Skip to content

Intervjuer inför lördagens match: Trelleborgs FF – IK Brage

Imorgon, lördag, klockan 15:00 är det avspark på Vångavallen där IK Brage ska ta sig an Trelleborg. Assisterande tränare Janne Mian och vänsterbacken Cristopher Redenstrand ger en lägesrapport inför bortamatchen.

IK Brage studsade förra helgen tillbaka från förlusten mot Jönköping Södra genom att besegra Brommapojkarna med 3-1.

– Det är en match där de har bra perioder, vi har bra perioder. Sedan så tycker jag ändå att vi hittar deras svagheter tillslut med inläggsspelet. De spelade med ett 4-3-3-system som bjöd på lite ytor, alla system har ju sina svagheter, och vi var bra när vi kunde utnyttja det och sämre när vi inte kunde det, säger Janne Mian.

– Vi hade några sämre perioder med lite individuella misstag och för lite rörelse kring boll, men matchen avgörs i planens båda ändar och där var vi bättre. När matchen stod och vägde lite var vi hetare i box och hittade deras svagheter. Jag tänker särskilt på det mål som Douglas gjorde, det var spel på kant och ett inlägg, de släppte in ett snarlikt mål mot Utsikten, så det hade vi pratat lite grann om inför matchen.

Cristopher Redenstrand gläds det faktum att laget kunde ta tre poäng som en reaktion på förlusten.

– Det var en skön seger som tog oss tillbaka på vinnarspåret. Första halvlek gör vi riktigt bra där vi vågar lira boll. Vi leder i paus och sedan är det ju jobbigt att släppa in 1-1 så tidigt, men vi är starka, jobbar för varandra och sätter två bollar som gav oss tre poäng. Riktigt skönt, säger han.

– Vi hade ju verkligen velat ta tre poäng mot Jönköping där vi kände att vi verkligen hade den möjligheten, det var vårt egna slarv som skapade problem. Så efter att ha förlorat på det sättet som vi gjorde var det väldigt skönt att få komma tillbaka och ta tre poäng.

Johan Arvidsson kom in från bänken i matchen och slog till med sitt första mål som Bragespelare.

– Johan är en intressant spelare med mycket energi och fart under fötterna samtidigt som han är duktig i avslutsfasen och det är bland de viktigaste faserna inom fotbollen. Sedan får vi se om han kan fortsätta att ta sig fram dit han ska vara för att göra de målen på det sätt som han gjorde nu senast, säger Mian om de grönvitas nummer 12.

– Han har tagit kliv framåt, han har varit här kortast tid av alla, det går framåt. En jätteintressant spelare med en bra vänsterfot, bra teknik och som sagt har han en x-faktor i boxen med sina avslut.

Segern var lagets tredje på de fyra inledande matcherna av säsongen och därmed är laget trea i tabellen inför helgen. Den fina starten beror till stor del på den sammanhållning som byggts upp i truppen på kort tid, menar Mian.

– Det är alltid svårt att på förhand veta hur det ska gå när man har så många nya spelare. Det är en hel del frågetecken inför säsongen, sedan visste vi ju med Tamimi att han har erfarenhet, även Pontus Rödin har erfarenhet från den här nivån. Men alla spelare ska spela ihop, de ska trivas och känna att detta är bra. Det är många frågetecken som ska bli utropstecken under säsongen, säger Mian innan han konstaterar att tabelläget inte är särskilt intressant i detta skede av säsongen.

– Jag ska vara ärlig och säga att jag inte ens har tittat på tabellen, jag är inte så intresserad av det just nu. Det handlar mest om lagets utveckling nu, men sedan är det såklart roligt när man vinner matcher.

– Det är svårt att peka på exakt vad det är som gjort att det stämt tidigt för oss, men som tränare har man en plan, en idé för hur man ska spela, vad som ska tränas på, vad som ska sägas på matchgenomgångar. Med så mycket nytt har man inte vetat exakt hur den här gruppen kan ta emot den informationen och omsätta det på planen, men de har lyckats ta till sig det vi sagt på ett bra sätt. Det vi jobbar på och tränar på visar sig i matcherna, sedan är det en bit kvar tills det att vi är riktigt, riktigt vassa tycker jag.

– Om jag ska peka på något specifikt så är det nog att de trivs ihop som grupp, det verkar vara ett gäng grabbar som trivs bra tillsammans i omklädningsrummet och både på och utanför planen i vardagen där de umgås även privat.

Redenstrand delar bilden av den fina stämningen i truppen.

– Jag känner verkligen att gruppen som vi har här har kommit varandra nära på väldigt kort tid. Alla kommer bra överens, vi jobbar för varandra och skulle någon göra ett misstag så är vi där och backar upp varandra. Det är nog vår främsta styrka, hur vi fungerar som grupp och hur vi tar oss an alla matcher där vi jobbar för varandra.

Säsongsinledningen har varit bra även för Redenstrand personligen som startat alla fyra matcher och från sin vänsterbacksposition har han redan bidragit med ett mål och en målgivande passning.

