Skip to content

Matchdag dam: Sollentuna FK – IK Brage

Matchdag: Division 1 Norra dam
Vi möter: Sollentuna FK
Plats: Sollentunavallen
Matchstart: 16:00

Idag, söndag, startar vi upp höstsäsongen på riktigt när Sollentuna FK står för motståndet på bortaplan. Vi tog ett snack med huvudtränaren Fredrik Bengtsson om känslan inför återstarten och om framtiden.

-Det har varit en välbehövlig vila först och främst de här veckorna vi fick. Det är lite längre och fler matcher än vad vi är vana vid från division 2. Vi har tre månader kvar av säsongen, med matcher i augusti, september och oktober. Vi valde att ta tre veckor ledigt där spelarna fick träna under eget ansvar. Vi var lite ringrostiga när vi drog igång, och det var skönt att få en match mot Rävåsen Karlskoga (seger 2-1). Nu drar vi inte några värderingar av resultatet, men det var skönt att komma igång och spela match på större yta.

-Nu har vi tränat på bra och är tillbaka på normal belastning. Vi vi var lediga fredag och hade en matchförberedande träning på lördagen. Vi är väl förberedda skulle jag säga och har förstärkt bra saker, i både teori och praktik.

I många matcher under vårsäsongen imponerade laget med en snabb och teknisk fotboll med fokus på att vara spelförande. Dessutom blev det också en hel del mål framåt (37). Bragebossen menar dock att det finns mer att vässa på i spelet till hösten.

-Det finns detaljer i speluppbygganden med passningsspelet i olika faser. Det gäller igångsättning när vi ska etablera spel på motståndarnas planhalva. Även ”triggers” när saker och ting ska ske. Vi ska läsa samma bok. Men där tycker jag vi tagit till oss hela säsongen, även de saker vi gjort kan vi utveckla och göra ännu bättre. Försvarsspelet tycker jag vi klarat av. Vi vill såklart gå högre upp och vinna bollen närmare motståndarens målvakt. Vi måste vara ärliga och säga ibland funkar det inte. Då måste vi ta höjd och gå lite lägre, och jobba med kontringsspelet, som kan bli en viktig faktor. Det är viktigt att man kan kontra på ett bra sätt.

-Sedan är det återerövringsspelet, om vi vill vara ett passningsorienterat lag så vill vi ha boll hela tiden, och tappar vi den så vill vi vara mer noggranna och påkopplade och få tillbaka den. Det är de detaljer vi gjort bra och vill vi slipa på att bli ännu bättre på. Jag lever i den värld att man ska bli bättre på det man är bra på, än lagom bra på allt hela tiden.

Vad är målsättning med hösten?

-Vi tittar på att utveckla på vårat sätt att spela. På vad vi kan slipa på, och bli bättre på. Det är kul att se att det finns kvalitet i det här laget på det sättet vi försöker jobba på, som vi kunnat inkassera en del poäng på. Och vi kan bara försöka utveckla vårt sätt att spela, och då är jag övertygad att vi kan inkassera fler poäng givetvis

-Vi vill fortsätta utvecklas både som individ och lag. Sedan får vi se vad det inbringar för poängsumma. Vi ska bli så bra som vi kan bli. Sedan vet man att det är en serie vi spelar, och att vi nu ligger på övre halvan är bara roligt och utmanande. Sedan ska man vara ödmjuk att nu går vi in i en höst, där vi vet att vi är bra hemma. Nu har vi sex hemma-, och sju bortamatcher. Vi har alla topplag hemma. Vi börjar med ett tufft schema med Sollentuna borta, och sedan Gefle och Sunnanå hemma. Det blir en tuff, men rolig start. Med topplagen hemma blir det extra kul, där känner vi oss extremt trygga.

-Vi vill ha så många poäng som möjligt men vi måste fokusera på rätt saker. Vi vill bli bättre som lag, men det får vi utvärdera sedan. Bokslut får vi göra i oktober. Det är klart att vår målsättning är att vi vill etablera oss på den här nivån ett tag, och sedan vill vi ta nästa steg. Vi är med i toppen, men det är inget vi tänker på…nu tittar vi på varje vecka, där vi har match och får göra bokslut, vad vi kunde gjort bättre. Det är lite långsiktigt.

Sollentuna parkerar på femte plats. Tre poäng bakom grönvitt. Noterbart är Stockholmslaget har imponerat på hemmaplan där man är obesegrade. Fem vinster och en oavgjord match (1-1 mot Luleå) är facit på Sollentunavallen. Fredrik Bengtsson är på det klara att man ställs inför en svår uppgift på söndag.

-Sollentuna är med däruppe också. Vi hade en tuff drabbning mot dem i första hemmamatchen. Vi lyckades vinna med 2-0 och hade en straff också. Jag tycker väl ändå att vi gör en relativt bra match, och jag tycker vi är bättre nu också. Men det kommer givetvis att bli en tuff drabbning. Det är ett lag som påminner om oss och vill spela fotboll. De vill spela bollen från spelyta till spelyta och inte sparka fotboll. Jag hoppas att det blir en rolig match för att kunna se om vi kan göra nåt bra.

IKB kommer till spel utan Maja Andersson som är avstängd. I övrigt är alla uttagningsbara. Det betyder att Sára Muláková, som var med och provspelade mot Rävåsen, finns med i truppen.

Text: Per Lindgren.

Relaterade nyheter

Buy Ticket

sign in to post your comment or signup if you dont have any account.