Skip to content

Klebér Saarenpää inför fredagens GävleDala-derby på Vallen

Foto: Michael Erichsen / BILDBYRÅN /

På fredag, kl.19:00, är det dags för en av säsongens höjdpunkter för många supportrar, när säsongens första GävleDala-derby kommer att avgöras på Borlänge Energi Arena, då Gefle IF besöker Dalarna.

-Hoppas att det blir en inramning, där det även kanske är många Geflesupportrar och anhängare som kommer att vara på plats, som skapar och bidrar till en härlig atmosfär, säger Bragetränaren Klebér Saarenpää inför matchen.

Säsongens bästa publiksiffra, 2248, från hemmapremiären mot Västerås SK kommer förhoppningsvis att slås. Klebér ser fram emot att så mycket folk som möjligt kommer för att höja stämningen runt matchen.

-Hoppas det blir lite extra drag på läktarna helt enkelt.

Det var fem år sedan lagen senast möttes i seriesammanhang och den där riktiga rivaliteten kanske inte finns kvar. En annan aspekt är att det skiljer drygt elva mil mellan städerna. I stället kommer mycket handla om Oscar och Anton Lundins återkomst till deras tidigare hemmaplan.

-Det har väl inte riktigt hunnits bygga upp en riktig derbykänsla mellan spelarna. Det är väl mer bröderna Lundin som vi känner till. Kanske (det blir en ”derbykänsla”) mer mot dem än Gefle (som lag).

Efter den fina sviten på fyra raka matcher utan förlust och noll insläppta mål, fick vi i söndags resa hem tomhänta från Bravida Arena och mötet mot Utsikten. Saarenpää var såklart besviken över utgången av matchen.

-Jag är missnöjd över att vi gör så många misstag som vi gör. Misstag är sådant som händer i fotboll, men nu blev det lite väl många samlade i en och samma match som helt enkelt kostade oss den matchen.

-De har fem skott på mål, tre går in och ett bjuder vi på.

Den mindre lyckade insatsen senast är lagd till handlingarna, och Saarenpää tycker det sett bra ut därefter.

-Det har som vanligt varit bra stämning, som en vanlig träningsvecka. Det är lite tightare mellan matcherna. Vi har analyserat Utsiktenmatchen, säger han och fortsätter.

-Alla är överens om vad vi gjorde för fel, så det har inte varit svåranalyserat. Nu är det fokus mot nästa match (mot Gefle på fredag).  

Nykomlingen Gefle har, likt Brage, varit lite upp och ner resultatmässigt såhär långt. Efter att ha inlett med segrar mot Trelleborg och Helsingborg, blev det en poäng på fyra matcher innan vinsten senast mot Skövde AIK.

-Det är ett bra kollektiv och de är trygga i sitt låga försvarsspel, där de har varit framgångsrika. De har accepterat att inte ha så mycket boll i vissa matchbilder. Sedan har de Leo Englund som är duktig längst fram som man får in bollarna på i boxen. Sedan vet vi att Anton och Oscar (Lundin) är bra sedan tidigare. 

Bragebossen ser gärna en matchbild på fredag med mycket fart och högt tempo. 

-Vi hoppas att tempot i matchen blir så högt som möjligt, för då tror jag det kommer att vara till vår fördel, avslutar han.

Brage får fortsatt klara sig utan Emil Tot Wikström och Adil Titi som är uppsatta på skadelistan.

Prognosen inför matchen säger att det blir en fin fredagskväll i Borlänge och vi väntar mycket folk till Vallen, där årets hittills bästa publiksiffra kan bli verklighet. Se till att köpa din biljett redan nu via följande länk: https://ikbrage.ebiljett.nu/ – som upplagt för en riktigt härlig fredag!

5 punkter inför Gefle IF:

  • Lagen möttes senast i tävlingssammanhang säsongen 2018. Då vann Brage båda mötena, 4-2 hemma och 2-0 borta.
  • Två spelare i vardera laget har spelat för båda klubbarna. Viktor Frodig och Pontus Jonsson (numera i Brage), och Oscar Lundin och Anton Lundin (numera i Gefle).
  • Ieltsin Cameõs och Samouil Izountouemoi står på två gula kort och missar nästa match (mot Jönköpings Södra borta) om de drar på sig en varning mot Gefle.
  • Brage har hittills haft tre olika målskyttar (Samouil Izountouemoi 3 mål, Gustav Berggren och Seth Hellberg 2 mål vardera), medans Gefle har haft sju spelare som kommit med i målprotokollet, samtliga med ett mål (Adrian Edqvist, Anton Lundin, Antonio Yakoub, Constantino Capotondi, Leo Englund, Oscar Lundin och York Rafael).
  • Gefle bröt i senaste omgången en svit på tre raka förlustmatcher efter att de besegrade Skövde AIK med 4-1. För Brages del tog och andra sidan sviten på fyra matcher utan förlust slut efter 1-4 borta mot Utsikten.

Text: Olov Lindgren

Relaterade nyheter

Buy Ticket

sign in to post your comment or signup if you dont have any account.