Skip to content

MATCHDAG DAM: Östervåla IF – IK Brage

Idag, onsdag, går Bragedamerna in i första omgången av Svenska cupen, där serieledarna i division 2 mellersta Svealand Östervåla IF väntar på Lundavallen.

SVENSKA CUPEN

MATCHDAG: ONSDAG
VI MÖTER: ÖSTERVÅLA IF
PLATS: LUNDAVALLEN
MATCHSTART: 19:00

Östervåla kvalificerade sig till Svenska cupen redan i oktober i fjol när man gick till final i Upplandscupen mot Gamla Upsala SK. Trots att det blev en förlust med 1-2 tog man sig vidare då motståndarna GUSK spelar i elitettan och redan var direktkvalificerade till andra omgången av cupen. Brage kvalade sig som bekant vidare efter 3-0 borta mot Kvarnsvedens IK i april.  

Västmanländskorna har övertygat under säsongsupptakten och tagit maximala 15 poäng på fem matcher, och leder serien tack vare bättre målskillnad än Gamla Upsala SK 2.

-Vi har haft lite koll på dem och kunnat scouta dem ganska bra, säger Bragetränaren Fredrik Bengtsson som har respekt för motståndarna.

-De har gått bra i sin serie. Vi har lite koll, eftersom det finns andra dalalag, med Slätta, Islingby och Kvarnsveden. 

En spelare att hålla ett extra öga på är lagets notoriske målskytt Pernilla Andersson, som gjort 15 mål på fem matcher. 

-Det är inte dåligt. Hon kan man inte undvika att ha koll på. Det är en speedig spelare som spelar på kanten och är duktig i en mot en. 

28-åringen har under sin karriär öst in mål och gjort över makalösa 300 mål i Östervålatröjan.

Även om ”Våla” stormat fram i serien har Fredrik Bengtsson svårt bedöma om de blåklädda håller division 1-klass. 

-Vi har varit där själva. Först ska man vinna serien, sedan kvala.

Med tanke på det täta spelschemat, med matcher söndag, onsdag och lördag, så kommer Brage försöka använda så många spelare som möjligt.

-På vissa positioner kommer vi att rotera där vi kan göra det. Vi vill ju ändå spela in oss lite och passa på. 

-Vi har sagt att det kräver många löpmeter och därför kommer vi att rotera. Vi hade en nykomponerad backlinje sist och den kanske vi vill spela in. 

-Så det beror lite på vilken lagdel man pratar om. Vi ska försöka avbelasta lite grann, med tanke på att vi har match på lördag borta mot Sollentuna.

Betydelsen att avancera i cupen, säger Bragebossen kanske inte är superviktig. Men att man förstås alltid går in för att vinna, oavsett om det är cup eller seriespel.

-Man måste alltid gå in med det. Det är bara en bonus om vi skulle gå vidare, och få möta ett lag högre upp i seriesystemet. 

-Förra året var det Bälinge som vi slog vid den här tiden. Sedan fick vi möta Gamla Upsala och gjorde det bra mot ett lag i elitettan. 

Han menar att matchen mot Östervåla kommer bra tidsmässigt, då man mitt i veckan brukar träna matchlikt.

-Vi vill ha stort spel på onsdagar. Nu får vi spela match, och tjejerna vill ju hellre spela match än träna. Det är upp till oss att se till att de är förberedda, och att de återhämtar sig mellan matcherna. 

-Tre matcher på en vecka, och framförallt med matchen mot Östervåla som är på naturgräs, så kanske det blir lite tyngre att springa, och drar lite mer i benen, säger Bengtsson, som känner att man återhämtat sig från helgens långresa till Luleå.

-Vi var lediga igår, och idag tränar vi för att bli återställda och bli i bra fysisk status. Det var extra viktigt att vi fick en pinne, och att åka hem de 90 milen är lite lättare, än om man hade fått stryk. Ur den aspekten är det lite lättare att gå in i en ny vecka. Sedan är det lite tråkigt att vi har spelat många kryss. Rent poängmässigt skulle vi haft fler, men det är en annan femma.

Skulle Brage ta sig vidare från första omgången kan det i andra omgången (som spelas i augusti) bli motstånd från elitettan. För att sedan gå in i gruppspelet nästa år, kan det i tredje omgången eventuellt krävas seger mot ett allsvenskt lag.   

Känns det orealistiskt att ni tar er dit?

-Nej, det tycker jag inte. Men kanske man ska vara nöjd om man får möta ett lag högre upp i seriesystemet. Det kan vara lite utmanande.

På skadelistan är Moa Hansson och Ella Foberg fortsatt uppsatta. Målvakten Olivia Wallner fick en boll i huvudet på träningen innan matchen senast, och är sannolikt inte uttagningsbar.

Text: Per Lindgren.

Relaterade nyheter

Buy Ticket

sign in to post your comment or signup if you dont have any account.