Skip to content

Matchdag dam: Mallbackens IF Sunne – IK Brage

MATCHDAG: Träningsmatch
VI MÖTER: Mallbackens IF Sunne
PLATS: Karlstad Air Dome
MATCHSTART: 16:00

Idag, lördag, kl.16:00, drar Bragedamerna igång säsongen 2024 med träningsmatch i Karlstad Air Dome mot Elitettanlaget Mallbackens IF.

Bragebossen Fredrik Bengtsson är mycket nöjd över lagets nuvarande status, efter den gemensamma träningen startade i början av januari.  

-Det har sett bra ut faktiskt. Det har varit ett bra ”go” i gänget måste jag säga. 

-Vi har tränat på väldigt, väldigt bra i en och en halv månad, fortsätter Bengtsson.

Laget gjorde i fjol sin första säsong i division 1 Norra, och stod för ett kanonår. Det blev till slut en fin fjärdeplats med 51 inspelade poäng. Efter sista omgången i slutet av oktober hade laget några veckors ledighet, innan allvaret sedan började med det nya året.

Bengtsson berättar att man nu har avverkat första delen av försäsongen, där fokus under en och en halv månad har legat på träningar fem dagar i veckan. Nu väntar nästa fas.

-Det kommer en och en halv månad där vi fokuserar på träningsmatcher.

Brage har ett fullmatat schema med träningsmatcher innan serien drar igång den 6 april hemma mot Enskede IK. Efter mötet mot Mallbacken på lördag, väntar i tur och ordning Gefle (b), Tyresö (b), Islingby (h) och Gamla Upsala (b).

Grönvitt har inte legat på latsidan under ”silly season” utan förstärkt laget rejält. Tidigare i veckan blev det klart med sjunde nyförvärvet i och med målvakten Olivia Wallners påskrift från Elitettan klubben IFK Bromölla. Tidigare i vinter har Brage också fått forwarden Sofia Lissel från Kvarnsvedens IK, målvakten Elin Björkman (Kvarnsveden), försvararen Thilda Johansson (comeback), mittfältaren Moa Hansson (Sandvikens IF), försvararen/mittfältaren Astrid From (Islingby IK F17) och mittfältaren/forwarden Rut Isberg (Islingby IK F17).

-Jag tycker alla fasar in väldigt bra i sättet som vi vill spela, säger Fredrik Bengtsson mycket nöjd över sina nytillskott. 

-De går in i sina roller där vi skulle vilja bemanna mer. Sedan är det bra personer som har bidragit till att det är bra stämning i laget. Bara positivt skulle jag säga.

Ett redan starkt Brage, ser ut att bli ännu vassare kommande säsong, dels med nyförvärvens ankomst samt den rutin spelarna fått efter ett år i division 1.

-Vi försöker förädla produkten från förra året. De här som kommer in kanske gör att det blir lite större konkurrens i laget än tidigare. Så det blir angenäma problem för mig som ska ta ut laget.

Förutom träningsmatchen mot fjolårets nia i Elitettan Mallbackens IF, kommer laget ha ett träningsläger i Karlstad fredag till söndag.

-Jag vill få ut att det är en ny grupp av människor som ska göra det här i år, säger Fredrik som framförallt ser dagarna i Värmland som ett steg att komma ihop sig inom gruppen. 

-Vi behöver känna på varandra på och utanför plan. Nu har vi möjlighet under en helg att kunna lära känna varandra på flera plan. Man bor tätt tillsammans och äter och tränar tillsammans.

-Fotbollsmässigt hoppas jag att vi ska kunna gå vidare och träna på saker, som försvarsspelet, och sätta det på plats. 

Laget skulle spelat sin första träningsmatch förra lördagen, men tyvärr fick det tilltänkta motståndet Slätta lämna återbud, vilket gjorde att man gick miste om en matchbild där man förmodligen skulle få träna mycket på anfallsspel. Nu blir det förmodligen en helt annan typ av match mot Mallbacken.

-Vi hade då tänkt att vi skulle haft bollen ganska mycket (mot Slätta), och nu åker vi till Karlstad för att trimma på försvarsspelet.

Både Mallbacken och Brage kommer på lördag göra sina första träningsmatcher för säsongen. På pappret är laget från Sunne favoriter i och med att de hör hemma högre upp i ligahierarkin.

-Vi kommer möta en tuff motståndare som spelar en serie högre. Vi måste anamma lite mer försvarsprinciper skulle jag säga.

Hur viktig är matchen mot Mallbacken på lördag?

-Inte viktig alls. Eftersom vi gick bet på en match förra veckan, blir det här första gången vi är på fullstor plan. Det kommer bli lite jobbigt, eftersom vi inte haft något större spel, och inte haft tillgång till helplan så mycket. 

Fredrik Bengtsson hoppas ändå få med sig en del positiva saker.

-Att känna på grejerna nu när det är första matchen, att känna på ytorna. Sedan att sätta försvarsspelet som vi ska jobba med under helgen.

Bengtsson fortsätter: Alla ska få spela, och känna på sina grejer.

Brage reser till Värmland med i stort sett hela truppen intakt. De som saknas är målvakten Alexandra Sjölander som rehabar sin skadade axel och anfallaren Ella Foberg som är knäskadad.

Att få göra ett avbrott med de vanliga rutinerna, tycker Fredrik att spelarna är värda efter två kyliga och snörika vintermånader.

-De har gjort första tiden på säsongen fantastiskt bra. Det är ingen rolig period. Allt är mörkt, och det är januari.

-Nu får de lite roligare saker att se fram emot och till en början en bra start med ett läger ihop. Därifrån tar vi ansats till att matcherna är igång. 

För tränarteamet är det förstås positivt att man äntligen får börja spela matcher, och får en måttstock på var man står.

-Det kommer bli kul att få jobba med matcherna som referens, löpande varje helg och utvecklas efter det, avslutar Fredrik Bengtsson.

Text: Per Lindgren

Relaterade nyheter

Buy Ticket

sign in to post your comment or signup if you dont have any account.