Matchreferat efter damernas kryss mot Luleå

I en till stora delar välspelad tillställning delade Luleå Fotboll och IK Brage på poängen efter matchen på ett soligt Tunavallen slutat 2-2 (1-1).

Sett till målchanser låg Brage närmast segern, men Luleå behöver inte be om ursäkt för poängen då man spelmässigt inte var mycket sämre än motståndarna.

-Vi är absolut inte nöjda med en pinne idag, säger en besviken lagkapten Robyn Decker som tycker man skulle avgjort matchen i första halvleken efter att radat upp flera hundraprocentiga målchanser.

Nu fick vi istället nöja oss med en poäng efter att Luleå vänt Brages 0-1-ledning till 2-1 i början av andra halvleken. I 54:e matchminuten kunde sedan Sofia Lissel kvittera till 2-2, som stod sig matchen ut.

Det var för övrigt Brages fjärde oavgjorda match för säsongen. Resultatet betyder att grönvitt klättrade till åttondeplats i en något haltande tabell.

Gästerna inledde matchen klart bäst och med sin höga press tryckte man tillbaka Luleå. Brage hade ett bra direkt passningsspel där man sökte med inspel bakom Luleås höga backlinje. Det var grönvitt som hade matchens första klara målchans när Lissel i den elfte matchminuten kom helt fri, men Luleå målvakten Ella Holmberg var med på noterna och hann ut och kunde ta hand om avslutet och även returen. Men ledningsmålet fram till 0-1 skulle komma kort efter när Sara Berglund hittade Hanna Torstensson som hårt uppvaktad kunde skära in och trycka in bollen bakom Holmberg.

-Vi äger matchen totalt, de har ingenting, konstaterar Decker.

Målet gav ytterligare energi till Brage som var ytterst nära öka på ledningen när en omarkerad Lissel på nytt fick ett fint läge men avslutade utanför.

-Vi skulle stängt matchen efter tjugo minuter, Sofia har två frilägen och det skulle stått 0-3 och då är matchen stängd.

Hemmalaget, jobbade sig in i matchen och jämnade ut spelet efter tjugofem minuter. Därför kom kvitteringen till 1-1 i 36:e matchminuten inte helt ologiskt.

-De har ett skott på mål i första som de gör mål på.

Det var My Johansson som fick iväg ett skott strax innanför straffområdeslinjen, som smet in via stolpen bakom Elin Björkman. I slutet av halvleken var det Luleå som skapade mest och på lagets andra hörna, lagd av Astrid Löfgren, var det nära nätrassel, men Decker kunde via ribban nicka bort bollen.

Att resultatet i paus var 1-1, tycker hon var en missräkning sett till spelet.

-Jag tycker vi gör en väldigt bra första halvlek, kanske vår bästa för säsongen, vi skapar väldigt mycket och har bra press. Men vi måste ta till vara på chanserna, för vi får inte fyrtio chanser på en match.

-Vi kunde gjort sex mål idag.

Vad saknas för att ni ska göra fler mål?

-Det är koncentrationen i sista tredjedelen. Vi måste ta chanserna vi får, annars blir det svårt att vinna matcher.

I upptakten av andra halvleken fortsatte Luleå var det mest framåtlutade laget och kunde också ta ledningen med 2-1 i 54:e matchminuten.

-Vi står och sover när vi kommer ut i andra och de gör mål.

Vi måste vara mer noggranna när vi tappar boll, och idag tappar vi alldeles för många enkla bollar, och då blir man straffad, säger Decker.

På nytt var det My Johansson som höll sig framme och mycket snyggt kunde placera bollen ottagbart vid Björkmans vänstra stolpe.

Men vi lät oss inte nedslås av målet, och Halvarsson fick på en fin träff kort efter Luleås ledningsmål, men fick se bollen träffa ribban. I 54:e minuten kom ändå kvitteringen till 2-2 genom Sofia Lissel. Målet kom efter ett mönsteranfall som Astrid From drog upp på kanten, spelade in till Berglund som skarvade vidare till Lissel.

Med knappa timmen spelad gjorde Brage ett trippelbyte när Isberg, Sandin och Stenquist Foberg kom in istället för Berglund, Lissel och Hjälte.

Matchen stod och vägde där båda lagen gick för ett segermål. Det var Brage som skapade mest i slutet av tillställningen, där inhopparen Isberg hade bästa möjligheten i 67:e minuten, när hon med ett hårt pressat skott tvingade Holmberg att kasta sig och boxa bort bollen med vänsternäven till en resultatlös hörna.

-Vi har många lägen, säger Decker.

I slutminuterna fick Torstensson ett läge nära målet, men vinkeln var för snäv för att överlista Holmberg. Matchens sista avslut på mål sedan fick inhopparen Tyra Eriksson i 89:e matchminuten men Holmberg stod ivägen. En minut in på stopptiden trodde många att vi skulle hinna med en hörna, men innan hörnan skulle läggas blåste domaren Johan Nyström av matchen.

-Det är ofattbart att han blåser av, säger Decker.

På pappret kanske Brage var favoriter på förhand mot Luleå, men Robyn Decker menar att det inte finns några lätta matcher i årets upplaga av division ett.

-Serien har blivit mycket mer jämn, man har inte råd att göra några misstag.

Vad tycker du att ni kan ta med er från matchen?

-Vi jobbar extremt hårt med vårt höga försvarsspel som sitter väldigt fint. Det är så det ska se ut i varje match, så jag hoppas vi har satt den och att det ska rulla på med det. Det är vårt signum, det är så det ska se ut i varje match.

Nästa seriematch äger rum lördagen den 18 maj kl.14:00 när Sollentuna FK väntar på bortaplan. Innan dessa ska dock mötet i svenska cupens första omgång mot Östervåla IF spelas onsdag den 15 maj kl 19:00.

-Nu har vi en väldigt lång resa hem, och det gäller vi äter ordentligt, sover så mycket det går, säger Decker och berättar hur man kommer gå vidare till cupmötet:

-Vi får ta en ledig dag imorgon, sedan matchförberedande träning på tisdag, innan vi går ut till match på onsdag. Det är också en match som vi vill vinna.

MATCHFAKTA

Luleå Fotboll DFF-IK Brage 2-2 (1-1)
Mål: 0-1 Hanna Torstensson (13), 1-1 My Johansson (36), 2-1 My Johansson (47), 2-2 Sofia Lissel (54).
Domare: Johan Nyström. Assisterande domare: Robert Isaksson, Melissa Boman.
Hörnor: 7-2 (3-1)
Publik: ingen uppgift (TUNAvallen).
IK Brage (4-3-3): Elin Björkman-Astrid From, Thilda Johansson, Robyn Decker (K), Luna Hermansson (80 Thyra Eriksson)-Maja Andersson, Hanna Torstensson, Emma Halvarsson-Sara Berglund (56 Rut Isberg), Sofia Lissel (56 Anna Sandin), Elin Hjälte (56 Anna Linh Stenquist Foberg).
Ersättare: Olivia Wallner (mv).