Skip to content

Intervjuer efter X:et i Skövde

Foto: Axel Boberg / BILDBYRÅN /

Det blev en poäng i bortamötet mot nykomlingen Skövde AIK på Södermalms IP inför 1 458 åskådare, vilket i skrivande stund betyder delad serieledning med kommande lördags motståndare Halmstads BK.

”Jag är aldrig nöjd med en poäng. Men en poäng borta mot Skövde, måste man kanske vara nöjd med. Det var en jättetuff match, och lite tråkigt hur de spelar. Vi tar en poäng härifrån, det är bra.”

Andre Bernardini efter matchen

Den tuffa matchen slutade 1-1 (0-1) där Niklas Söderberg snygga avslut i krysset i fjärde matchminuten betydde ledning med 1-0. Hemmalaget kvitterade efter dryga timmen till 1-1. Båda lagen hade chans på ett segermål men siffrorna stod sig matchtiden ut.

Brages assisterande tränare Janne Mian var inte helt nöjd efteråt med att ”bara” fått med sig en poäng hem efter den fina starten.

-På förhand kanske man hade varit det. Jag tycker vi kontrollerade första halvleken och har 1-0, och hanterar deras fasta situationer på ett bra sätt.

Skövde har ett vapen med sina långa inkast från Gustav Friberg på offensiv planhalva, men ingen av de åtta långkasten före pausen resulterade. Brages bästa målchanser i första akten, förutom målet, kom från Joakim Persson samt en farlig frispark från Christopher Redenstrand.

-Vi skapar inte jättemycket lägen i första och spelar efter de förutsättningar som finns. Sätter några raka (bollar) bakom deras backlinje. Hemmalagets bästa målchans före pausvilan hade Jack Cooper Love, men André Bernardini kom ut perfekt och täckte till inkast.

-Vi spelar rejält i defensiven, säger Mian som i andra halvleken fick se Joakim Persson komma till ett par målchanser.

-I andra blir vi lite övermodiga, och använder inte varandra och spelar lite cyniskt på den här mattan, den var väldigt svårspelad. Det blir för mycket individuella prestationer. Vi börjar dribbla och peta för mycket, i stället för att trycka ner den och jobba med andrabollsspelet och försöka etablera lite framför deras mål.

-Vi överarbetar för mycket, konstaterade Janne Mian.

Skövdes Jack Cooper Love visade kyla och säkerhet när han utjämnade till 1-1 i 64:e spelminuten, samtidigt som Filip Sjöberg låg skadad på offensiv planhalva.

-Vi är sena att flytta ner i position, säger Mian om situationen där Brage var i numerärt underläge då Skövde gick till anfall.

Sammanfattningsvis hur känns det med en poäng mot Skövde?

-Det är okay. Titta bara hur planen ser ut, den inbjuder inte till spel.

Innan SAIK kvitterade hade Joakim Persson haft två chanser i upptakten av andra halvleken.

-Hade vi fått 2-0 hade vi åkte hem med tre poäng, det är jag säker på.

Bragetränaren var besviken man inte kunde hålla uppe spelet från första halvleken.

-Hade vi spelat som i första och varit mer cyniska, så hade vi åkt hem med en seger.

Målvakten André Bernardini fick efter frukost reda på att han skulle få starta, även om det snackats en del om det under veckan.

-Jag har förberett mig hela veckan. Jag var inte nervös, och när jag klev in på planen var det helt okej, säger han efter säsongens första seriematch från start.

-Jag ville bara spela, säger Bragekeepern som tyckte det var svåra förutsättningar, men agerade tryggt matchen igenom.

-Det var en tuff första halvlek, med långbollarna och motvind. Jag tycker att vi som lag gjorde det bra.

Vad säger du om målet, Skövde gjorde?

-Han (Jack Cooper Love) fick en ren träff, och jag ska kolla med vår målvaktstränare vad man kan förbättra.

Han hade blandade känslor efter krysset.

-Jag är aldrig nöjd med en poäng. Men en poäng borta mot Skövde, måste man kanske vara nöjd med. Det var en jättetuff match, och lite tråkigt hur de spelar. Vi tar en poäng härifrån, det är bra.

Elfsborgslånet Jack Cooper Love har gjort succé under våren, och även om han stundtals försvann i spelet var han ständigt ett orosmoment, och kunde också fylla på målkontot med med sin elfte fullträff för säsongen.

-Han är bra och är involverad hela tiden. Jag tror de gjorde det lite svårare för honom och bara slår långa bollar. Han är en lite mera kvick och skicklig spelare.

Snabbfotade yttern Joakim Persson, var den som skapade flest målchanser för oss och summerar matchen på följande vis:

-Första halvlek är vi bättre, i andra har de mera tryck på oss. Jag tycker vi på förhand ska vara nöjda med en poäng.

