte lyckas spela igenom deras första press första trettio, De är duktiga på att rulla boll, och vi kommer inte åt dem. De orkade inte spela med den höga pressen, och vi tar tillfället i akt att rulla boll och behålla den lite. Sedan får vi ett mål och kan bygga vidare på det.

För Örgryte fortsätter den tunga säsongsinledningen. Det här var lagets femte raka förlust. Laget visade ändå att man har kvalitet. Laget hade dock behövt få utdelning för att skaka IKB.

Blev du överraskad av deras spel första halvtimmen?

-Nej. Vi visste att de är lite lika som BP. De är duktiga på att hålla boll som sagt. Vi är lite sena in i sekvenserna. Det blir svårt när vi inte riktigt är påkopplade, att hänga med.

Alex låg bakom ledningsmålet med sin fina djupledsboll från sin backposition.

-Jag ser att det finns yta bakom (backlinjen) och väljer att ta fram bollen. Jag hinner säga till Johan (Arvidsson) att gå i djupled. Så han gjorde det, det var en bra löpning och en okej boll, och sedan kunde han smälla in den till Douglas som löste det. Det var ett fint mål. Det kom i den perioden när vi kunde hålla i bollen.

Efter pausvilan kom Brage ut starkt, och Örgryte föll nästan ihop som ett korthus.

-Jag vet inte vad som hände med dem. Om det blev för jobbigt mentalt, när de fick en 1-0 emot sig i slutet av första halvlek. När vi får 2-0 blir det jobbigt för dem. Vi var där själva förra året och hade det jobbigt, med mycket stolpe ut. Tråkigt för dem, men så är fotbollen. Skönt att vi kunde ta en trea och hålla nollan. Viktigt för laget att hålla nollan och kunna bygga vidare på det.

Johan Arvidsson fick spela sin andra raka match från start.

-I slutändan känns det jäkla skönt. Det var tufft i första halvlek. De lirade boll och vi hade svårt att komma åt dem. Vi jobbade tillsammans och försvarade oss hela första.

Efter 23 minuter fick Anton Lundin fick bryta matchen, och Niklas Söderberg tog plats i anfallet. Det betydde att Johan Arvidsson fick flytta neråt i banan från sin anfallsposition.

-Det var inte så svårt att ställa om. Jag har spelat högerytter tidigare, och det var bara att ta den rollen, säger han.

Under stora delar av första halvlek, var vi tillbakapressade, och en Örgryteledning hade inte varit orättvis. Istället var det IKB som tog ledningen efter 45+5.-

-Det var ett viktigt mål i slutet av första, och otroligt skönt för oss. ”Zäta” slår en fin djupledsboll till mig. Målet kom i ett otroligt bra läge för vår egen del. Det gav oss energi.

Vad säger du om ditt mål, som betydde 2-0?

-Det var inövad hörnvariant, som gick i mål i bortre krysset.

-I andra gick vi ut från start och tog över matchbilden. ÖIS tappade andan, och luften gick ur dem. Vi trummade på och fick in tre sköna. Det var otroligt skönt.

Nästa match för Brage spelas söndagen den 15 maj borta mot Östersunds FK. Sedan är det hemmamatch redan på torsdag den 19 maj, kl.19:00 mot Dalkurd. Det vankas storpublik. Så se till att köp din biljett redan nu: https://ikbrage.ebiljett.nu/

Text: Per Lindgren