Skip to content

Kanteh och Mian inför fredagens match i Uppsala

Foto: Henrik Hansson

På fredag eftermiddag reser vi till Uppsala och Nya Studenternas för att ta oss an Dalkurd, med start kl.19:00. Brages assisterande tränare Janne Mian menar att man har lagt insatsen mot Öster bakom sig och blickar framåt.

-Man vinner och förlorar matcher och sedan ska man lära sig någonting av varje match, och gå vidare därifrån.

-Vi har skapat en slags revanschlusta, framförallt utifrån prestationen i starten av matchen. Det har märkts på träningarna. Jag hoppas att vi har lärt oss någonting från förra matchen.

Efter att ha missat två matcher på grund av både avstängning och skada gjorde viktige mittfältskuggen Seth Kanteh Hellberg comeback mot Öster, när han fick hoppa in i andra halvlek.

-Det känns bra, säger Seth om sin fysiska status och känner sig redo för nittio minuter om det skulle bli så.

-Absolut. Jag spelar så länge som tränaren vill. Jag har tränat på under veckan, fått i mig lite löpningar och puls.

Hur var känslan efter förra matchen?

Vi var både besvikna och arga skulle jag säga. När det röda kortet kommer så tidigt blir det svårt. Prestationen är dålig, det vet vi om och har diskuterat och kommit vidare från.

Trots de mindre lyckade insatserna på slutet, med två poäng på de tre senaste, behåller vi tredjeplatsen. Hellberg vet vad som krävs för att vara kvar däruppe när vi går in i sista tredjedelen av säsongen.

-Att jobba vidare på det som vi har gjort under hela året. Först och främst handlar det om att ha kul tillsammans, och sedan att vinna matcher.

Bragemittfältaren andas optimism inför fredagens tillställning på Studenternas.

-Nu har vi en möjlighet imorgon (fredag) att ta tre poäng, och det är det vi jobbat för hela veckan. En härlig chans, säger Seth.

Nästjumbon Dalkurd kommer till matchen med tre raka förluster, medans Brage alltså har två poäng på de tre senaste matcherna. Janne Mian tror på en tuff match mellan de tidigare antagonisterna.

-Det kommer vara två lag som vill vinna. De som vinner mest (dueller) och har bäst kvalitet kommer att vinna matchen.

Trots de relativt stora förlustsiffrorna mot Öster, menar han att det fanns positiva saker att ta med sig, och att det inte det var säsongens bottennapp.

-Vi har haft några dippar förut, det som ändå gör att det inte var vår sämsta match är att vi i andra med en man mindre ändå gör det ganska bra och krigar och ser till att det inte rinner iväg, menar han och fortsätter

-Jag tycker Utsikten borta var en av våra sämre matchen.

Fredagens motståndare Dalkurd, som under transferfönstret tappade anfallaren Arian Kabashi (5 mål) till allsvenska Helsingborgs IF, har fortfarande ett bra lag och det är några spelare som Mian vill varna för.

-Kerfala Cissoko är en stor stark forward som vi måste hantera. Rahmanis (Rassa) vänsterfot på fasta är ganska farlig.

-De har fina spelare, men de är i en negativ spiral, men det kan blomma för vem som helst, varnar Mian.

I juni tillträdde tränaren Amir Azrafshan, men Mian menar att spelsättet inte skiljer sig nämnvärt från tidigare.

-De har samma sifferkombinationer, men det verkar som de byter lite mer på spelare och system från 4-2-3-1 till 5-3-2 eller 5-4-1.

Vad blir viktigaste att tänka på inför mötet Dalkurd?

-Som alltid gäller det att hålla sig till matchplanen och våga göra våran sak och såra dem där de är svaga. Alla system och lag har sina svagheter, men det gäller att göra det gång på gång.

Med tanke på Dalkurds prekära tabelläge och formkurva blir det med största sannolikhet en hårt krigande och desperat motståndare vi får möta.

