Skip to content

Läget inför söndagens match mot TFF på Vallen

Foto: Jörgen Jarnberger / BILDBYRÅN /

Imorgon, söndag, är det dags för den årliga gratismatchen på Vallen! Den spännande toppstriden fortsätter när Trelleborgs FF kommer på besök till Borlänge. Assisterande tränare Janne Mian och mittbacken Pontus Rödin hoppas såklart på publikfest och tre grönvita poäng.

Tidigare i veckan bjöd IK Brage och AFC Eskilstuna på en underhållande match som efter Niklas Söderbergs straffmål i andra halvlek slutade i en 3-2-seger för grönvitt. Med några dagars perspektiv summerar Janne Mian insatsen som följer:

– Vi var såklart nöjda med inledningen, inte bara för att det stod 2-0, vi hade bra tempo med bollen och bra rörelse. Sedan hände det någonting vid 2-1 där vi tappar rörelsen utan boll, vi blir lite ängsliga och gör det ganska enkelt för AFC. Men jag tycker att det är starkt gjort hur vi kliver ut igen, sträcker på oss och börjar vinna dueller.

– Vi lyckas hitta in med bollar bakom, det var så straffsituationen uppstod när Zäta hittade upp till Anton som spelade in bakom mot Jocke som vi vet har speeden. Det var också ytterligare en straffsituation strax innan. Vi gör ingen lysande andra halvlek men vi spottar upp oss och gör det som krävs.

– Sett över två matcher mot AFC så var vi väldigt bra hemma och borde ha vunnit, här kanske vi inte riktigt gjorde oss förtjänta av segern men sett över två matcher tycker jag att vi var värda fyra poäng.

Rödin delar Mians bild av matchen.

– Vi började riktigt bra under de första 10-15 minuterna men efter det andra målet tappar vi det helt och tillåter AFC att trycka ned oss. I andra halvlek kommer vi tillbaka lite grann, de har fortfarande mycket boll men vi lyckas hålla tätt bakåt och skapa en del chanser i offensiven.

– Framöver måste vi försöka att hitta tillbaka till ett lite bättre passningsspel och bli lite vassare offensivt.

Segern mot AFC Eskilstuna var bästa möjliga reaktion på den tunga hemmaförlusten mot Utsiktens BK förra veckan.

– Ja, segrar ger självförtroende, konstaterar Mian.

– Ska vi vara med i racet här på slutet så är det ju cupmatcher varje vecka nu. Vinner Trelleborg mot oss nu är de bara en poäng bakom men kan vi ta hem segern så hänger vi mer eller mindre av dem. Varje match är verkligen viktig nu.

Det är med starkt positiva känslor som den grönvita truppen tar sig an slutspurten på säsongen.

– Jag tycker att det känns riktigt bra. Vi alla är redo att kämpa hårt och göra det som krävs. Det är väldigt bra stämning i laget, säger Rödin.

– Varje poäng är väldigt viktig nu och vi vill såklart ta så många vi bara kan. Det gäller att lägga i en extra växel nu i de sista matcherna. Det känns verkligen som att vi kan göra det, jag är säker på att alla spelare kommer att ge allt in i det sista.

Återhämtningen efter tisdagens match och uppladdningen inför Trelleborg har enligt Mian gått enligt plan.

– Ja, vi ska nog kunna mönstra det lag vi vill. Vi har tränat, vilat och tränat så vi är väl förberedda, det har inte uppstått några större bekymmer. Det såg bra ut på fredagens träning.

– Förhoppningsvis kan vi bygga vidare på och stärka känslan av vår hemmaborg och börja vinna och spela bra på hemmaplan. Det hoppas vi ju såklart kunna göra.

Söndagens match blir en rysare med tanke på att det är just Trelleborg som står för motståndet. Tabelläget inför helgens omgång är sådant att tredjeplacerade IK Brage har fyra poäng mer än Trelleborg som är femma. Rödin hoppas att ett aggressivt försvarsspel ska lägga grunden för att laget på bästa sätt ska kunna lösa utmaningen som väntar.

– Det är ett tufft motstånd, de är ett bra lag som har en fysiskt stark backlinje och ett gäng tekniska spelare längst fram. Det lär bli en tuff match, men om vi kan få vårt spel att stämma ska vi ta tre poäng.

– Jag hoppas att vi kliver ut och är aggressiva från start, att vi vinner våra dueller och att vi sedan kan visa ett lugn i anfallsspelet. Det gäller att hitta den ”switchen” mellan aggressivt försvarsspel och ett lugnt och kontrollerat anfallsspel.

Mian lyfter fram Trelleborgs skickliga offensiva spelare som det som kanske blir det största hotet i söndagens match.

– Det är ju ett väldigt starkt lag. De spelar 4-3-3 i anfallsspelet, de är ganska rörliga där med spelare som Offia, Blomberg och Mortensen. Sedan är Brkic deras speluppläggare med sin känsliga högerfot. Det är ett bra lag, det är inte så mycket att säga om den saken.

– De har tvingats förändra lite, deras backlinje var väldigt synkad förut men det har hackat lite grann på slutet. Tittar man mot AFC, det mål de släpper in, det är ett offensivt inkast som slutar med en kontring och mål. Jag tycker att de har lite problem defensivt just nu.

– Det blir viktigt för oss att hantera Offias djupledsspel, Mortensens boxspel där Blomberg är väldigt skicklig på att bidra med bollar in. Brkic kan trä in bollar på ett tillslag. En nyckel blir att hantera Offia och Mortensen i boxen och försöka att skära av Brkic i uppspelsfasen.

– Sedan gäller det ju såklart att vårt offensiva spel fungerar också med bollar in bakom, djupledsspel och en tydlighet i det.

