Skip to content

Janne Mian inför IK Sirius på Vallen

På söndag kl 17.30 är det dags för säsongens andra tävlingsmatch när Allsvenska IK Sirius FK kommer till Borlänge Energi Arena för match i Svenska Cupens gruppspel.

Vi fick med oss en både rättvis och värdefull poäng mot IFK Norrköping i första matchen efter att Johan Arvidsson kvitterat till 1-1 i slutminuterna.

Vad betydde det att få med sig ett resultat mot IFK Norrköping i första omgången?

-Gruppen lever i allra högsta grad, säger Bragetränaren Janne Mian efter den lyckade insatsen på Platinum Cars Arena.

Att ta poäng i en match som gäller någonting, jämfört med en seger i vanlig träningsmatch går inte att jämföra, menar Mian. 

-Det är ett seriespel och man slåss för någonting. Det ger en extra krydda jämfört med en vanlig träningsmatch. 

Under försäsongen har man tränat på olika detaljer och att redan få ett kvitto på man tagit rätt steg känns förstås skönt.

-Det finns mycket som har varit positivt. Mot Norrköping gjorde vi det väldigt bra i de faser som vi ville göra. Pressa och spela genom de olika lagdelarna i rätt läge.

Att ta med sig prestationen och även ett resultat mot ett starkt motstånd menar han ger laget en självförtroendeboost. En hel del tid på försäsongen har annars handlat om den mentala biten.

-Vi jobbar med att ha rätt fokus in till matcherna. Att hitta en förmåga att sluta in sig i sin bubbla och hitta ett sätt att ladda upp på ett bra sätt. Att man kan prestera hundra procent oavsett dignitet av match. Det är det vi tränat på, som jag hoppas ska ge en effekt när serien börjar.

-Det är alltid lättare att få med sig gruppen på det vi jobbar med när man vinner. Det är gladare miner, men det viktiga är att vi är i slag i början av april när vi möter Varberg. Det är det vi siktar på.

IK Sirius inledde cupspelet med att vinna mot Utsiktens BK med 2-0 hemma på Studenternas, vilket betyder de blåsvarta leder gruppen.

Uppsalalaget, som avslutade förra säsongen i allsvenskan med sju segrar på de åtta sista matcherna, har haft en aningen knackig försäsong och segern i cupen mot Utsikten var den första för året.

Laget har sålt två av sina målfarligaste spelare i Wessam Abou Ali som gått till egyptiska Al Ahly och Tashreeq Matthews som är klar för sydafrikanska Mamelodi Sundowns. Som ersättare framåt har de värvat Noel Milleskog som under hösten spelade i Djurgårdens IF. På minuskontot finns också mittfältaren Joeri de Kamps med Volos FC som ny klubbadress. I truppen hittar vi också Bragebekantingen Joakim Persson som med sina två mål är den som gjort flest mål (2) på försäsongen för Sirius. 

Hur tror du Sirius slagstyrka är i år, jämfört med ifjol?

-Jag tycker att forwarden som lämnade (Abou Ali), var riktigt, riktigt bra. Jag tycker att den som hållit ihop det defensivt och offensivt, och varit en härförare är Stensson (Daniel), som har varit skadad och inte är aktuell på söndag.

-Jag tror de har en lite sämre slagstyrka, men det är ett allsvenskt motstånd. Annars är de ett bra allsvenskt lag med erfarenhet, med Castegren (Henrik), Jocke Persson, som fick spela på sin favoritkant mot Utsikten. Spelar han på höger tycker jag det är bättre för oss, för då kommer han inte med sin favoritfot i rätt läge. De kanske har tappat en del spets, men kanske är de bättre som lag. Jag har bara sett dem mot Utsikten och lite mot Randers och det känns som att dem är ett lite annorlunda lag, och har ett lite annorlunda sätt att spela.

Hur matchbilden kan tänkas bli på söndag har han svårt att sia om.

-De har tidigare varit ett extremt possessionlag. De söker sina kanter som går högt och har sina falska nior eller tior. De varierar sitt spel, men jag tror inte att det blir samma bollinnehav som man är van att se Sirius. 

-Jag hoppas vi kan kontrollera spelet och gå framåt när vi kan göra det. Vi har sett deras svagheter och vi hoppas på att kunna utnyttja dem, utan att avslöja för mycket.

Janne Mian hoppas se en ny dimension i spelet, inte bara mot Sirius utan även under säsongen.

-Jag hoppas vi kan såra motståndarna oftare med passningar bakom deras mittfält, förbi deras press och bakom deras backlinje, osv. 

Vad har ni tränat på under veckan?

-Idag, torsdag, tränade vi på mönster i vårt anfallsspel. Vi tittade på två bitar, hur vi kan såra Sirius och sedan Utsikten med enkla lösningar.

På skadelistan finns fortfarande Malte Persson uppsatt. Sedan har Adil Titi en stukad fot och missar troligen matchen. Ieltsin Camoes har också en stukad fot men kommer troligen kunna träna på fredag.

Text: Olov Lindgren.

Relaterade nyheter

Buy Ticket

sign in to post your comment or signup if you dont have any account.