Skip to content

Janne Mian inför Trelleborgs FF

240601 Brages tränare Jan Mian inför fotbollsmatchen i Superettan mellan Brage och Öster den 1 juni 2024 i Borlänge. Foto: Daniel Eriksson / BILDBYRÅN / COP 173 / DE0225

Efter ett drygt två veckors långt landslagsuppehåll drar allvaret igång på måndag när Brage tar sig an Trelleborgs FF på Vångavallen. Tränaren Janne Mian tycker att breaket kom vid ett lämpligt tillfälle, med tanke segern mot Öster och de positiva känslor man kunde ta med sig.

-Uppehållet kom ju bra i och med vinsten, med några dagar där vi fick återhämta oss och träffa nära och kära. 

Förutom känslan att gå in till vilan med en seger, betonar Mian vikten av att spelarna också fick några dagar egentid.

-Det har varit en intensiv period med många dagar tillsammans och tätt med matchande. Vi valde att gå på ledighet direkt och sedan tränat efter det. Jag vet att några har tränat direkt och tagit ledig helg, men vi har gjort det som passade oss bäst.

Hur känns det att få spela match igen efter uppehållet?

-Det känns givetvis bra. Det är ju därför man håller på med det här; för att spela matcher. Att omsätta det vi jobbar med på träningsplan till matcher, det som är facit någonstans. Det ska bli kul att komma igång igen.

Träningsveckan har sett bra ut där man har gjort det som behövs för att komma så väl förberedda som möjligt inför omstarten.

-Vi har fått jobba med smådetaljer och med flåset. 

Det som har stört under veckan är att några spelare inte kunnat vara med. Jacob Stensson är fortfarande skadad, samt att Johan Arvidsson har behövt ta det lite lugnare. Vidare har Adil Titi varit på landslagsläger med Togo.

-Det har varit lite skralt med folk. Några har behövt vila och det har varit en del skavanker. Men nu är folk tillbaka. 

Tidigare under våren har Vångavallens beskaffenhet varit ett samtalsämne och fått utstå en hel del kritik. Mian vet att gräsmattans kondition är en av de saker som man får ha i beaktning inför måndagens tillställning.

-Att vi anpassar oss till underlaget, för det är en gräsplan. Det är mitt i juni, men den är lite hoppig och studsig.  

Det offensiva spelet har som bekant inte riktigt lossnat så här långt, och Mian säger att man har filat på att bli vassare i omställningarna.

Även om det kan bli svårspelat, menar han att chanser kommer att komma och att det gäller hålla sig fast till sin spelidé.

-Det kommer bli en hel del lägen, sedan får vi se vad planen har att bjuda på. Men vi ska ändå försöka behålla våran identitet med att komma bakom kom deras backlinje lite oftare på olika sätt. Med instick, inlägg, avslut och så vidare. Att vi blir lite mer noggrannare i vår omställningsfas.

Trelleborg meddelade tidigare i veckan att anfallaren Nicolas Mortensen fått lämna laget efter att han fått begränsat speltid. I fjol blev det sju mål för den 30-årige dansken, medan det den här säsongen blivit ett mål på sju matcher.   

-Han har inte spelat så mycket, även om han ändå är en skicklig avslutare och avgjorde mot Sundsvall, säger Janne som menar att det finns andra spelare att se upp med i TFF. Han vill speciellt lyfta fram forwarden Filip Bohman.

-Det är en skicklig forward som är bra på huvudet, och som positionerar sig bra med ”one touch” i boxen. Det är väl det som man vill se av en nia som han. 

Vad har du för bild av motståndarna?

-De har blivit lite mer rakare nu än förra året. De rullar inte så mycket i backlinjen, utan det är gärna två, tre passningar, sedan ska den (bollen) gärna framåt och förbi. De har några spelare som är väldigt bra en mot en, som Cullum (Armin), Karim (Hady Saleh) och Hörberg (Felix). 

Något som det gäller att se upp med är Trelleborgs snabba spelvändningar, där man har ett tydligt sätt att spela.

-När de får läget att passera mittfält och utmana backlinjen, så går det ofta undan.

Förutom Jacob Stensson är också Ömür Pektas uppsatt på skadelistan.

5 punkter inför Trelleborgs FF-IK Brage

  • Trelleborgs bästa målgörare är Armin Cullum, Filip Bohman, Hady Saleh Karim och Zander Hyltoft som samtliga gjort två mål vardera. Flest mål i Brage har Ieltsin Camoes gjort med fyra fullträffar.
  • I formtabellen över de fem senaste matcherna ligger Trelleborg sjua med åtta poäng, medans Brage är åtta med sju poäng.
  • I expected goals (förväntade gjorda mål) ligger Trelleborg fyra. Enligt den underliggande statistiken ska de göra 1.60 mål per match, men efter 11 omgångar har de bara gjort 1.00 mål per match, vilket betyder att de skulle gjort 0.60 fler mål per match. Brages ligger nia med 1.46 Xg per match, men har också bara gjort 1.00 mål per match, vilket visar att de spelat tillräckligt bra för gjort 0.46 fler mål.
  • TFF är nia i hemmatabellen med nio poäng på sex matcher (två vinster, tre oavgjorda och en förlust). I bortatabellen hittar vi Brage på tredjeplats med åtta poäng på sex matcher (två vinster, två oavgjorda och två förluster). 
  • Av de sex senaste inbördes mötena har Trelleborg vunnit fyra, medans två har slutat oavgjort. Senaste Bragesegern mot TFF ägde rum den 11 september 2020 då det blev seger med 1-0 på Vångavallen.

Text: Olov Lindgren

Relaterade nyheter

Buy Ticket

sign in to post your comment or signup if you dont have any account.