Skip to content

Matchdag dam: IK Brage – Kvarnsvedens IK

Ikväll, fredag, är det äntligen dags för Borlänge-derby och det är som upplagt för fotbollsfest på Borlänge Energi Arena, när vi tar emot Kvarnsvedens IK i damernas division 1 norra. I samband med detta så anordnar vi ”Gratismatchen” vilket innebär gratis entré för all publik!

Bragetränaren Fredrik Bengtsson hoppas och tror att spelarna kommer att gilla att spela inför välfyllda läktare.

-Alla dar i veckan att de kommer känna sig inspirerande. Det har länge snackats upp om den här matchen. Det gäller att njuta av tillfället, och inte vara nervös, utan njuta och ha kul. Vi behöver inte bevisa någonting utan vi har under vårsäsongen visat att vi är ett bra lag. Vi känner oss trygga i vår spelidé och det är bara att gnugga på.

Hur viktigt blir det att ni kan bjuda på bra fotboll när det förväntas storpublik?

-Bra fråga. Det blir viktigt att kunna bjuda till. Framförallt gäller det att insupa atmosfären. Det är få förunnat att kunna spela inför en sådan här stor publik. Det är inte många gånger man får göra det i sin fotbollskarriär. Det får vara en mix att bjuda publiken på bra fotboll, men också metodiskt jobba som vi vill efter de principer och arbetssätt som vi har. Jag tycker vi har bjudit på fin fotboll under hela säsongen. Jag är övertygad att vi kommer göra det nu också.

Sex raka hemmasegrar, av sex möjliga (även om senaste matchen mot Östersund spelades i Gustafs), är ett smått osannolikt facit, med tanke på att vi är nykomlingar. Igår (torsdag) gjorde laget sin första träning på den nylagda konstgräsmattan. Fredrik Bengtsson hoppas att det inte kommer ha någon större betydelse att det blir första gången man spelar match på det ”nya” underlaget.

-Nej, det tror jag inte. Vi känner oss trygga häromkring (på Vallen), där våra förberedelser rullar på som vanligt. Det är mycket gummi som sprids, och det har inte satt sig i ytan. När bollen rullar så skvätter det lite grann, när man springer så dammar det nästan gummikulor. Det kommer ta två, tre veckor innan det sätter sig, enligt proffsens alla utsagor. Det ska inte spela någon roll. Vi ska bara lita på att vi är starka hemma, en hemmaborg där vi presterat bra. För ytans skull är det bara bra om det kommer lite regn och det blir lite glättare, men inte för publiken kanske som vill ha fint väder.

Fredagens motståndare Kvarnsvedens IK spelade så sent som 2017 i damallsvenskan. Sedan följde tre säsonger i Elitettan, innan man 2021 och 2022 lirat i division 1. Ifjol slutade man sexa, men ett lyckat kval mot Alnö gjorde att man behöll sin plats i division 1.

Så här långt har man haft det ganska kämpigt, och återfinns på nedflyttningsplats.

-De kommer från två vinster, och har fått lite struktur i spelet. De är ganska bra samlade mer nu än tidigare. Bra omställningslag på de matcher jag sett, säger Bragebossen om motståndet.

Hur skönt skulle det vara med tre poäng inför sommaruppehållet?

-Det skulle smaka ”gött” och framför allt här hemma. Det gäller att gå ut och njuta och bjuda på bra fotboll hoppas jag.

Missa inte kvällens fotbollsfest på Vallen. Portarna till arenan öppnas kl.18:00, matchen startar sedan kl.19:00. Som sagt, gratis inträde för all publik. Vi har Huvudentrén samt norra entrén öppna för inpassering.

Gratismatchen genomförs tack vare stödet från våra samarbetspartners och dig som supporter. Vill du bidra lite extra, registrera dig via följande länk och bidra med en peng per åskådare i kvällens match: LÄGG DITT BIDRAG HÄR!

Matchens företag: Tunabyggen

ALLA TILL VALLEN!

Text: Per Lindgren.

Relaterade nyheter

Buy Ticket

sign in to post your comment or signup if you dont have any account.