Matchreferat efter damernas premiär

Seriepremiären på Borlänge Energi Arena mot Enskede IK slutade rättvist 0-0. Båda lagen hade svårt att komma till de riktigt farliga målchanserna. Närmast var Enskede i slutet av matchen som hade en dubbelchans där Olivia Wallner klev fram och räddade en poäng.

-En typisk premiär, säger Bragetränaren Fredrik Bengtsson en kort stund efter slutsignalen.

Brage hade sina bästa perioder av matchen i slutet av första halvleken och i inledande trettio efter paus då laget dominerade stort, men lyckades inte förvalta det kraftiga bollövertaget till några vassa farligheter.

-Vi saknade den där riktiga chansen idag, säger Bengtsson.

Vad säger du om resultatet?

-Det är lite tudelat. Hade du sagt innan kryss i premiären så kanske jag hade varit nöjd med. Men som matchen utspelade sig hade jag hoppats vi skulle prestera mer.

I Brage gjorde mittbacken och nyförvärvet från Islingby IK Astrid From sin första match i Bragetröjan i seriesammanhang. Tillsammans med Robyn Decker i mittförsvaret lyckades man hålla tätt bakåt. Även om det var lite nervöst innan avspark tyckte hon det kändes bra för egen del.

-En okej insats. Det är kul att spela med Robyn, hon är bra på att styra spelet och peppa, säger From som spelade lugnt och säkert bredvid sin lagkapten.

Vad säger du om matchen?

-Surt med bara en poäng. Jag hade gärna tagit tre poäng och tycker vi var närmast segern.

-Det kändes som att vi var nära flera gånger, utan att få in bollen. Jag tycker annars att vi gör det bra och håller ihop det, säger 17-åringen.

Det var gästande Enskede som inledde matchen bäst och hade efter två minuter skaffat sig två bra målchanser. Redan efter 40 sekunder hade Tilda Krusnell ett halvt friläge till vänster i straffområdet men avslutade utanför, sedan var det Emmy Stigmar som hade en frispark som tvingade Olivia Wallner sträcka på sig för kunna tippa bollen över ribban.

Bortalaget satte direkt en hög press på Brages backlinje och fyllde på med mycket folk framåt, vilket inte gav oss någon lugn i spelet.

-Jag tycker vi hade svårt att komma in i det under den första halvleken, säger Astrid From.

Ju längre halvleken pågick kunde Brage ta sig in i matchen och flytta upp positionerna. Med ett metodiskt passningsspel fick vi mer utrymme att etablera spelet på Enskedes planhalva, men utan att komma fram till några hundraprocentiga målchanser. I stället kändes Enskede farliga när man vände på spelet genom ett snabbt och direkt passningsspel. Tilda Krusnell tog många löpningar och hade halvvägs in i halvleken ett bra samspel med Emmy Stigmar som Wallner kunde rädda.

Mycket i hemmalagets offensiv kretsade kring Hanna Torstensson och Anna Sandin som båda visade bra intentioner men utan att komma fram till några målchanser mot ett tight och disciplinerat bortaförsvar. Efter halvtimmen hade också tredjelänken i anfallet Rut Isberg en bra möjlighet efter ett missförstånd i Enskedeförsvaret, men avslutade utanför ur en snäv vinkel.

-Vi fick spela mycket framför i stället för bakom dem, säger Bengtsson.

Brage avslutade annars halvleken bra när man fyllde på med folk framåt. Men Enskede var kompakta centralt, och det var oftast via kanterna som det fanns ytor för att kunna hota. I 44:e matchminuten var det ytterst nära ett Bragemål efter en spelvändning där ytterbacken Thilda Johansson satte fart på högerkanten, spelade vidare till Emma Halvarsson som med sitt inspel sökte en framstormande Anna Sandin som dock inte fick träff på bollen.

-Jag tycker att vi kommer in i det efterhand. Vi rör oss mer och har mindre tillslag, säger From.

Brage inledde andra halvleken mer beslutsamma än vad man gjorde i första. Några tidiga bollvinster genom Robyn Decker gjorde att vi kunde trycka ner motståndarna på sin planhalva. Grönvitt försökte också mer hitta bollar i djupet, och kom till några halvlägen genom Torstensson och Halvarsson. Brage genomförde också sitt första byte i 55:e minuten när Elin Hjälte kom in för Isberg.

Gästerna, som ifjol kom sexa i division 1 mellersta, hade det svårt att hitta tillbaka sitt vägvinnande spel från första halvlek. Brage hade ett klart grepp om bollinnehavet och kom i våg efter våg in på Enskedes planhalva.

-Som matchen utspelade sig tycker jag vi borde kunna prestera och skapa lite mer på trycket vi hade, säger Fredrik Bengtsson som hade önskat sig mer spets sista tredjedelen.

Efter dryga timmen gjorde IKB ett dubbelbyte när Sandin och Johansson fick lämna plats åt Sofia Lissel och Johanna Rundström.

-Vi kräver mycket energi i vårt spel, så det var för att få in fräscha ben, motiverar Bengtsson bytena i andra halvlek.

Hemmalagets tryck bedarrade halvvägs in i halvleken vilket gjorde att Enskede fick möjligheten att flytta upp spelet.

Matchen stod och vägde där båda lagen gick för ett ledningsmål. Inhopparen Sofia Lissel kom till avslut med tjugo minuter kvar, men EIK-målvakten Elsa Netz hade inga större problem att rädda. Enskede vårdade sitt passningsspel och var vid ett par tillfällen nära att såga sig genom hemmalagets försvarslinje.  Bortalaget avslutade tillställningen bäst och Brage var illa ute vid flera tillfällen. Tilda Krusnell och Emmy Stigmar hade varsin chans, och en boll räddades på mållinjen, men tillslut kunde vi hålla tätt.

-De tar över sista kvarten, då får vi försvara oss. Vi har mycket spel men får inte betalt, då får vi jobba mycket försvar och övergångar. Olivia (Wallner) gör en jättebra räddning på slutet och räddar oss, säger Bengtsson i sin analys.

Hemmaförsvaret var hårt ansatta på slutet när Enskede tryckte på och radade upp chanser och hörnor.

-Vi är bra i boxen, säger From som tillsammans med sina medspelare lyckades hålla tätt.

En premiärpoäng mot ett bra Enskede är ändå en helt okej inledning av säsongen.

-Jag tycker det är en stabil insats totalt sett, menar Astrid From som också fick ta emot priset som bästa hemmaspelare.

Bragebossen var också nöjd över hur nyförvärven från Islingby tog för sig.

-Kul att se att Astrid From och Rut Isberg vågar gå ut och spela sitt spel.

Nästa seriematch blir ett riktigt elddop då topptippade Team TG, som tidigare idag bortaslog Karlbergs BK med 0-2, står för motståndet på bortaplan.

-Det blir en tuff nöt att knäcka, säger Fredrik Bengtsson.

Brage möter alltså i nästa omgång lördagen den 13 april seriens storfavoriter Team TG FF på bortaplan. Men innan dess väntar på tisdag kl 19.30 Kvarnsvedens IK på Stora Ensoplanen i kvalet till Svenska cupen.