-Vi måste vänta oss ett duellspel och kamp från dem. De kommer att gå för det och måste göra någonting. Vi får vara beredd på den energi och den kamplusta de kommer att ha, säger Mian som vet hur det är att möta ett lag som spelar för sin existens.

-Om det blir en negativ spiral går man ut och kämpar, så det gäller för oss att inte ge dem energi.

I senaste matchen åkte Dalkurd på en smärtsam förlust borta mot Trelleborg efter att ha tappat en tidig tvåmålsledning till en 2-4-förlust.

-De har 2-0 och släpper fyra på ett hörnmål, en kontring efter egen hörna. Så klart de börjar fundera, det är viktigt att vi möter dem med energin, och sedan ska vi ha bättre kvalitet än dem, just för att de är där de är.

Spelet har hackat en del i de de senaste matcherna, och en orsak menar han är att man fått rotera på många spelare på grund av skadekänningar.

-Det blir nya relationer och nya positioner. Det krävs tid för att lära känna varandra och hur man ska spela bollen, när man får passningarna, så det blir lite nytt. Men vi har jobbat lite med relationer så det kommer bli bättre och bättre.

När lagen möttes i våras på Borlänge Energi Arena Domnarsvallen blev det 0-0 i en jämn tillställning. Seth Kanteh Hellberg har svårt att sia om hur matchbilden kommer att se ut i Uppsala.

-Jag har ingen aning, men jag hoppas att vi i alla fall minst göt ett mål mer än dem.

Tidigare mötena under åren mot Dalkurd har innehållit mycket känslor på planen, men efter flytten till Uppsala har de minskat.

-Ja, det är nog inte det är lika mycket nu, eftersom de har varit borta så länge, och vi har många nya spelare, säger Hellberg som menar att det kan vara annorlunda bland lagens supportrar på läktarna.

-Bland fans så är det nog fortfarande mycket känslor. Det första de skrek förra matchen var ”krossa Dalkurd”, säger Seth som förövrigt trivs i Uppsala och att spela på Studenternas.

-Underbart. En härlig matta och nära hem till Stockholm.

Janne Mian hoppas att laget växlar upp från de senaste matcherna.

Vad vill du se av spelarna när de springer in på Studenternas?

-Att vi sätter upp vårt eget spel, att vi gör det vi ska göra och kryddar det med individuella prestationer mot motståndarnas mål. Att vi vågar, håller huvudet högt och tar kampen.

-Det gäller att förstå att det kommer vara en match full med energi och kamp. Där ska vi mäta oss och vara minst lika bra, om gärna bättre.

På skadesidan har det börjat ljusna. Alexander Zetterström gjorde idag (torsdag) sin första fulla träning efter operationen, medans nyförvärvet Ferhat Ayaz närmar sig spel liksom Shkodran Maholli.

Det ryktas om ett stort bortafölje till Studenternas imorgon, låt oss färga Uppsala grönvitt!

Fem punkter inför mötet med Dalkurd:

  • Senaste bortamötet mot Dalkurd på Studenternas spelades den 20 september 2020 och slutade 1-1, där Brages mål gjordes av Seth Kanteh Hellberg.
  • Dalkurd har, tillsammans med Östersunds FK, gjort minst mål i serien, 19 mål. Brage ligger, tillsammans med Östers IF, som femte lag med antal gjorda mål (34).
  • Brages Samouli Izountouemoi spelade säsongen 2021 23 matcher för Dalkurd. Även Filip Sjöberg och Ferhad Ayaz har tidigare representerat fredagens motståndare.
  • Dalkurd har ett publiksnitt hemma på Studenternas som ligger på 592 personer, vilket betyder en trettonde plats. Att jämföras med Brage som snittar på 2085, som ger en femteplats.
  • Dalkurd, som flyttade från Domnarvsvallen 2017, spelade under säsongerna 2018-19 sina matcher på Gavlevallen i Gävle, innan det blev nuvarande hemmaarena Studenternas.

Text: Olov Lindgren.

Relaterade nyheter

Buy Ticket

sign in to post your comment or signup if you dont have any account.