Skip to content

Klebér Saarenpää inför måndagens match på Vallen

Foto: Tobias Sterner / BILDBYRÅN /

Imorgon, måndag, kommer Utsiktens BK på besök till Borlänge Energi Arena Domnarvsvallen för en match med avspark klockan 19:00. Chefstränare Klebér Saarenpää delar med sig av en lägesuppdatering inför matchen.

”Vi vill alltid se ”alla till Vallen” för att skapa en stämning runtikring matchen, den buzz som skapas, det blir bra för alla parter. Jag hoppas att publiken känner att det blir roligare och spelarna lyfts verkligen av det och kan då förhoppningsvis prestera ännu bättre. Det är ett ge och ta i det, vi behöver allas hjälp.”

Klebér Saarenpää om publikens stöd.

IK Brage har positiva vindar i seglen efter att trepoängaren mot Dalkurd följdes upp av en seger mot IK Sleipner, som säkrade en plats i nästa säsongs upplaga av svenska cupen.

– Segrar ger alltid en arbetsro och gör så att man tar steg framåt i sin utveckling, vilket vi behöver. Vi har jobbat väldigt hårt för att hitta det här flytet igen och vi tar små steg framåt hela tiden, säger Saarenpää.

– Känslan är väldigt god nu inför Utsikten där vi hoppas ta ytterligare ett steg.

Uppladdningen med en cupmatch mitt i veckan ser Saarenpää som positiv tack vare möjligheten att ge spelare som är i behov av speltid viktiga minuter i benen.

– Det var väldigt positivt för vår del eftersom vi kunde ge spelare som inte spelat så mycket speltid. Vi har jobbat mycket med att hitta tillbaka till grunderna i vår spelmodell, hur vi vill göra saker och förtydliga agerandet i de olika faserna i spelet.

– Det är någonting vi kunnat göra nu i cupmatchen och under träningsveckan. Så vi är redo på bred front.

Vad gäller skadeläget i truppen kunde Saarenpää meddela att Samouil Izountouemoi inte är tillgänglig för spel efter att han tvingades kliva av i cupmatchen senast och att Adil Titi ådragit sig en knäskada på träning.

– Samo klev av senast och kommer inte att vara tillgänglig, det handlar om en känning i baksida lår för hans del.

– Tyvärr så vred Adil Titi till sitt knä på träning (under lördagen) så han blir borta ett tag, vi måste vänta lite och se hur lång tid det handlar om. Det är så klart surt. Annars är alla tillgängliga. Det är bara Ferhad och Shkodran som fortfarande är i en fas där de ska komma ikapp rent fysiskt.

– Ferhad har varit här i fyra-fem veckor nu, han har varit väldigt skör eftersom han kommer från en dålig fysisk status. Sådant tar tid att bygga upp, men det går försiktigt framåt för hans del och det börjar bli dags att öka intensiteten så att han kan göra rättvisa för sig ute på planen. Förhoppningsvis kan han vara i full sving någonstans kring landslagsuppehållet, men det får gärna vara tidigare än så.

– Vad gäller ”Shkod” så har han varit borta så extremt länge så han kommer ju inte att vara en startspelare, han kommer att kunna agera inhoppare där vi balanserar belastningen hela året ut så att han är så fräsch som möjligt, så att han kan göra fler magiska inhopp som mot Dalkurd.

Måndagens motståndare Utsiktens BK är inne i en lite tyngre period med nio matcher i seriespelet utan seger, men kommer precis som Brage till matchen med en cupseger i ryggen då de besegrade Västra Frölunda med 2-1.

– Utsikten är ett lag som spelar väldigt mycket på energi, de är extremt aggressiva i sitt försvarsspel och kliver verkligen dit i duellspelet. Det är någonting vi fick erfara när vi mötte dem på bortaplan där de körde över oss i det fysiska spelet, säger Saarenpää.

– Det är ett lag som ligger sist i fair play-ligan vilket visar att de får många gula och röda kort eftersom de är så pass aggressiva. Det tillhör, det är en del av spelet och det gör de väldigt bra. Det är någonting vi definitivt måste kunna hantera, vi får inte fastna i den typen av spel.

