Skip to content

Matchdag dam: IK Brage – Heffnerklubbans BK

Matchdag: Division 1 Norra dam
Vi möter: Heffnerklubbans BK
Plats: Borlänge Energi Arena
Matchstart: 16:00
Biljetter: Inträde betalas i entrén (gratis upp till och med 19 år)
Matchens företag: Granitor
WebbsändningVia Borlänge Tidning här

Idag, lördag, väntar andra raka hemmamatchen på Borlänge Energi Arena när det är toppmöte då tabelltrean Heffnersklubbans BK kommer på besök, avspark kl.16:00.

-Det är ett bra lag, säger Bragetränaren Fredrik Bengtsson om Sundsvallslaget som bara förlorat en match så här långt under säsongen.

Med fyra segrar och en oavgjord match är Heffnersklubban ett av många lag som i dagsläget ser ut att göra upp om topplaceringarna. Med sina tretton poäng har de en poäng mer än Brage. HBK:s främsta målskyttar så här långt är Amanda Sevefjord (4 mål) och Linnea Sahlin (3 mål). Bakåt har det också sett ganska bra ut för medelpadslaget med två ”clean sheets”.

-De har gått starkt och haft en jämn nivå. Det är ett spelande lag och har gjort näst flest mål i serien, 17. Ett lag som påminner strukturmässigt mycket som oss, om man tittar på formation. Det finns några individer som är skickliga, så det blir nog fullt upp för oss.

Vi kommer till dagens match med ännu en seger på Borlänge Energi Arena i ryggen, efter 3-0 mot Luleå Fotboll förra helgen har vi sopat rent på hemmaplan.

Vad kan ni bygga vidare på från den matchen?

-Att vi kan känna oss ganska trygga på hemmaplan, där vi inte har fått stryk och inte släppt in något mål, säger Bengtsson.

Det som också var positivt mot Luleå var att vi lyckades ändra om taktiken i slutet av första halvleken, och därmed svänga över matchbilden till vår fördel.

-Spelmässigt tycker jag det var en ganska bra match att få, när vi ser att saker inte funkar, att vi går tillbaka till ett lägre försvarsspel och ändå är trygga i det. Även om vi hamnade lite lägre hade vi lite mer att önska, att sätta mer press. Det här semi-höga försvarsspelet har vi tittat på.

-Försvarsspelet tar vi med oss och att vi orkar hela matchen. Vi tar över på slutet, även om de får en utvisning som får sin effekt.

Hemmaspelet har varit hundraprocentigt så här långt, maximala nio poäng och noll insläppta mål. Fredrik Bengtsson hoppas att sviten ska förlängas, men vet att det krävs en hundraprocentig insats för att lyckas.

-Varje match lever sitt eget liv. Vi måste upp till personbästa igen, säger han och menar att det gäller att nollställa sig.

-Vi får glömma det som varit, även om vi ska känna oss stärkta av att vi är i bra form och har ett bra självförtroende. Sedan måste vi mentalt veta varför vi har kunnat presterat så pass bra, därför att vi har gett det hundra procent i varje match. Vi kan inte ”åka på en skridsko” med tanke på de resultat vi har. Vår spelidé är att det är hårt jobb som gäller.

Om vi ser tillbaka på de matcher grönvitt har spelat, så har det blivit seger varje gång som vi gjort första målet. Det är också något som Bragetränaren brukar påminna om för spelarna.

-Jag tjatar om det där inför varje match. Vi går för första målet, vi vet att det betyder så mycket i fotboll. Det är någonting vi har pratat väldigt mycket om, och att försöka jobba för det.

Efter att snart en fjärdedel av serien har avverkats har han hunnit skaffa sig en bild av serien. Vi kan konstatera att Sunnanå kopplat ett litet grepp i toppen och är fem poäng före Sandvikens IF (som dock har en match mindre spelad), medan Ope IF inlett med sju raka förluster och sladdar i botten.

-Det är en jämn serie, där alla verkar kunna ta poäng av varandra. Några sticker ut som Sunnanå, de ser väldigt starka ut och verkar ha byggt på det från ifjol då de förlorade kvalet till Elitettan.

-Sedan verkar alla kunna ta poäng av varandra, säger Bengtsson som tycker laget kommit in i spelet och börjat växa in i division 1-kostymen fortare än väntat.

-Jag är imponerad hur tjejerna tagit sig an uppgiften på så kort tid och nästan lärt sig vilken fotboll som spelas. Vi mår ganska bra just nu.

Att spelet skiljer sig från division 2, menar han är fullt naturligt, och att vi klarat av att ta steget upp på ett fint sätt.

-Det är lite mer fysiskt, det går snabbare. Vi blir straffade direkt om vi spelar fel.

För att minimera misstagen i matcherna pekar han på betydelsen av noggrannhet som börjar redan på träningarna.

-Allt från alla passningar, som man sedan tar det därifrån vidare till match.  

Förutom högerbacken Johanna Rundström så är alla tillgängliga till lördagens match.

Det väntas soligt väder på matchdagen, så vi hoppas på att många kommer och stöttar tjejerna. Avspark idag kl.16:00. Inträde betalas i huvudentrén och vi erbjuder som vanligt alla barn/ungdomar under 20 år gratis inträde. För dig som inte är på plats sänds matchen via Borlänge Tidning här.

Matchens företag: Granitor

Text: Per Lindgren  

Relaterade nyheter

Buy Ticket

sign in to post your comment or signup if you dont have any account.