Matchreferat efter dagens seger

I en tät tillställning med mycket kamp lyckades Brage dra det längsta strået i säsongens första Gävle-Dala derby efter att matchen mot Gefle IF på Borlänge Energi Arena slutat 1-0 (1-0).

-Idag var det mycket pannben, säger mittbacken Thilda Johansson som blev utnämnd som matchens spelare.

-Jätteroligt. Det är första gången jag får det priset.

Brage hade marginalerna med sig i matchen, då gästerna hade två skott i målramen samt att matchens enda mål kom efter ett självmål.

-Det var en tuff match, men vi håller ihop det och jag tycker vi vinner rättvist och förtjänar segern, säger Thilda som tillsammans med Robyn Decker fick slita hårt för att ta ner gästernas fyrtorn Sandra Törnros.

-Hon är sjukt duktig, vi hade det tufft i backlinjen men vi kunde ta hand om henne.

Matchens enda mål kom halvvägs in i första halvleken när Tilda Wärulf bara skulle slå bort ett inspel, men gjorde det inte bättre än att hon med en snedspark fick se bollen gå in bakom Gefles målvakt Matilda Åström.

Gefle, som fick avsluta matchen med tio utespelare efter att Maja Westling dragit på sig sitt andra gula kort i 74:e matchminuten, låg på hårt i i slutet för en kvittering men vi kunde med mycket fighting-spirit knyta ihop säcken och ta säsongens första hemmaseger.

-Jätteskönt att få vinna, det var en stor lättnad, säger Thilda Johansson.

Segern betyder Brage ligger åtta i en haltande tabell.

Bragetränaren Fredrik Bengtsson var efteråt mer nöjd över poängen än spelet.

-Det var ingen stor underhållning idag. Men det fick se ut som det gjorde, idag var det bara tre poäng vi skulle ha.

Efter en intensiv matchinledning där spelet böljade fram och tillbaka, var det Gefle som tog över spelet. Evelina Larsson var på väg genom och gänglige Sandra Törnros hade ett par bra chanser. Nämnda Törnros var ett ständigt hot både i luften och längs marken.

När knappa tjugo minuter hade spelats var det många som trodde på bortaledning när Törnros, hårt uppvaktad av Robyn Decker, kom till ett läge i vänsterdelen av straffområdet, men fick se skottet precis smita utanför Björkmans vänstra stolpe till en resultatlös hörna.

-Gefle spelar mycket rakt, säger Fredrik Bengtsson som menar att man visste hur gästerna skulle spela efter att mött varandra vid otaliga tillfällen.

Brage hade svårt att komma till några farligheter. Hanna Torstensson hade ett par avslut som dock blockades och Elin Hjälte var på väg komma loss vid något tillfälle.

När många väntade på ett Geflemål, var det i stället Brage som kunde ta ledningen med 1-0 i 23:e matchminuten när ett till synes ofarligt inlägg i straffområdet skulle rensas bort av Tilda Wärulf men som i stället slogs in bakom egen målvakt.

-Det var en jämn match och det är ett självmål som skiljer lagen åt, säger Thilda Johansson som menade att man skapade lägen för att göra fler mål.

-Vi hade många fina anfall.

Gefle fortsatte jaga ett mål och på lagets andra hörna efter knappa halvtimmen var det inte långt bort, när en Geflespelare nickade bollen klockrent i ribban. Brage hade svårt få till det spel som vi har vant oss vid tidigare. Framförallt framåt hade vi svårt att komma till de klara målchanserna.

-Det syns att det är ett gäng som inte vunnit, säger Bengtsson.

Efter dryga halvtimmen tvingades Brage till ett byte när Moa Hansson fick en hård boll i bakhuvudet med en befarad hjärnskakning och vidare ambulansfärd till sjukhuset som följd. Risken är att Hansson, med sin tidigare skadehistorik, kan bli borta en längre tid. Men vi håller tummarna att Moa snart är tillbaka. I stället byttes Rut Isberg in för Hansson.

-Jag tycker hon blev bättre och bättre, säger Fredrik Bengtsson som hade en tunn bänk med bara fyra spelare.

Det täta spelschemat har tagit hårt på truppen då flera spelare saknades och många var slitna.

-Det har varit många sjukdomar, säger Thilda Johansson som för egen del tyckte det kändes okej.

Vi lyckades jämna ut spelet sista kvarten in till pausvilan, och vi hade intentioner till att komma fram till farligheter.

Gefle öppnade andra halvleken bäst och tryckte tillbaka grönvitt, som mest fick försvara sig. Dock var det Brage som fick halvlekens första klara chans, när Torstensson i en spelvändning passade en fri Sara Berglund, som dock inte lyckades överlista Matilda Åström som kom ut i rätt ögonblick.

Även om Gefle kändes som det drivande laget inledningsvis, kändes det som hemmalaget hade ett lugn i spelet och vågade hålla i bollen.

-Det var mycket fram och tillbaka, säger Thilda Johansson som menade man hade lite tur som kunde ta hand om alla tre poängen.

Brage genomförde ett dubbelbyte i 70:e minuten när Anna Sandin och Anna Linh Stenquist Foberg kom in för Sara Berglund och Elin Hjälte som slitit och sprungit mycket.

-Det var många trötta idag, säger Bengtsson.

Med dryga kvarten kvar fick Gefles Maja Westling sitt andra gula kort, vilket betydde Brage fick spela med en man mer resten av matchen. Trots det numerära överläget var det Gefle som tryckte på. Det var ytterst nära utdelning för gästerna när Törnros nådde högst på ett inlägg i 77:e matchminuten men fick se nicken träffa Björkmans vänstra stolpe.

Matchen öppnade upp sig när Gefle gick för ett kvitteringsmål, vilket lämnade utrymme för ett andra Bragemål. Inhopparna Anna Sandin och Rut Isberg hade båda lägen att döda matchen, men utan utdelning.

Domaren Stefan Jonsson hade lagt till fyra minuter, men några heta kvitteringslägen lyckades gästrikarna inte komma fram till. Segern var välbehövlig, och den betyder också att vi fortfarande är obesegrade på hemmaplan.

-Det fick se ut som det gjorde, vi skulle bara spela av matchen, säger Bengtsson och fortsätter:

– Skönt med tre pinnar idag, då många har varit krassliga. Jag tycker det var fördel oss idag.

-Mentalt betyder det att vi nu kan få lite lugn och ro i veckan, säger Bengtsson.

Segern betyder att vi kan börja snegla uppåt i tabellen.

-Fortsätter vi att ta trepoängare i stället för enpoängare så kommer vi att klättra uppåt.

Brage möter i nästa omgång lördagen den 1 juni kl.15:00 Heffnersklubbans BK på bortaplan.