Skip to content

Klebér Saarenpää inför gratismatchen mot Trelleborg

Foto: Fredrik Aremyr / BILDBYRÅN

På lördag är det dags för återstart av serien efter två veckors landslagsuppehåll när vi välkomnar Trelleborgs FF till Borlänge Energi Arena. Breaket betydde spelarna direkt efter Västeråsmatchen fick ledigt ett par dagar för att rensa skallarna, innan man började rusta för de nio avslutande omgångarna. -Det har betytt några dagar extra ledigt för att komma bort från vår miljö och välbehövlig vila, säger huvudtränaren Klebér Saarenpää som tycker allt inför seriens avslutning är där han vill det ska vara. -Det ser jättebra ut. När vi väl har tränat har vi gasat ordentligt och kört extremt tufft för att vara förberedda inför slutspurten av serien. Det har varit många extremt slitna kroppar som vi har tajmat till så vi har det in på kontot och är fräscha in till på lördag. 

Har ni lagt fokus på något extra under träningarna?

-Ja, fys och glädje. Sedan har det varit en vanlig taktisk vecka de sista tre träningarna upp till Trelleborg i lugn och ro. Vi har finslipat på vår spelidentitet. Sedan sett på vad motståndarna gör och vad vi behöver göra extra i förhållande till den här matchen.
Vi kommer till matchen med fyra poäng på de två senaste matcherna och innan dess cupseger mot FC Stockholm. Klebér Saarenpää tycker man har goda möjligheter att bygga vidare på det poänggivande spelet från matcherna mot VSK, Utsikten och FC Stockholm till mötet mot TFF.   -Det som vi har börjat se skymten av i de två, tre senaste matcherna, är att vi var stabila, höll nollan och gjorde gedigna prestationer och såg ut som ett vuxet lag igen som gör mycket rätt. Vi kan ta med och fortsätta på den inslagna vägen och det har vi alla förutsättningar för.

Vad ska ni göra för att bibehålla det fina försvarsspelet?

-Framförallt mentalt att inte ha för bråttom. Att vi stannar upp och gör basic saker rätt, basic räcker gott och väl och det kommer vi jäkligt långt på. Sedan tar vi matchen därifrån. Det är någonting vi har gått lite vilse i under stunder. Framåt vet vi att vi alltid har skapat chanser och det kommer vi att fortsätta göra. På lördag är det också årets Gratismatch vilket betyder fri entré för alla. Förhoppningsvis ska det betyda välfyllda läktare. Att vi kan prestera inför en stor publik visade vi senast mot Västerås SK på Hitachi Energy Arena då det fanns runt 5700 åskådare. Saarenpää menar att tryck på läktarna är något som kommer stärka spelarna, snarare än att de ska spänna sig och bli nervösa.

-Alla vill ju spela inför storpublik. Men det är en sak att vilja och sedan att hantera det. Det är bara att känna en glädje i det och göra det med den kuliss som är runt omkring. Det är en energi som man ska använda till något positivt. Sedan är det så att det inte alltid går sin väg och då ska man vara robust gentemot de små motgångarna som sker under en match och bara kunna hantera det stabilt för att komma vidare. En match är ändå nittio plus, och det finns god tid att reparera allt som händer därute. Bragebossen betonar vikten av att så många som möjligt kommer och stöttar laget både på lördag och under fortsättningen av säsongen för att vi ska fixa kontraktet. 
-Vi hoppas att även om det varit en knackig prestation och lite upp och ner av oss, att alla runt Brage, Borlänge och Dalarna sluter upp för slutspurten och tar hem det här i mål.  
Bortamötet mot TFF på Vångavallen slutade med en 1-0 förlust, men där lägen inte saknades för att vi skulle få med oss åtminstone en poäng. Klebér menar att det är kollektivet som är skåningarnas styrka, även om det också finns individuell klass.

-Det är ett normalt lag, med viss spets hos vissa spelare om dem spelar. De är också ett lag som slitit lite i sin helhet, likt oss. Men det finns definitivt kvalitet i det laget, men jag hoppas vi är bättre förberedda än vad de är.  
Glädjande är att hela truppen är tillgänglig till lördagens match. Seth Hellberg, som i tisdags spelade en träningslandskamp mot Ghana i tisdags, beräknas landa i Sverige under torsdagen och kommer även att finnas med på fredagsträningen.

5 punkter inför Trelleborgs FF

  • I tabellen skiljer det fyra placeringar mellan lagen, men IKB har bara en poäng upp till TFF på åttonde plats.
  • Filip Bohman är Trelleborgs bästa målskytt med sju mål, lika många som Ielsin Camoes i grönvitt.
  • Inget av lagen har några avstängningar.
  • Över de fem senaste matcherna ligger Trelleborg nia med sex poäng. Brage har vi på femtonde plats med fyra poäng.
  • Ni har väl inte missat att matchen bjuder på gratis entré, vilket betyder alla till Vallen!

Text: Olov Lindgren

Relaterade nyheter

Buy Ticket

sign in to post your comment or signup if you dont have any account.