Kryss på Borås Arena

Ett sent mål i 83:e matchminuten av inhopparen Joakim Persson betydde 2-2 och att vi fick med oss en poäng i bortamötet mot Norrby IF. Hemmalaget tog ledningen med 1-0 innan Niklas Söderberg kvitterade till 1-1 på frispark. I upptakten av andra akten tog Norrby ledningen på nytt till 2-1, men trots att spelet hackade lyckades vi kvittera och ta en viktig poäng.

Vi kom till matchen mot trettonde placerade Norrby IF med två raka segrar i bagaget, mot Örebro SK och Östersunds FK, medans hemmalaget haft en tyngre period med tre raka förluster mot Dalkurd, Trelleborgs FF och Brommapojkarna.

Det var perfekta yttre förutsättningar på Borås Arena med halvklart väder, 19 grader och nästan vindstilla när Douglas Karlberg sparkade igång matchen.

Klebér Saarenpää hade gjort tre förändringar i startelvan sedan matchen mot Östersund. Eirik Asante Gayi fick förtroendet i backlinjen efter att Alex Zetterström tvingats ge upp sin startplats på grund av skadekänning. Jacob Stensson tog plats på innermittfältet i stället för varningsavstängde Seth Hellberg och på yttermittfältet startade Anton Lundin, samtidigt som Joakim Persson började på bänken då han kände sig hängig imorse. Nyförvärvet från Borac Banja Luka, Ferhad Ayaz fanns också med på bänken som ersättare.

Norrbys tränare Mak Lind hade tre nya spelare, Nicklas Savolainen, Max Andersson och Jaheem Burke, som fick förtroendet från start sedan senaste matchen mot Dalkurd.

Brage hade mest bollinnehav första tio, men utan att komma till några målchanser. Hemmalaget backade hem med nästan hela laget när Brage hade bollen, vilket gjorde vi hade svårt komma till några heta lägen mot det låga Norrbyförsvaret. Farligast var när Christopher Redenstrand hade ett par inspel från vänster som blev småfarligt med bland annat två hörnor som följd.  Norrby jämnade ut spelet efter en kvart och tog ledningen med 1-0 i 17:e matchminuten genom Nicklas Savolainen som omarkerad i straffområdet snyggt direktsköt in Fredrik Lundgrens långa inkast.

Vi hade efter baklängesmålet några bollar inne i offensivt straffområde, där forwarden Douglas Karlberg bland annat hade ett läge till höger i straffområdet, men hittade ingen skottyta då Fredrik Lundgren jobbade starkt i defensiven. Trots det stora bollövertaget kom vi inte fram till den där hundraprocentiga målchansen första halvtimmen.

Norrbys matchplan var tydlig, som underströks när man hade en 1-0-ledning att gå på, laget backade hem och lät Brage ha bollen, samtidigt som man satsade på spelvändningar.

Ytterbacken Jonathan Tamimi tog en bra löpning på högerkanten i 32:a matchminuten, och fick till ett inlägg som Karlberg dock inte fick någon träff på.

Grönvitt ökade tempot i slutet av halvleken med flera fina kombinationer på offensiv planhalva, där. Johan Arvidsson och Niklas Söderberg hade ett bra samspel som var nära att resultera. På vänstersidan var Redenstrand mycket aktiv och skaffade sig en frispark i 40:e matchminuten, som Niklas Söderberg ur dålig vinkel satte i nät bakom Cajtoft som betydde 1-1.

Båda lagen avslutade halvleken med några farligheter. Anton Lundin kom till ett avslut i 44:e matchminuten som dock gick rakt på Anton Cajtoft. På stopptid hade yttermittfältaren Jaheem Burke ett lurigt inspel från vänster som träffade ovansidan av ribban, och innan halvleken var över hann Norrbys skyttekung Anton Wede få till ett pressat skott som dock täcktes av Bragespelare.