– Det var det jag hade som tanke när jag kom hit, att få spela så mycket som möjligt och kunna etablera mig på den här nivån i Superettan och så här långt har det gått bra, jag har fått spela och är jättenöjd, säger ytterbacken.

– Det är ganska stor skillnad när man tagit klivet upp en division, det är allt från kvaliteten hos motspelare och medspelare, allting går lite snabbare och det känns som att man blir straffad på ett annat sätt om man gör misstag på den här nivån jämfört med där jag spelat tidigare. Det gäller att vara påkopplad hela tiden.

– När det gäller min roll som ytterback så är jag främst offensivt lagd. Ofta har vi en plan där vi kan vrida laget åt vänster så att jag får komma upp lite i banan och kombinera med Jocke och komma till inläggslägen där jag kan bidra med poäng. Sedan finns det ju såklart matcher där man måste backa hem lite mer, men jag söker mig gärna uppåt för att försöka bidra i offensiven.

Imorgon är det Trelleborg som står för motståndet, de kommer till matchen med en 3-2-seger mot Jönköping Södra i ryggen.

– Det är ett gäng som spelar 4-3-3 och har fina resurser, de har Blomberg på högerkanten, en gammal AIK-lirare, de har en central mittfältare som heter Brkic, Mortensen på topp och Offia på kanten som är en avig spelare som vi måste ha koll på. De har även Saeid på mitten som tidigare spelat i Sirius, en skicklig mittfältare. De har även plockat in Viitikko som är en vänsterfotad mittback. De har ett bra lag, konstaterar Mian.

– Vi får se lite grann hur planen ser ut när det gäller hur vi ska spela, hur vi kan hantera underlaget, men vi möter ett 4-3-3-lag med en välsynkad backlinje som de står ganska högt med, de är spelskickliga. Sedan handlar mycket om underlaget när det gäller huruvida båda lagen kan spela som de vill spela eller inte.

– Vi har en plan A och plan B, kan man säga. Är det en bra gräsmatta är det inte så stora skillnader (mot konstgräs) det är väl lite hur man kan pressa och hur högt man kan stå med backlinjen, men är det en bra gräsplan är det inte så mycket som skiljer.

Redenstrand understryker vikten av att laget fortsätter att lägga ned ett hårt jobb för att de ska kunna fortsätta att ta trepoängare.

– Jag vet att det är ett bra lag vi möter som ligger med i toppen. Jag har hört att det är en ganska svårspelad plan vi ska spela på, så det kommer att bli mycket kamp. Det kanske inte blir det finaste spelet vi kan bjuda på men det gäller att kriga om tre poäng.

– Om planen är dålig och det är studsigt så gäller det att riskminimera, i vissa lägen där man kanske helst hade velat kombinera så måste man tänka steget längre och kanske slå en längre boll i djupet för att minimera riskerna.

– För vår del är det viktigt att vi fortsätter att fokusera på en match i taget och inte tänker så mycket framåt, inte så mycket bakåt heller på våra segrar. Det är fullt fokus som gäller, vi måste göra vårt bästa, jobba för varandra och göra det som krävs. Vi ska inte vara rädda för att ta det hårda jobbet, det är vad som kommer att krävas om vi ska kunna ta tre poäng.

Underlaget kan komma att sätta sin prägel på matchen, tror Mian.

– Nummer ett är att vi måste spela efter matchens förutsättningar, går det att rulla boll ska vi göra det, går inte det så får vi göra ändringar. Vi måste vara där i presspelet. Vi måste nog också försöka se matchen i två delar, jag tror att Trelleborg kommer att pressa oss ganska högt och hårt i början, kanske 20 minuter, det gäller att vi förstår att matchen kommer att öppna upp sig så småningom och inte få panik.

– Sedan gäller det att vi har vårt mod och spelar på det sätt vi kan. Det går inte att säga exakt hur vi ska spela med tanke på att det beror lite på planen, i deras match mot Östersund såg den inte allt för fräsch ut och det var två veckor sedan, men vi får se, avslutar han.

Om du inte är på plats nere i Skåne ser du matchen via Discovery +. Teckna ditt abonnemang här.

Fem punkter inför Trelleborg:

  • Efter fyra omgångar är IK Brage trea i tabellen med sina nio inspelade poäng, endast Skövde AIK (10) och AFC Eskilstuna (12) har tagit fler.
  • Trelleborg har inlett säsongen med två segrar, ett kryss och en förlust och står därmed med sju poäng och en sjätteplats i tabellen.
  • IK Brage jagar revansch från fjolårssäsongen då Trelleborg gick segrande ur bägge matcherna i Superettan.
  • De åtta senaste matcherna lagen emellan har slutat med fyra Bragesegrar, två kryss och två segrar för Trelleborg.
  • Endast Dalkurd (12:a i tabellen) har släppt in färre mål (3) än IK Brages fyra på säsongens fyra första matcher.

Tillsammans är vi IK Brage!

Relaterade nyheter

Buy Ticket

sign in to post your comment or signup if you dont have any account.