IK Brage är fortsatt ett av de lag i Superettan som släppt in minst antal mål den här säsongen, men på slutet har det ramlat in några fler bollar och senaste hållna nollan i seriespelet kom mot Östersund i början av augusti.

Rödin känner att de släppt in lite för många mål i de senaste matcherna och är fast besluten om att bidra till att laget håller tätt på söndag.

– Det är såklart jätteviktigt att se till att hålla nollan i matcherna, det är ju ingen i backlinjen som är nöjd över att vi släppt in lite fler mål. Många mål är på fasta situationer, där måste vi bli mer aggressiva och ta tillbaka kontrollen. Sedan gäller det bara att försöka att hitta rätt igen, hitta tillbaka till hur vi spelade förut, men så länge vi gör fler mål framåt så kan vi ju klara det ändå.

Mian lyfter även han fram defensiva fasta situationer som ett område där det lär till en förbättring.

– Vi analyserar ju såklart det som sker för att se vad man kan göra bättre. Det är huvudsakligen på fasta situationer som det fallerat lite, det är inte så mycket i det öppna spelet.

Han understryker dock vikten av att inte göra problemet till någonting större än vad det är.

– Det är viktigt att inte göra en för stor sak av det. Vi har varit bra där tidigare och måste återgå till det. Jag upplever att vi har blivit lite stressade kring det, men ibland är det ju också så att motståndarna gör bra saker, då är det bara att lyfta på hatten.

– Men vi ska göra det vi kan och det finns några förbättringspunkter där vi måste hitta rätt ganska snart om vi ska vara med racet. Trelleborg är duktiga på fasta situationer, de är storvuxna och skickliga där.

Det återstår endast sju omgångar av Superettansäsongen. Det är nu det ska avgöras och vårt grönvita lag är i allra högsta grad inblandade i kampen om de åtråvärda topplaceringarna som innebär uppflyttning eller kvalspel.

– Vi använder väl kanske lite annorlunda retorik i det här läget, det handlar mycket om att verkligen få spelarna att tänka på varje enskild match som en cupmatch, säger Mian.

– Visst söker vi efter det perfekta spelet, vi vill ha ett bra och vägvinnande spel hemma på Vallen, men spelar vi skit men lyckas vinna ändp så tar vi ju gärna dem poängen också. Nu handlar det om att vinna matcher.

– Om man får önska fritt ska vi ju såklart spel bra, underhållande och vinna, men det gäller att få alla att förstå att det gäller att köra ända in i kaklet om man vill vara med i racet.

När det nu är dags för den årliga gratismatchen på Vallen hoppas både Mian och Rödin att så många supportrar som möjligt ska ta sig till matchen för att hjälpa laget att ta de så viktiga poängen i slutspurten. Budskapet från de båda är tydligt: publiken betyder enormt mycket för laget och på söndag är det Alla till Vallen som gäller!

– I de lag jag har varit i med mycket publik så märks det att laget bärs fram, det innebär alltid några extra procent när adrenalinet kickar in, säger Mian.

–  Vi hoppas såklart på mycket folk som ska kunna hjälpa laget att få ut de där extra procenten som kan innebära några extra löpmeter och några extra vunna dueller och allt sådant. Det är klart att vi har en stor tro på vår tolfte spelare!

– Ju fler som kan vara med och lyfta upp det här laget desto bättre. Det finns ju en utvecklingspotential i det här laget som jag inte tror att vi har sett taket på ännu. Kan vi få en publik som kan lyfta upp oss lite till så är det väldigt välkommet.

– Förhoppningsvis har vi en fotbollsfest att vänta.

Rödin lovar att supportrarna kommer att få se ett urtaggat Bragelag i söndagens match som har avspark klockan 15:00.

– Publiken betyder oerhört mycket. Det blir en helt annan typ av motivation för oss spelare när vi hör och ser så många som hejar på oss, man vill ju såklart inte göra dem besvikna. Det får en att lägga i en extra växel.

– Alla till Vallen är det som gäller. Vi spelare kommer att ge 110 procent och göra allt för att ta hem tre poäng.

Som sagt är det gratis inträde imorgon, söndag, hemma på Vallen. Du kan som supporter stötta IK Brage lite extra i samband med gratismatchen. Allt stöd vi kan få är otroligt välkommet, och viktigt för oss. Registrera dig och var med och bidra till genomförandet av årets gratismatch HÄR – Du som är med och bidrar har chansen att vinna en mängd fina priser!

Matchstart kl.15:00 och arenan öppnar kl.14:00. Kom i tid! Det kommer hända lite grejer utanför arenan då vi kommer ha en DJ på plats samt att Burgarbussen kommer flippa burgare för alla er som är hungriga. Dessutom kommer Kandy’z dela ut godis till alla yngre barn och vi kommer ha en upplåsbar fotbollsplan (sarg) inne på arenan där ni kan lira fotboll.

Ta med alla du känner, så skapar vi årets publikfest – ALLA TILL VALLEN!

Fem punkter inför Trelleborg:

  • Säsongens första möte lagen emellan slutade 2-2. De grönvita målskyttarna var då Niklas Söderberg och Joakim Persson.
  • Poängbäst i Trelleborg är ytteranfallaren Henry Offia som så här långt gjort nio mål och fyra målgivande passningar den här säsongen.
  • De båda lagen kommer till matchen med en snarlik form sett till de senaste fem matchernas facit på tre segrar och två förluster.
  • Niklas Söderbergs straffmål mot AFC Eskilstuna tog honom upp till en tvåsiffrig målproduktion i seriespelet den här säsongen.
  • IK Brages Jonathan Tamimi är tillbaka efter att ha avtjänat en matchs avstängning.

Text: Sebastian Ruotsalainen

Relaterade nyheter

Buy Ticket

sign in to post your comment or signup if you dont have any account.