Skip to content

Läget inför lördagens seriefinal mot IK Sturehov

Foto: Henrik Hansson

Ettan mot tvåan, IK Brage mot IK Sturehov, i en seriefinal som kan avgöra hela säsongen. Vinnaren i matchen, som spelas i den näst sista omgången, har satt sig själva i en ypperlig sits att ta hem seriesegern.

Vi har pratat med IK Brages huvudtränare Fredrik Bengtsson inför lördagens stekheta möte i Örebro.

IKB-bossen poängterar att det gäller att man inte ser för långt fram, utan att det gäller att vara i nuet.

-Det har sett bra och fokuserat ut på träningarna. Grunden till vi har gjort bra prestationer är att vi är här och nu, och inte tänkt för långt fram. Vi jobbar vecka för vecka, så det har inte ändrats några rutiner kring det. Vi jobbar på för varje dag och för det som stundar.

I det här skeendet av säsongen, när allt står på sin spets i en så pass avgörande match, säger Bragetränaren att det så sakteliga börjar krypa in en känsla hos spelarna att det ska avgöras. Även om de inte riktigt är där än.

-Det är klart de läser och är fullt medvetna om det. Vi har inte förstärkt någonting på den biten, det behöver vi verkligen inte göra. De vet det själva, vi får gå in till matchen med att det är något positivt, och kul att få förmånen att spela en sådan här match, som kan vara helt avgörande. Det är bara att se fram mot matchen med glädje. Att vi har satt oss i den här positionen, det är så vi tacklar den här uppgiften.

Kan man göra några extra förberedelser inför sådana här viktiga matcher?

-Det är en bra fråga. Man kan inte gå in och säga att det är som en vanlig match, det vore naivt av mig som tränare, för alla vet vad det handlar om. Det gäller att kunna kontrollera känslorna, men att man inte heller ska gömma sig för känslorna, det gäller att bearbeta dem och sådan saker.

-Om man skulle råka vara nervös är det bara något positivt, det är bara att man vill prestera så det är inget konstigt. Sedan är det kul att den (matchen) får lite extra uppbackning och att den ska webb-sändas. Det är bara lite roligt tycker jag, att vi får lite mer uppmärksamhet. Men vi behöver inte ändra något i planering. Återigen gäller det att fokusera på vårat, vad vi ska göra, vår prestation och inte lägga fokus och tankar på saker som vi liksom inte kan påverka. Det gäller att vara här och nu.

Fredrik Bengtsson är inte orolig över när laget ska äntra planen på lördag att det infinner sig någon ängslighet.

-Vi måste uppmuntra hela tiden att spelarna ska försöka. Misstag gör vi allihopa, och det lär man sig av. Om man slutar uppmuntra att de ska försöka, då är det bara att lägga ner. Man vill att spelarna ska göra sitt bästa ,sedan få vi se efter 90 minuter av den här matchen. Sedan har vi en match till, och då får vi göra bokslut över hela säsongen. Så får vi se hur långt det räcker. VI har respekt för motståndarna, och så länge man göra sitt bästa och vad man har på kontot för dagen då kan man alltid se sig själv i spegeln och vara nöjd.

”Hovet” som hittills är obesegrade i serien, vann lagens tidigare möte i mitten av juni med 0-3 på Borlänge Energi Arena Domnarsvallen. Samtliga mål kom från 17-åriga skytteligaledaren Alma Lerjeryd.

-Man måste säga att de har kvaliteten med henne, som jag tror har gjort 28 mål på 16 matcher, och det är hatten av och respekt för det. Det gäller naturligtvis att hålla koll på henne, men det är inte bara henne, de har andra spelare med bra kvaliteter. Visst sticker hon ut i och med att hon är en notorisk målskytt. Matchen hemma, så har vi mycket boll, och trycker ner dem. Men de är kontringsskickliga, och de har spelare med dem egenskaperna.

Sturhehovs tränare Stig Pettersson menade att matchen på Borlänge Energi Arena Domnarvsvallen var den bästa han har varit med som tränare i föreningen. Han hoppas förstås att man ska upprepa prestationen igen även om han är medveten om det blir ett tufft motstånd.

