Skip to content

MATCHDAG DAM: Sandvikens IF – IK Brage

Idag, lördag, väntar Sandvikens IF på Jernvallen med avspark kl.13:00.

DIVISION 1

MATCHDAG: LÖRDAG
VI MÖTER: Sandvikens if
PLATS: Jernvallen arena
MATCHSTART: 13:00
TV/WEBBSÄNDNING: VIA BORLÄNGE TIDNING HÄR

Det finns målgörare, det finns de som spelar nittio minuter i match efter match. Sedan finns det också spelare som trots att de mestadels ”bara” får göra inhopp, visar att de är minst lika viktiga för ett lags framgångar och välmående.

Det epitetet kan man säga väl stämmer in på Anna Linh Stenquist Foberg. 

-Jag försöker vara mig själv bara, säger lagets mest rutinerade spelare som alltid bidrar med positivitet på och utanför planen. 

-Jag trivs så himla bra och det ger mig en sådan glädje och energi för mig. Det är ett fantastiskt lag, säger Anna Linh som menar att alla positiva känslor hon får att vara med i gruppen är ömsesidigt.

-Jag tror att det jag får av dem försöker jag ge tillbaka. Jag tänker på att man blir inspirerad av de många yngre duktiga spelarna, säger hon och fortsätter:

-När man har gjort resan själv, känner man bara glädje och känner att det är kul för att det finns en stark vilja och glöd hos alla, därför är det kul att träna med laget. Jag bidrar med den rutinen jag har men sedan att jag ger tillbaka det jag får av tjejerna. Det är ge och ta.

I den senaste matchen, hemma mot tabelljumbon Alnö, blev det en säker 6-0-vinst. En match som Foberg Stenquist tycker man genomförde på ett bra sätt, trots att det var klasskillnad mellan lagen.

-Jag tycker att vi var väldigt bra, höll upp det hela matchen och driver det. Vi var klart bättre än dem, men det är inte alltid lätt att spela sådana matcher heller, när det går lätt i början och man kanske slappnar av. Jag tycker att det är bra att vi håller i det hela matchen och kör ända in i kaklet och skapar många målchanser.

Man ska inte prata om ålder, men det är svårt att undgå när det gäller Anna Linh Stenquist Foberg. Med sina 49 år är det frågan om det finns någon i landets tre högsta serier som håller samma kvalitet. Med sin snabbhet sysselsätter hon fortfarande motståndarförsvaren. Den Ludvikabördiga tjejen började sin karriär i Saxdalen, men har också ett förflutet i bland annat i Ornäs BK, där hon spelade i ett tiotal år innan föreningen gick upp i IK Brage 2021. Att det skulle bli en fortsatt satsning i IKB, var inte en självklarhet säger hon:

-Nej, det var det inte, med tanke på att man skulle satsa uppåt. Men sedan när det blev (Fredrik) Bengtsson som tränare och att Mattias Johansson fortsatte som assisterande… När jag var på de första träningarna var det hur roligt som helst. Jag fick en nytändning och även som förening. Sedan blev det också ett snäpp uppåt när Robyn (Decker) kom såklart. Det var kul att de satsade.

Nu när vi är inne på den fjärde säsongen har laget efter fjolårets succé som nykomling, där man landade på en fin fjärdeplats, ännu inte lyckats lika bra poängmässigt. Någon som Anna Linh tror vet vad det beror på.

-Det känns som att det är jämnare i serien, fler lag som håller en jämnare nivå. Vi har spelat många oavgjorda matcher. Det kan bli som att man kommer in i ett flyt, som förra säsongen, då kanske ingen förväntade sig att vi skulle vinna. Så började vi vinna, då kommer man in i en positiv spiral liksom. Det är små marginaler. Sedan är det några nya spelare som ska spelas in i laget, och de har gjort det jättebra. Det har varit jämna matcher som vi tappat poäng i. Det är bara att gnugga på.

Vad säger du om tabelläget?

-Vi går för att vinna varje match och gör vi det, så är det klart att vi kan komma i toppen av tabellen. Den inställningen har alla och man känner det på träningarna. Även om det inte går som man vill, finns den ambitionen. Jag tittar inte så mycket i tabellen, utan tar match för match och försöker göra en bra prestation på varje gång. Vi jobbar långsiktigt också, på det som går bra i matcherna. Går det emot oss är det väldigt viktigt för framtiden.

På lördag väntar alltså en rejäl utmaning då vi ställs mot tabelltrean Sandvikens IF i ett ovisst Gävle-Dala derby. SIF inledde serien med sex raka matcher utan förlust, innan det tog stopp hemma mot suveräna serieledarna Team TG i sjunde omgången. Lite oväntat blev det också stryk i matchen efter borta mot IFK Östersund. Sedan har det blivit två raka uddamålssegrar mot Bele Barkarby och Karlberg. Målfarligast i rödvästarna är Signe Zetterberg med fyra mål på sju matcher. Näst flest mål har Wilma Näslund och Linnea Strand med tre mål vardera. Sandviken, som har fått behålla stora delar av fjolårets trupp, har också ett par sevärda spelare i det unga löftet Alva Sågström och löpstarka Ebba Rönnquist. Fjolårets båda möten mot Sandviken slutade med en 0-2-förlust på Jernvallen, medan mötet i september på Borlänge Energi Arena blev mållöst.

-Jag tror att det kommer bli en jämn match. Vi försöker spela vårt spel. Jag har inte sett Sandviken i år, men jag hoppas att det kan bli en bra fotbollsmatch. Det är ett derby och jag hoppas vi kan se fint spel.
Bortaspelet har hittills inneburit fyra poäng, mot tio på hemmaplan. Att på lördag ta säsongens andra bortavinst, skulle vara skönt menar Anna Linh Stenquist Foberg.

-Absolut skulle det vara det. Det skulle smaka extra gott med tre poäng på bortaplan.

Huruvida det skulle bli spel från start eller inte lägger hon inte alltför mycket vikt på.

-Jag gör det som är bäst för laget. Det är klart att om det skulle vara så att de tycker att jag ska starta, så kommer jag göra allt. Men jag tycker att jag har en viktig roll. Jag gör mitt bästa vart jag än är.

Text: Per Lindgren.

Relaterade nyheter

Buy Ticket

sign in to post your comment or signup if you dont have any account.