Skip to content

Klebér Saarenpää inför kvällens match mot Örebro SK

Foto: Michael Campanella / BILDBYRÅN

Ikväll, fredag, väntar formstarka Örebro SK hemma på Borlänge Energi Arena i Superettans 23:e omgång, med matchstart kl.19:00.

Även Brages formkurva har börjat peka åt rätt håll när vi gått in i säsongens sista tredjedel. 

-Det har den gjort ett ganska bra tag, säger huvudtränaren Klebér Saarenpää. 

Efter en tung period från mitten av juli till mitten av augusti med bara en poäng på sex matcher, har vi höjt nivån och börjat fått med oss resultaten igen. 

-Det känns tryggt i det vi håller på att jobba med och sätter upp.

De fyra senaste matcherna har resulterat i två segrar och två oavgjorda.

Något som bidragit till den positiva trenden är att skadelistan har tunnats ut vilket automatiskt betyder en större konkurrenssituation och att fler spelare finns att välja bland när laget ska tas ut.

-Vi har många tillgängliga för att spela och vi börjar bli harmoniska i det vi gör därute. Det känns jäkligt bra.

I senaste omgången fick Brage nöja sig med en pinne hemma mot Trelleborgs FF, där vi låg närmast segern. En viktig poäng i kampen om nytt kontrakt, men som nog borde varit tre med tanke på hur matchbilden såg ut.

-Vi gör en bra gedigen prestation rakt igenom, säger Saarenpää om matchen mot TFF, där han tycker man onödigt släppte in TFF:s kvittering.

-Man kan göra väldigt mycket rätt i fotbollsmatcher, men tyvärr kan en mindre bra prestation i en enkel situation tippa det åt ett annat håll. Men sådan är fotbollen.

-Vi är inte nöjda med resultatet men prestationen är där, så det finns mycket att ta med. Det gäller att göra om och göra rätt mot Örebro.

Vad är ni mest nöjda med spelmässigt mot Trelleborg?

-Rent taktiskt hur vi vill göra och sätta upp det i de ytor vi vill ha det i. 

Han pekar på tre steg som det gäller att få till för att få med sig ett resultat och att man lyckades med de två första.

-Första steget är speluppbyggnaden, andra att vi kommer till sista tredjedelen med full kontroll. Sista steget är att få till inspelet till de stora chanserna.  

Christian Järdlers Örebro SK kommer till fredagens match med två raka segrar och bara en förlust på de tio senaste omgångarna. Under sommarfönstret försvann Samuel Dahl och Noel Milleskog till Djurgårdens IF, men samtidigt har man fått in bland annat återvändaren och anfallaren Kalle Holmberg och mittfältaren Samuel Kroon från IF Brommapojkarna. Holmberg har gjort 8 mål och en assist på 10 matcher, medan Kroon fyllt på med 2 mål och 1 assist på fyra matcher.

Senast när lagen möttes vann Brage på Behrn Arena. Men Bragetränaren tycker det är en helt annan motståndare om man jämför då och nu.

-Det är ett Örebro som mår mycket bättre. De slet väl lite defensivt och hade det lite tunt offensivt. Nu har de fått in Kalle (Holmberg) och Samuel Kroon som rent offensivt ger de en tyngd och kvalitet framåt, som faktiskt också gör de lite bättre defensivt. Det är en mer homogen grupp där de är just nu.

Vad tror du blir nyckeln till seger på fredag?

-Att man sätter sina chanser. Det är det som det handlar om. Att få en slutprodukt av det man försöker skapa rent offensivt, det är det som kommer avgöra. För oss defensivt är att vi fortsätter på den inslagna vägen och gör basic sakerna. Det är ett evigt tjat om det, men vi måste tjata om det för att inte förivra oss iväg och göra någonting annat. Så länge vi gör det vi ska göra defensivt så vet vi att vi är med i matchen.

Efter att ÖSK degraderades ur Allsvenskan 2021 har lagens stött på varandra vid tre tillfällen i seriesammanhang. Att det blivit segrar samtliga gånger tror Saarenpää mer beror på att vi mött dem i ett läge där de kanske inte varit helt i harmoni, mer än att Örebros spelsätt passar oss.

-Det är ingenting jag tänkt på det sättet. Jag kommer inte ihåg alla matcherna, och varje match lever sitt eget liv. Kanske det var tillfällen där Örebro slitit med större saker i sin klubb och i laget, och kanske haft en lite sämre trend.

-Men jag tycker det börjar ljusna för dem och att de börjar få ordning på saker och ting, sakta och säkert, avslutar Klebér Saarenpää.

På skadelistan återfinns fortfarande anfallaren Douglas Karlberg. Sedan är det ett frågetecken för mittfältaren Filip Sjöberg som stukade foten under tisdagens träning. 

5 punkter inför Örebro SK

  • ÖSK:s sommarvärvning Kalle Holmberg har gjort mål i sex raka matcher.
  • Brage har vunnit de tre senaste mötena mot Örebro. I april blev det 0-2 på Behrn Arena med Samouil Izounoutemoi och Gustav Berggren som målskyttar. Förra säsongens matcher slutade 3-0 i premiären på Borlänge Energi Arena (Alexander Zetterström 2 mål, och Joakim Persson 1 mål), medan bortamötet vanns med 1-3 då André Reinholdsson, Niklas Söderberg och Jonathan Tamimi hittat nätet.
  • I formtabellen över de fem senaste matcherna ligger Örebro på fjärde plats med 10 poäng, medans Brage med sina 5 poäng är tolva.
  • Örebros målvakt William Eskelinen, tillsammans med Gais Mergim Krasniqi, är med sina nio nollor på 22 matcher näst bäst vad gäller ”clean sheets”. Endast VSK:s Anton Fagerström har fler nollor (12). André Bernardini har sex nollor på 18 matcher.
  • I superettans maratontabell är Brage elva med tretton säsonger, medan Örebro återfinns på 31:a plats med fyra säsonger.

Vi öppnar entréerna kl.18:00. Biljetter köper du billigast via webben HÄR – Biljettluckorna på plats öppnar 17:30 och finns endast i anslutning till Huvudentrén (Södra sidan).

Text: Olov Lindgren 

Relaterade nyheter

Buy Ticket

sign in to post your comment or signup if you dont have any account.