-Jag vet att Brage har förstärkt och snäppat upp det. Men i och med att vi har ett så ungt lag, så vet man inte höjden riktigt på spelarna. När vi mötte dem borta hade vi en medelålder på 19,6 år och man blev lite snopen när vi mötte ett så erfaret lag.

-Med så unga spelare kan man ta stora kliv. Vi tappade tre av de tongivande spelarna inför säsongen, och då hoppas man de unga ska utvecklas men det vet man inte. 

-Bara det inte blir för hög anspänning så tror jag det blir en upplevelse för hela klubben, säger Stig.

Förhoppningen är att det kommer mycket folk till Sörbyvallen på lördag.

-Om det kommer ett par hundra så är det bra. Men jag är säker på att det kommer lite extra. 

Att spela en match av den här digniteten är något de flesta i Sturehov inte varit med om tidigare.

-Det har varit uppståndelse bland folk och i media, så det har varit lite spänt, säger Pettersson, som hoppas man kan dra fördel av att matchen spelas på Sörbyvallens gräs.

-Även om många har spelat på konstgräs så har vi gjort de bästa resultaten här. Det råder ingen tvivel om att spelarna känner sig hemma här och känner miljön. Så det nog några procent till vår fördel.  

Stig Pettersson, som i dagsläget har hela truppen tillgänglig, målar upp en matchbild där man kan kontrollera spelet från början och att man står upp.

-Jag har en känsla av att Brage vill gå ut hårt. Samtidigt räcker det med ett kryss för dem. 

När lagen möttes i Borlänge för dryga tre månader sedan gjorde som sagt Alma Lerjeryd samtliga Sturehovs mål i 3-0-segern.

-Så klart vet de om våra styrkor och att vi har en spelare som gjort närmare 30 mål. Och så klart kan de inte lämna henne och göra samma misstag som i våras, säger Pettersson. 

-Samtidigt tror jag de kommer vara mer ödmjuka på lördag än vad de kanske var senast. Det blir lätt så att man kan få en övertro på sig själv ibland. Det är en balansgång att ha ett bra självförtroende, men måste samtidigt ha en självinsikt när man idrottar.   

Det är ett formstarkt Bragelag, åtta raka segrar, som reser till Närke. Fredrik Bengtsson tycker att det finns mycket som talar för att vi ska få med oss ett bra resultat.

-Jag fokuserar på att vi i slutet har nått bra prestationer, och det kommer till att vi har gjort bra veckor. Vi har gjort bra träningar har hållit uppe energin. Men kanske framförallt att vi inte har släppt in ett mål sedan vi vände serien 31 juli mot Torsby. Det bådar gott att vi slåss för den där nollan. Så länge vi jobbar gediget i försvarsspelet så vet jag att vi har kvaliteter i spelare som kan skapa offensiva chanser, det är jag inte ett dugg orolig för.

Vilka ser du som favoriter i matchen?

-Jag tycker att vi ska klara av att vara favorit, för det är vi som leder serien. Okej att vi har samma poäng, men vi har några bollar upp. Vi har har inga problem att vara favoriter i matchen. Det betyder att vi har gjort någonting bra, så jag kan gärna ta på mig den kostymen att vara favoriter. Jag tror det kommer bli en ganska jämn drabbning, med två lag som har haft en bra form på slutet och vunnit matcher hela tiden. Det blir jämnt, och jag hoppas att vi ska kunna vinna den här bataljen, avslutar Fredrik Bengtsson.

I nuläget är alla spelare tillgängliga förutom de långtidsskador som vi har. Dock har några spelare varit förkylda under veckan, men alla är på bättringsvägen och friska till matchen.

Missa inte lördagens fight – Då skapar vi nya minnen tillsammans – Sörbyvallen klockan 14:00 är det som gäller. För er som inte är på plats sänder Borlänge Tidning matchen HÄR.

Text: Per Lindgren och Olov Lindgren.

Relaterade nyheter

Buy Ticket

sign in to post your comment or signup if you dont have any account.