– Vi har pratat om att vi ska revanschera oss efter förlusten mot dem, men energi och motivation är aldrig ett problem i det här gänget. Det handlar om att vi lär oss och gör rätt saker utifrån vad matchen kräver för att vi ska kunna plocka med oss en bra prestation som ska ge oss poäng.

Under de senaste veckorna har den grönvita truppen fokuserat en del på de offensiva aspekterna på träningsplanen, men Saarenpää understryker samtidigt vikten av att de inte frångår de grunder de satt inför och vidareutvecklat under hela säsongen.

– Ja, det är någonting vi lagt krut på när vi har hackat lite vad gäller att skapa målchanser på ett kontrollerat sätt. Men med det sagt får vi inte heller glömma defensiven eller ta det för givet, det är någonting vi måste ha med oss hela tiden eftersom det är grunden för att verkligen kunna vara med i matcherna.

– Det ena får aldrig utesluta det andra. Vi har ju släppt in fler mål under den senaste tiden också jämfört med i våras så där behöver vi stänga till igen för att få fler ”clean sheets”.

I måndagens match är förhoppningen att en gedigen laginsats ska lägga grunden för ett positivt resultat.

– Jag vill se att vi får igång ett go i spelet igen, att vi hittar självförtroendet och lagandan i det vi gör, att vi har en samsyn i det hela. Då kommer det att rulla på ganska bra för vår del. Vi strävar alltid efter en ”clean sheet” och vill kontrollera antalet spel där det är på våra premisser med vår kvalitet. Lyckas vi med det bådar det gott inför framtiden, säger Saarenpää.

– Det känns bra i det här läget, vi har haft vår lilla dipp som ändå har varit en kontrollerad dipp där vi inte varit katastrofala. Nu tycker jag att pilen börjar peka uppåt igen. Det är upp till bevis på måndag.

När säsongen nu verkligen går in i ett avgörande skede hoppas Saarenpää att laget och publiken ska kunna hjälpa varandra till en underhållande höst.

– Vi vill alltid se ”alla till Vallen” för att skapa en stämning runtikring matchen, den buzz som skapas, det blir bra för alla parter. Jag hoppas att publiken känner att det blir roligare och spelarna lyfts verkligen av det och kan då förhoppningsvis prestera ännu bättre. Det är ett ge och ta i det, vi behöver allas hjälp.

Vi hoppas på riktigt bra stöd på läktarna på måndag. Ni supportrar är den enskilt största anledningen till att höja stämningen på arenan och lyfter spelarna ordentligt nere på planen. Köp din biljett via webben här: https://ikbrage.ebiljett.nu/ – så ses vi på Vallen!

Specialerbjudande: Se alla kvarvarande seriematcher (både herr och dam) för 199kr-399kr genom att köpa ”Bragehösten-kortet” här.

Fem punkter inför Utsikten:

  • Den första matchen lagen emellan den här säsongen slutade i en 1-0-seger för Utsikten. Då gjorde Albin Skoglund matchens enda mål.
  • Just Skoglund är en av lagets poängfarligaste spelare med fyra mål och tre assist. Bäst är Karl Bohm med fem mål och tre målgivande passningar.
  • Utsikten har hållit sju nollor i Superettan (bäst i serien) jämfört med Brages fyra, men totalt har de släppt in 31 mål jämfört med de grönvitas 23.
  • Utsiktens senaste seger i Superettan kom borta mot Östersund 2 juli, sedan dess har de ett facit på tre kryss och sex förluster.
  • Inför den 22:a omgången av Superettan innehar Brage den allsvenska kvalplatsen med sina 37 inspelade poäng, fjärdeplacerade Öster står dock på samma poäng med ett måls sämre målskillnad. Brommapojkarna är laget närmast ovanför i tabellen med 41 poäng.

Text av: Sebastian Ruotsalainen

Relaterade nyheter

Buy Ticket

sign in to post your comment or signup if you dont have any account.