Andra halvleken hade knappt börjat innan hemmalaget tog ledningen med 2-1. Ett bolltapp av Pontus Rödin på egen planhalva gav öppen gata till yttermittfältaren Max Andersson som bara hade att avancera framåt och trycka in bollen i Bernardinis högra kryss. Fullträffen var för övrigt Anderssons första mål för säsongen.

Målet gav Norrby luft under vingarna och man agerade med stor beslutsamhet. Hemmalaget visade pondus och tryckte bitvis tillbaka Brage. Max Andersson kom till ett stort läge i 59:e matchminuten, men skottet blockades av en Bragespelare och kort efter var Perparim Beqaj nere på marken efter en duell, i en situation som Norrby ropade straff.

Om Brage hade mycket boll i första så var det ombytta roller i inledningen av andra. Norrby visade mycket energi, medan vi hade svårt få till ett ordnat spel. Karlberg var framme ett par gånger i straffområdet, och Redenstrand kom till några inlägg.

Brage gjorde sitt första byte i 67:e matchminuten när Joakim Persson kom in för Anton Lundin, medans Norrbys första byte kom två minuter senare då nyförvärvet Nasiru Mohammed kom in för målskytten Max Andersson.

Med tjugo minuter kvar var goda råd dyra för Brage. Vi försökte trycka på framåt och kom till en del lägen. Johan Arvidsson hade ett avslut i 74:e spelminuten, som dock Cajtoft enkelt kunde rädda.

Norrbys inbytte Mohammed visade prov på sin snabbhet och var ett orosmoln i offensiven.

Hemmalaget krigade och slet och gav inte Brage en lugn stund i sina anfallsförsök. Det blev mycket bolltapp och inget flyt i spelet.

Men när det såg som mörkast ut fick vi utdelning. I den 83:e matchminuten tog Jonathan Tamimi en offensiv löpning på högersidan och hittade med ett inspel Joakim Persson som stod rätt placerad i boxen och tryckte in 2-2.

Några fler målchanser skapade inte något av lagen och det blev därmed delad pott på Borås Arena. Ett resultat som var ganska rättvist då Brage var bäst i första och Norrby i andra halvleken.

Vi möter i nästa omgång måndagen 15 augusti kl 19.00 Landskrona BoIS hemma på Borlänge Energi Arena Domnarvsvallen. Då ser vi till att fylla Vallen, vi behöver er på plats! Köp biljett: https://ikbrage.ebiljett.nu/

Norrby IF-IK Brage 2-2 (1-1)

Mål: 1-0 Nicklas Savolainen (17), 1-1 Niklas Söderberg (40), 2-1 Max Andersson (46), 2-2 Joakim Persson (83).

Varning, Norrby: Fredrik Lundgren. Domare: Fredrik Hansson. Assisterande domare: Danha Bachiri, Alexander Milovanovic.

Publik: 567 (Borås Arena)

Norrby IF (4-2-3-1): Anton Cajtoft-Viktor Bergh, Alexander Salo, Fredrik Lundgren, Johan Brannefalk-Anton Wede, Ivo Pakalski (K)-Jaheem Burke, Nicklas Savolainen, Max Andersson (69 Nasiru Mohammed)-Perparim Beqaj (86 Benjamin Arapovic). Ersättare: Marcus Alexandersson, Nino Osmanogic, Gustav Broman, Victor Karlsson, Pontus Eriksson.

IK Brage (4-4-2): André Bernardini-Christopher Redenstrand, Eirik Asanta Gayi, Pontus Rödin, Jonathan Syberg Tamimi-Anton Lundin (67 Joakim Persson), Henry Sletsjoe, Jacob Stensson (89 André Reinholdsson), Johan Arvidsson (89 Filip Sjöberg)-Niklas Söderberg, Douglas Karlberg. Ersättare: Viktor Frodig, Alexander Zetterström, Malte Persson, Ferhad Ayaz.