Mållös afton på Vallen

På ett soligt Borlänge Energi Arena Domnarvsvallen tog vi emot tidigare lokalrivalen Dalkurd i åttonde omgången av Superettan. Inför den fina publiksiffran 2 775 åskådare (säsongsbästa) blev det delad pott 0-0 i en pulserande och jämn tillställning.

I och med det oavgjorda resultatet halkade vi ner till andra plats, två poäng bakom nya serieledarna Halmstad BK.

Brages tränarteam hade gjort en förändring i startelvan sedan matchen mot Östersund, då Filip Sjöberg tog plats på det centrala innermittfältet i stället för varningsavstängda Seth Kanteh Hellberg. Yasin Aras, som gjorde sin andra match som huvudtränare i Dalkurd, ställde upp med samma manskap som i segermatchen mot Skövde AIK.

Det var gästande Dalkurd som inledde matchen bäst och redan i den första matchminuten var Ezequiel Montagna farligt framme men utan att få utdelning. I femte minuten var det ytterst nära bortaledning, när mittfältaren Rassa Rahmani fick till ett fladdrande långskott som träffade Frodigs vänstra stolpe.

Efter Dalkurds fina inledning hade vi en bra period där först Niklas Söderberg hade ett avslut i boxen som dock blockerades av en Dalkurdspelare, och Joakim Persson ett bra skottläge i vänsterposition, efter átt tagit en löpning på vänsterkanten, men avslutade utanför.

De gulgröna försökte såga sig igenom med sitt kortpassningsspel och kändes långt ifrån ofarliga i sina attacker. Brage var dock oftast väl samlade och kunde avstyra Dalkurds farligheter.

Bortalaget hade ännu en bra målchans i 24:e matchminuten, där Arian Kabashis frispark fyra, fem meter utanför straffområdet, tvingade Frodig att kasta sig raklång och tippa bollen till hörna.

Brage hade sina bästa möjligheter när man fick tillfälle att vända på spelet. När dryga halvtimmen var avverkad kom vi loss på högerkanten, efter att Jonathan Tamimi passat till Niklas Söderberg, som försökte nå Karlberg framför mål utan hitta rätt adress. Kort efter satte Söderberg Johan Arvidsson i ett fint läge, men mittbacken Christoffer Styffe stod i vägen för avslutet.

Lagen bytte chanser med varandra, när spelet gick mycket fram och tillbaka. En match i publikens smak. Med tio minuter kvar av halvleken serverades Rassa Rahmani snyggt bollen snett inåt bakåt, men avslutet smet dryga metern utanför Frodigs högra stolpe.

Uppsalalaget hade en tydlig spelidé när man via ett snabbt kortpassningsspel tog sig upp på offensiv planhalva och matade in bollar i straffområdet.

Brage hade flera fina anfall men hade svårt hitta ytor bakom ett tight Dalkurdförsvar. En av grönvitts bästa målchanser kom i andra stopptidsminuten när Douglas Karlberg tog sig fram i straffområdet, snurrade runt och fick till ett bra avslut som Bobby Allain räddade till hörna.

En jämn första halvlek där avsluten mot mål var jämnt fördelade, 4-4.

Vi öppnade andra halvleken optimistiskt när Johan Arvidsson till höger i straffområdet sånär hittade Douglas Karlberg framför mål. Matchen hade samma mönster som i första halvleken där lagen växlade spel och chanser.

Dalkurds pigge Rassa Rahmani var ständigt ett hot framåt och Viktor Frodig visade klass när han avvärjde Rahmanis tunga skott i 50:e minuten.

Christopher Redenstrand fick i andra halvlekens 53:e matchminut iväg ett riktigt farligt skott, när han ostört kunde vandra in i straffområdet och avsluta, men bollen gick dock rakt på duktige Bobby Alain. Den tidigare Örebro SK-målvakten gjorde en suverän enhandsräddning på Henry Sletjøes skott efter knappa timmen.

Matchen stod och vägde där båda lagen gick hårt in i varje närkamp för att vinna duellspelet och skaffa sig ett övertag.

Niklas Söderberg fick Brages första gula kort i den 61:a minuten, vilket betyder han är avstängd i matchen mot Landskrona BoIS i nästa omgång. Vi tvingades tyvärr också till ett byte i 69:e minuten när Douglas Karlberg haltandes fick lämna planen med en befarad skada i baksidan.

Båda lagen gick för ett ledningsmål där Dalkurds Arian Kabashi med knappa tjugo minuter kvar hade en halvfarlig nick som smet utanför.

Brage hade svårt att hitta några luckor bakom ett mycket tätt Dalkurdförsvar.

Tempot sjönk en aning i slutet av matchen på grund av märkbart trötta ben, och några riktigt klara målchanser lyckades inte något av lagen skapa sista tjugo, då försvarsspelet inte gav några större ytor till motståndarnas anfallare.

Delad pott får anses rättvist i en jämn match som kunde slutat hur som helst. Resultatet betyder att den förlustfria sviten förlängdes till fem matcher, och en plats ovanför det övre strecket som betyder en allsvensk plats.

Vi möter i nästa omgång Landskrona BoIS på bortaplan. Den matchen spelas redan nu på söndag den 22 maj klockan 13.00. Nästa hemmamatch spelas lördagen den 28 maj hemma på Vallen, innan det är spelledigt fyra veckor.

IK Brage-Dalkurd 0-0 (0-0)

Varning: Brage: Niklas Söderberg (61). Dalkurd: Frank Arhin (2)

Domare: Fredrik Hansson. Assisterande domare: Fredrik Hammarström, Mirza Rovcanin.

Publik: 2775 (Borlänge Energi Arena Domnarvsvallen).

IK Brage (4-4-2): Viktor Frodig-Christopher Redenstrand, Alexander Zetterström (K), Pontus Rödin, Jonathan Tamimi-Joakim Persson (78 Eirik Asante Gayi), Filip Sjöberg, Henry Sletsjøe, Johan Arvidsson (66 Jacob Stensson), Johan Arvidsson-Douglas Karlberg (69 André Reinholdsson), Niklas Söderberg (78 Samouil Izountouemoi). Ersättare: André Bernardini, Malte Persson, Roni Hajo.

Dalkurd (4-2-3-1): Bobby Allain-Alex Simovski, Umit Aras, Christoffer Styffe (K), Arash Motaraghebjafarpour-Frank Arhin, Suleman Zurmati-Arian Kabashi, Ezequiel Montagna (69 Bakhtar Rahmani), Rassa Rahmani (78 Fabio Nicolas Dixon)-Pashang Abdullah (57 Andreas Katsantonis). Ersättare: Jonathan Viscosi, Filip Örnblom, Hady Saleh Karim, Sigitas Olberkis.