-Men jag är besviken för jag vill vinna den här matchen. Synd att jag missar idag, men det kommer till nästa match.

”Jocke” hade två, tre målchanser. En i första där han sköt över från vänsterposition, och två i andra där han först är på väg att snubbla in bollen i friläge och sedan en framspelning från Söderberg som Markus Fröjd räddade.

-Det är en 50/50 duell, och målvakten tar den. Det är synd.

Gräsmattan var inte helt enkel att spela på, men Persson vill inte skylla underlaget på att det inte blev seger.

-Man ska inte klaga för mycket. Den är ojämn, och inte som konstgräs.

Poängen betyder att vi håller Skövde bakom oss i tabellen och fortfarande ligger på en allsvensk plats när serien vänder efter nästa omgång.

Hur mycket tittar du i tabellen?

-Man ska inte kolla för mycket. Det är långt kvar, vi får ta det senare.

Vad tar du med dig från matchen idag?

-Att vi klarar av att spela ett sådant här spel när vi möter ett lag som kör på det hela tiden. Vi kan köra på olika sätt mot olika motståndare och det tar jag med mig väldigt mycket.

I nästa omgång vankas det ännu ett topplag när ex-allsvenska Halmstad BK kommer på besök.

-Jag tror det blir en bra match. Två skickliga lag som möts, som har varit i toppen hela serien. Vi kommer få se en bra fotbollsmatch, säger Joakim Persson.

I Brage fick mittbacken Eirik Asante Gayi göra sin andra match från start när Alexander Zetterström var avstängd.

-Jag tyckte det kändes bra. Det var en tuff match, säger norrmannen som visste vad som väntade.

-De är direkta och slår väldigt många långa bollar. Det var mycket dueller idag.

När Niklas Söderberg tidigt gjorde 1-0 såg det ljust ut. Nu räckte det inte hela vägen till tre poäng.

-Vi hade självklart hoppats på att ta en seger idag och fick tidigt ett mål. Sedan försökte vi stänga igen, men de lyckades göra ett mål.

-Det var skit, säger Eirik som menade det inte var mycket till skönspel.

-Det är en tråkig match och inget spel. Men man måste gilla läget.

I Skövde AIK handlade mycket på förhand om skytteligaledaren Jack Cooper Love och fransmannen Yoann Fellrath. Även om Cooper Love inte kom till så många målchanser, blev det han som kom att göra hemmalagets kvitteringsmål.

-Vi prövade att stänga dem så gott vi kunde. Jag tänkte inte så mycket på att det var dem vi mötte, det var som att spela mot vilka anfallare som helst, bara att försöka stänga av dem.

Skövde har som ett av sina anfallsvapen långa inkast från Gustav Friberg på offensiv planhalva. Mot Brage hade han totalt 14 inkast, som dock sällan blev riktigt farliga.

-Vi var klara på det och visste att det skulle komma. Vi har tränat på det och tyckte det kändes tryggt. Det kanske ser farligare ut än vad det är. Jag tycker vi har kontroll.

Förutom inkast hade hemmalaget också flera frisparkar på offensiv planhalva. Men som i tidigare matcher, förutom den förra mot AFC, har vi visat styrka på fasta defensiva.

-Vi är bra organiserade och har jobbat mycket på det, och har släppt in väldigt lite på fasta. Det kändes tryggt och visste det kommer att ske.

Resultatet betyder att Brage håller Skövde bakom oss i tabellen, samtidigt som vi klättrade upp till delad serieledning med HBK. Åtminstone till hallänningarnas söndagsmatch (hemma mot Utsikten). I nästa omgång väntar just HBK på hemmaplan.

-Det kommer att bli kul. De är ett skickligt och strukturerat lag.

-De är bra från keeper till forward. Det är ett väldigt solitt lag, men det är vi också. Det kommer bli kul, säger Eirik inför nästa lördags toppmöte.

Matchen mot HBK blir säsongens andra, efter cupmötet i våras som vi vann med 1-0 på bortaplan efter ett sent straffmål av Douglas Karlberg.

Betyder den matchen något nu?

-Självklart har vi självförtroende och vet att vi kan slå dem. Vi har hemmaplan och har jättebra med supportrar, så det ska bli kul, avslutar Eirik.

Matchen mot Halmstad BK spelas kommande lördag den 23 juli på Borlänge Energi Arena Domnarvsvallen och startar klockan 15.00. Det kommer bli mycket folk – så se till att köpa din biljett redan nu via webben: https://ikbrage.ebiljett.nu/

Text: Olov Lindgren

Relaterade nyheter

Buy Ticket

sign in to post your comment or signup if you dont have any account.