Skip to content

Janne Mian inför GIF Sundsvall

Foto: Christian Örnberg


På söndag börjar omgång tretton av superettan. För IK Brages del, väntar match kl.15:00 match på Borlänge Energi Arena mot tabelljumbon GIF Sundsvall.

”Giffarna” spelade sin senaste match i fredags förra veckan borta mot Örgryte, medan vi så sent som i måndags mötte Trelleborg och dessutom hade en lång bussresa hem.

Att IKB i och med det har tre, fyra dagar kortare tid mellan matcherna, hoppas tränaren Jan Mian inte ska påverka styrkeförhållanden alltför mycket.

-Det betyder att vi kanske inte har återhämtat oss lika mycket. Jag tror att vi har varit bra och noggranna i återhämtningen, så jag tror inte det ska ha någon betydelse. 

-De kommer att kämpa med näbbar och klor, i och med att de ligger där de ligger. Vi har revanschlusta och hemmaplan, så jag tror det kommer att jämna ut sig rent energimässigt.

Inför matchen på söndag, har båda lagen visat en sviktande form. 

Gästerna, som jagar första bortasegern, har haft problem i början av matcherna där man släppt in 9 av sina 17 mål. För Brages del är det offensiven som inte riktigt har klickat. Efter gjort mål i samtliga åtta första matcherna, har det sedan bara blivit ett mål på de fyra senaste. 

IKB-tränaren säger att han inte känner av någon press, trots att man hade hoppats på lite fler poäng den senaste perioden.

-Vårt fokus är att vi alltid ska bli en dag bättre, utvecklas på plan. Sedan match en gång i veckan, det är ett kvitto där vi står. 

I senaste matchen mot Trelleborg hade vi ett större bollinnehav än hemmalaget (55/45), men där vi bara hade fem avslut mot mål, och noll  mål. Närmast var Pontus Jonssons med sitt ribbskott i första halvlek.

-Vi gör en ganska bra match mot TFF i två tredjedelar av planen. Det är sista tredjedelen och den har vi skruvat på ganska många gånger under veckan. Sedan har vi en annan ingång till det, och hoppas spelarna kan ta åt sig det. Vi har några nyckelspelare som ofta levererar för oss i offensiven med framförallt modet och viljan att springa in i boxen. Jag hoppas att vi får se en effekt av det.

Söndagens motståndare gjorde tidigare i månaden ett tränarbyte. In kom tidigare assisterande tränaren, Ion Doros, när Douglas Jakobsen lämnade för tränaruppdrag i Hammarby IF.

Mian säger att laget under Moldavienfödda Doros, i stort sett har samma spelsätt sedan tidigare.

-Han har haft två matcher, och jag har inte sett så stora förändringar. Jag har inte tittat så mycket på dem innan heller. Det är ett klassiskt 4-4-2 i försvarsspelet, vilket de har haft förut. Sedan har de lite olika grejer i anfallsspelet där de droppar ner till en trea i uppspelsfasen. Jag har fokuserat och sett den sista matchen mot Helsingborg.

Finns det några spelare i GIF Sundsvall du tycker att man ska se upp med?

-Ja, det är några stycken. (Pontus) Engblom på topp som har ett bra rörelsemönster och är giftig där framme. De har (Monir) Jelassi som är högerback och snabb som de trycker upp ganska högt i plan. Du har (Abdul-Halik) Hodu som har jättefina fötter och kan hitta in till deras tior. Sedan har man en ganska avig spelare, en ”tia” som är två meter lång, irrationell och farlig i box. De har ett ganska bra lag, som inte har lyckats få ut det sista, och jag hoppas att de inte får ut någonting på söndag heller.

Hittills under säsongen har vi genomgående gjort det bra på Borlänge Energi Arena. Stor del i det tycker Mian att supportrarna ska ha.

-Jag tycker våran klack har varit med och stöttat oss, det betyder mycket för spelarna. Att känna planen, atmosfären, rutinerna och stödet. Det betyder förhoppningsvis några procent extra. Under mitt första år var vi starka på bortaplan, sedan har vi byggt upp det där med hemmaborg med en känsla av styrka hemma. Det betyder att vi har varit starka på hemmaplan, tycker jag, under en tvåårsperiod.

Även om det blev förlust senast mot Trelleborg efter ett sent baklängesmål, menar han det inte nämnvärt påverkat humöret hos spelarna.

-Det har varit bra stämning i truppen under veckan. Det har alltid varit bra. Ibland smäller det, men det tillhör. Det är ett bra gäng som vill någonting och ibland får man bara guida dem i nivåer om att verkligen vara här och chippa in varje dag. Det är väldigt små saker, oftast är det högt i tak och stor glädje på träningarna.

Vad tror du kommer att fälla avgörandet på söndag?

-Jag tror att det mentala spelet kommer att spela en stor roll. De har inte så stor svansföring där de ligger. Det gör att vi har en liten fördel rent mentalt. Den måste man jobba med också oavsett resultat, oavsett tid på klockan måste man ha högt bröst och spela sitt spel. Det tror jag kommer bli avgörande. Sedan givetvis spelet sista tredjedelen i bägge ändarna.

Uppsatt på skadelistan är sedan tidigare Jacob Stensson och Ömür Pektas.

5 punkter inför GIF Sundsvall

  • Brages bästa poänggörare är Ieltsin Camões som har gjort 6 poäng (4 mål och 2 assist). I GIF Sundsvall är det Yacqub Finey som med sina 4 mål och 1 assist har gjort flest poäng.
  • I formtabellen över de fem senaste matcherna ligger Brage på tolfte plats med fyra poäng, 1-0 mot Öster den 1 juni. GIF Sundsvall återfinns på femtonde plats med två inspelade poäng.
  • De sex senaste inbördes mötena har slutat med tre segrar för Brage, två oavgjorda och en Sundsvallseger. 
  • GIF Sundsvall har en svit på nio raka matcher utan seger. Senaste vinsten för ”Giffarna” kom den 12 april hemma mot Skövde AIK, 3-1. Brage har en seger på de fem senaste, 1-0 mot Öster den 1 juni.
  • Tidigare assisterande tränaren i GIF Sundsvall Ioan Doros, tog över som huvudtränare i början av juni sedan Douglas Jakobsen lämnade för en roll som assisterande tränare i Hammarby IF. 29-åringen förlorade med 1-2 mot Helsingborg i debuten, sedan kryssade han 1-1 borta mot Örgryte i sin andra match.

Text: Olov Lindgren   

Relaterade nyheter

Buy Ticket

sign in to post your comment or signup if you dont have any account.