Skip to content

Matchdag på Vallen: IK Brage – GIF Sundsvall

Matchdag: Superettan
Vi möter: GIF Sundsvall
Plats: Borlänge Energi Arena
Matchstart: 19:00
Biljettinformation: Köp din biljett via webben här.
TV/webbsändning: Discovery+

När vi under måndagskvällen tar emot GIF Sundsvall hemma på Borlänge Energi Arena gör vi det som obesegrade i tre raka matcher.

-Med de två förlusterna vi kom från, så tycker jag vi tar våra små steg hela tiden, säger Bragetränaren Klebér Saarenpää, som menar att laget visat sig mer från sin rätta sida de senaste matcherna.

-Jag tycker att vi känner igen oss själva nu. Jag är nöjd, och speciellt Skövdematchen som var en extremt svår och annorlunda match, det vi behövde göra gjorde vi ändå bra där. Det var svåra omständigheter att spela den matchen, men det får vi acceptera.

Hur tror du matchbilden kommer skilja sig mot GIF Sundsvall jämfört med den mot Skövde?

-Det blir två olika sporter. Det blir något helt annorlunda när vi kommer på ett underlag som det går att spela fotboll på, och ingen större vind heller som kommer påverka oss så mycket, det kommer se normalt ut för vår del.

Högerbacken Malte Persson är inne på att det kan bli en sevärd match, och långt ifrån den typ av fotboll vi fick se på Södermalms IP förra helgen.

-Om man jämför med senast tror jag det blir en mer öppen match. Två lag som vill spela mer än vad det blev mot Skövde senast. Jag tror på en mer öppen matchbild, och mer offensiv fotboll från vår del.

Under de fem första omgångarna har vi hållit nollan i de tre senaste matcherna och släppt in ett mål i snitt. Framåt finns det saker som kan bli bättre, då målproduktionen ligger på 0.8 mål. På försäsongen gjorde vi mål i varje match och Klebér hoppas att det ska kugga i ordentligt nu för att höja målsnittet.

-Det gäller att hitta det där flowet och få en samstämmighet som hänger ihop från speluppbyggnaden, hela vägen in i straffområdet till att skapa fler chanser, säger Klebér som menar att det gäller att öka alternativen framåt för att komma till fler målchanser. 

-Vi har lite för få ingångar i box, för få touch i box, vilket i sin tur leder till att vi har haft ganska få avslut. 

Om det finns mer att önska i målgörandet, har det sett väldigt solitt ut bakåt. Detta fast vi, på grund av skador, haft olika spelare på mittbackspositionerna. Det visar så klart på styrka och bredd.

-Självklart är det så. Vi har haft ett bra samarbete oavsett vilka som har spelat. Det blir bara bättre när man får lite bra resultat med sig. Det blir självförtroende i alla led, liksom, säger Malte Persson, som tycker det är för tidigt att betygsätta laget, som spelat in sju poäng på de fem inledande omgångarna:

-Nja, det är ganska kort period att sätta något betyg på det. Vi är inte riktigt där vi är just nu på säsongen, utan vi måste fortsätta hämta in fler poäng, och treor helst. Så det är svårt att svara på.

När vi mötte Giffarna i svenska cupen var det ett lag som hade mycket skador vilket gjorde att Brage till stora delar kontrollerade spelet. Nu förväntar sig både Saarenpää och Persson en betydligt tuffare uppgift.

-Det kommer vara ett helt annat Sundsvall än vi mötte i cupen. Då hade de en halv startelva som var borta. Nu är alla de tillbaka. Det blir något annat att bita i för oss nu, säger Bragebossen som säger att motståndarna har samma spelsätt nu som då.

-De har två system som de switchar mellan fram och tillbaka, så vi får se vilket de väljer den här gången. 

Malte Persson:

-Jag tror inte det har en så jättestor betydelse skulle jag säga (att vi 2-0 besegrade ”Giffarna” i cupen i februari). De har väl ett mer vuxet lag på pappret nu, de testade runt ganska mycket på försäsongen. Jag förväntar mig en annan matchbild, och en lite jämnare matchbild kanske.

Malte har startar alla seriematcher såhär långt och fått förtroendet från Brageledningen.

-Jag tycker det känns bra för min egen del. Det är många som känns heta och i bra form på träningarna, och jag känner mig pigg och fräsch och hel. Så det känns bra.

På skadelistan finns fortfarande Adil Titi och Emil Tot Wikström. Under veckan har en del spelare varit sjuka, vilket gör det i dagsläget oklart om alla är tillgängliga till kvällens match.

Fem punkter inför GIF Sundsvall:

  • Giffarna Sundsvall har spelat två bortamatcher under säsongen och vunnit båda. 4-3 mot Trelleborgs FF och 1-0 mot AFC Eskilstuna.
  • Jonathan Tamimi spelade i GIF Sundsvall säsongerna 2018-19.
  • Ieltsin Camões står på två varningar, och riskerar en avstängning om han drar på sig en varning i matchen mot GIF Sundsvall. I Giffarna är Moonga Simba avstängd efter en sen utvisning (två gula kort) i senaste matchen.
  • Senaste gången vi mötte Giffarna var 2021. Då blev det 3-3 på bortaplan och 0-0 hemma.
  • Målfarligast i GIF Sundsvall hittills är Johan Bengtsson med två mål. I Brage är det Seth Kanteh Hellberg som gjort 2 mål, där det senare mot HIF blev framröstat till månadens Bragemål.

Matchen startar kl.19:00 och arenans grindar öppnas kl.18:00. Det blir kanonväder och vi väntar mycket folk till kvällens match. Biljetter köper du som vanligt enklast och billigast via webben HÄR – Biljettluckorna på plats öppnar 17:30 och finns endast i anslutning till Huvudentrén (Södra sidan).

Barn/ungdomar upp till och med 19 år har som vanligt gratis inträde till hemmaståplats. Ingen biljett behövs utan inpassering sker via grinden vid sidan om huvudentrén eller via nord/östra entrén/familjeläktaren (mot Domnarvsgården). Uppvisande av ID/Legitimation krävs för gratis entré (gäller äldre barn/ungdomar).

Ytterligare publikinformation hittar du här.

Dagens matchvärd: XXL

Hur slutar matchen? Gissa slutresultatet via denna länk och tävla om matchbiljetter.

Vi ses på Vallen!

Intervjutext: Per och Olov Lindgren

Relaterade nyheter

Buy Ticket

sign in to post your comment or signup if you dont have any account.