Matchreferat efter dagens seger

Ielstin Camões mål i mitten av den andra halvleken räckte till tre tunga poäng i toppmötet mot Östers IF. Segersiffrorna på Borlänge Energi Arena skrevs till 1-0 (0-0) inför 1776 åskådare, vilket betydde att vi därmed kunde bryta den tre matcher långa segerlösa sviten.

En riktig krigarinsats av samtliga spelare gör att vi klättrar till femteplats i en haltande tabell inför landslagsuppehållet.

Laget:

Janne Mian och William Bergendahl hade gjort en förändring i startelvan sedan matchen mot Utsikten. Johan Arvidsson fick förtroendet på kanten, medan Samouil Izountouemoi fick inleda på bänken. Tillbaka på bänken var också Ömür Pektas.

Första halvlek:

Efter en avvaktande inledning där lagen kände på varandra, var det gästerna som tog hand om taktpinnen. Men mer än en dubbelhörna och ett avslut utanför av Vladimir Rodic lyckades Öster inte få ut av sitt bollövertag inledningsvis. Brages första samlade anfall kom i tionde minuten när Zetterström hittade Arvidsson som dock inte fick ordning på avslutet. Brage jämnade ut spelet efter tio minuter, och hade en del fina intentioner framåt där både Sletsjøe och Tot Wikström utmanade Österförsvaret. Matchens första hundraprocentiga målchans fick Öster i 15:e matchminuten, då Herdonssons högerinlägg gick förbi båda Brages mittbackar till Rodic. Österanfallaren nöp till direkt med en bredsida som tvingade Frodig till en kvalificerad räddning när han kastade sig och fick ut bollen till en resultatlös hörna. Det var utan tvekan Öster som hade det mesta av spelet första trettiofem och tryckte tillbaka hemmalaget när man fyllde på med mycket folk när man gick till anfall.

Östers Bergquist hade en maxlöpning från egen planhalva efter halvtimmen på vänsterkanten och var nära att hitta en framrusande Rodic. Vi hade svårt att skapa några farligheter, samtidigt som Öster kändes tunga när man kom i våg efter våg. Även om gästerna hade ett klart övertag, kändes hemmalaget inte ofarliga när man fick tid på sig att vända på spelet. Formstarka Öster, med sex raka matcher utan förlust, mattades av i slutet av halvleken vilket gjorde vi kunde få mer kontroll på spelet. I 37:e matchminuten tvingades grönvitt till ett byte när Arvidsson utgick på grund av skada. Inbytte Izountouemoi visade direkt energi och var inblandad i ett par fina aktioner. Först iscensatte han ett snabbt anfall där han hittade Jonsson på högerkanten som vek in och fick på ett skott som resulterade i hörna. Kort därefter var det Tot Wikström som fick bollen på ”Samos” precisa inspel och avslutade med ett skott som tyvärr gick rakt på Robin Wallinder. Brage jämnade ut spelet sista tio innan pausvilan, då man fick mer tid att hålla i bollen och kunde spela med ett större lugn. Halvleken gick på poäng till Öster som hade ett visst spelövertag och skapade halvlekens bästa målchans.

Andra halvlek:

Brage var på väg att skaffa sig ett fint läge i upptakten av andra halvleken när Camões tog bollen av Herdonsson mitt på offensiv planhalva, men utan att lyckas få till inspelet. Kort efter var det gästerna som fick ett bra läge när Varmanen avslutade med ett skott som täcktes förtjänstfullt av Oskar Ågren. Matchen öppnade upp sig där båda lagen gick för ett ledningsmål. Bortalagets Adam Bergmark Wiberg hade två bra lägen efter dryga femtio minuter, där hans skott i 53:e matchminuten var farligast, där Frodig tvingades lämna en retur. Mycket av snacket innan matchen har handlat om Östers offensiv, men mot Brage visade man att försvarsspelet också håller hög klass. Vi hade stora problem att hitta några sprickor i gästernas täta defensiv. Men Brage skulle ta ledningen med 1-0 i 67:e matchminuten genom Ieltsin Camões som säkert satte bollen i mål vid Wallinders vänstra stolpe, framspelad av Pontus Jonsson.

Gästerna genomförde sitt första byte efter dryga timmen när Niklas Söderberg fick ge plats åt lagets bästa målgörare Alibek Aliev. Efter målet hade Brage ett par fina möjligheter att kontra in ett andra mål. Emil Tot Wikström hade två avslut på mål, och inhopparen Pektas ett skruvat skott utanför. Öster gjorde en forcering sista tio minuterna plus de dryga sju tilläggsminuterna. Närmast kvittering var Bergmark Wiberg med en frispark i 83:e matchminuten som tvingade Frodig till en riktigt fin räddning lågt vid ena stolpen.

Hemmalaget bytte in Asante Gayi och Sjöberg i 86:e matchminuten, vilka båda bidrog till att vi kunde stänga igen matchen.

Sammanfattningsvis en fantastisk arbetsinsats av samtliga spelare som låg bakom den efterlängtade segern vilket betyder tre viktiga poäng i toppstriden. Utan tvekan var det här en av säsongens höjdpunkter så här långt där vi visade att vi vill vara med och kriga om de översta platserna i tabellen. Brage spelar sin nästa match den 17 juni kl.19.00 när Trelleborgs FF väntar på bortaplan.

MATCHFAKTA

IK Brage-Östers IF 1-0 (0-0)
Mål: 1-0 Ieltsin Camões
(67)Hörnor: 4-13 (2-6)
Varningar, Brage: Henry Sletsjoe, Oskar Ågren, Samouil Izountouemoi, Ieltsin Camoes. Öster: Ivan Kricak.
Domare: Erik Mattsson. Assisterande domare: Viktor Sundberg, Sam Seno. Fjärdedomare: Erik Nordqvist.
Publik: 1776 (Borlänge Energi Arena)
IK Brage: Viktor Frodig-Chris Redenstrand, Oskar Ågren, Alexander Zetterström (K), Cesar Weilid-Emil Tot Wikström (86 Eiurik Asanate Gayi), Henry Sletsjøe, Gustav Berggren (86 Filip Sjöberg), Johan Arvidsson (35 Samouil Izountouemoi)-Ieltsin Camões (73 Adil Titi), Pontus Jonsson (73 Ömür Pektas). Ersättare: Andre Bernardini, Malte Persson.
Östers IF: Robin Wallinder-Lukas Bergquist, Ivan Kricak, Sebastian Hedlund, Tatu Varmanen (77 Theodor Johansson)-Niklas Söderberg (64 Alibek Aliev), David Seger, Adam Herdonsson-Vladimir Rodic (K) (77 Daniel Ljung), Adam Bergmark Wiberg, Chriss-Albin Mörfelt (90 Oskar Gabrielsson).Ersättare: Hannes Bladh Pijaca, Raymond Adjei, Carl Lundahl Persson.