Matchreferat efter damernas seger

Äntligen kom säsongens första seger. Efter två oavgjorda och en förlust, blev det tre poäng i bortamötet mot Bele Barkarby efter matchen på Veddestavallen slutade 0-2 (0-1) i Bragefavör.

-Vi höjer oss från tidigare matcher och gör en bra prestation, säger Brages anfallare Sofia Lissel som gjorde matchens första mål efter halvtimmen spelad i första halvlek.

Grönvitts seger var rättvis. Vi skapade flest chanser och hade det mesta av spelet.

-Jag tycker att vi är det bättre laget och förtjänar att vinna, säger Bragetränaren Fredrik Bengtsson.

Brage hade full kontroll på matchen och när Emma Halvarsson efter ett mönsteranfall gjorde 0-2 med kvarten kvar av tillställningen, blev det ännu lugnare.

-Vi har mycket boll och får styra spelet, menar Lissel som tyckte man scoutat motståndarna på ett bra sätt:

-Det är ett fysiskt lag vi möter, och då gäller det att spela bollen snabbt och efter marken.

Hemmalaget var närmast utdelning i 77:e matchminuten med ett stolpskott, men mycket mer skapade inte Bele Barkarby. Segern betyder Brage börjar röra på sig i tabellen och klättrade till sjunde plats.

Brage satte direkt tryck på motståndarna genom att ligga högt i presspelet. Luna Hermansson och Hanna Torstensson hade tidigt bra lägen men utan få till avsluten. Första riktigt klara målchansen för grönvitt kom efter knappa kvarten, på lagets första hörna av Astrid From, som Sofia Lissel mötte med en volley som Bele Barkarbymålvakten räddade.

-Det var ett bra volleyskott, men målvakten gjorde en bra räddning, kommenterar Lissel sin chans.

Gästerna fortsatte trycka tillbaka Bele Barkarby med snabba löpningar och ett mål låg i luften. Torstensson tog en löpning på vänsterkanten och spelade in till en framrusande Emma Halvarsson som tyvärr inte fick en ren träff på avslutet. Nästa chans för Brage hade Torstensson efter knappa kvarten men fick se sitt skott med vänstern gå strax utanför närmsta kryss.

Hemmalaget hade några sporadiska anfall men kom inte fram till några hundraprocentiga målchanser. I stället var det IKB som med sin större tyngd dominerade matchbilden. Hemmalagets mittbackar Emma Gander och Rebecca Bergström fick jobba hårt för att hålla Bragespelarna utanför sig.

-Vi spelade mycket i spelyta tre, bakom deras backlinje, säger Lissel om taktiken.

Torstensson och Lissel hade flera bra kombinationer i matchen, efter dryga tjugo minuter var det nära utdelning, men Bergström kunde täcka ut Lissel innan ledningsmålet för Brage skulle komma.

Ett perfekt inspel från höger av Sara Berglund, som gjorde sin första match för säsongen, gick fram till Lissel som distinkt tryckte in 0-1.

-Jag tar ner bollen och slår in den vid första stolpen, säger Lissel om det viktiga ledningsmålet i 31:a matchminuten.

-Skönt göra första målet i matchen. Vi kan spela tryggt och lugnt efter det.

I andra halvleken flyttade Bele Barkarby upp positionerna och matade in bollar i straffområdet. Fredrik Bengtsson tyckte man hanterade spelet på den lilla planen på ett bra sätt.

-Det är ett hårt arbetande Bele Barkarby vi möter och det är mycket kamp idag.

Trots att hemmalaget hade perioder då de lyfte upp spelet blev det sällan särskilt farligt, då backlinjen med Robyn Decker, Thilda Johansson och Astrid From tog hand om det mesta.

Efter en jämn inledning av andra halvleken tog Brage hand om kommandot efter timmen spelad. Maja Andersson jobbade förtjänstfullt på mitten och låg bakom ett fint anfall som Halvarsson avslutade utanför.

I den 75:e matchminuten skulle Brage utöka ledningen till 0-2 efter att Emma Halvarsson kom rätt i djupet, efter ett instick från Maja Andersson, och behärskat rullat in bollen. Fredrik Bengtsson gillade vad han såg hur målet kom till, och var även i övrigt nöjd över anfallsspelet.

-Idag kommer vi till attraktiva ytor i straffområdet. Tidigare matcher har vi hotat för dåligt. Idag var vi mer kalla i avsluten.

Sofia Lissel menar det var ett revanschlystet lag, som tycker man tidigare inte fått spelet riktigt att lossna men att man idag fick se pusselbitarna börja falla på plats.

Vad betyder första segern för säsongen?

-Jättemycket. Vi har känt att vi har mer att ge från de första matcherna och får utlopp för det idag.

Hon menar att matchen var den hittills bästa för säsongen.

-Ja, det tycker jag. Vi får utdelning av det spel vi spelar idag, vilket vi inte fått fullt ut tidigare.

Brage kom till spel med bara tre avbytare. Elin Hjelte och Johanna Rundström var sjuka. Sedan hade Rut Isberg problem med en höft, men kunde spela tjugo minuter. På skadelistan fanns Moa Hansson, Anna Linh Stenquist Foberg och Ella Foberg. Starkt att kunna vinna med dessa förutsättningar.

Fredrik Bengtsson menade inte att bara poängen var viktiga, utan även det mentala.

-Skönt ta tre poäng och studsa tillbaka. Det bygger upp självförtroendet.

Brages nästa match äger rum lördagen den 4 maj kl.13:00 när Karlbergs BK kommer till Borlänge Energi Arena.