Matchreferat efter Gefle

Gävle/Dala derbyt på Gavlevallen mellan Gefle IF och IK Brage slutade med hemmaseger 2-1 (2-1). Spelmässigt hade lagen varsin halvlek, hemmalaget den första och Brage den andra. IeItsin Camões gjordes Brages mål, som betydde reducering till 2-1. I den andra halvleken blev det en lång jakt på en reducering. Men närmare än en nick i ribban från Amar Muhsin kom vi inte.

Laget:

Brage hade gjort två förändringar i startelvan sedan matchen mot Sandviken. Den ena var att Henry Sletsjøe var tillbaka efter sin avstängning, vilket gjorde att Adil Titi förpassades till bänken, den andra var att Emil Tot Wikström fick chansen från start, som föranledde att Pontus Jonsson var utanför startelvan.

Första halvlek:

Hemmalaget var det bästa laget första fyrtiofem, och att det stog 2-1 på resultattavlan var inte mycket att säga om. Matchen startade med att Gefle var piggt. Redan i den första minuten tog sig York Rafael sig förbi Weilid och in i straffområdet, men lyckligtvis, ur IKB perspektiv, gick inte avslutet på mål. Ett par minuter senare var det Adrian Edqvist som, relativt ensam i straffområdet, direktsköt utanför med bred marginal. Gefle skulle få betalt på sin matchinledning, när Samuel Adrian, i efterdyningarna av sin första hörna, satte 1-0 på volley utan chans för Viktor Frodig. Då hade det bara spelats åtta minuter.

Kort efter målet vaknade vi till och skapade en dubbelhörna, där den första orsakade kalabalik framför målvakten Mathias Nilsson. Spelmässigt hade IKB mest boll, men i boxen var vi inte tillräckligt hungriga mot ett lågt stående GIF. Att hemmalaget var det lag som släppt in mest mål i serien, märktes det inte något av då man agerade solitt.

Efter 26 minuter blev det småfarligt i Brages straffområde när Zetterström nickade bort en passning, rakt till York Rafel, som sköt på en Brage försvarare och man ville ha straff, men domaren Magnus Lindgren vinkade avvärjande. Muhsin kom minuten senare till en halvchans, när han klackade bollen till en resultatlös hörna. Gefle kunde efter halvtimmen ta ledningen med 2-0, när Samuel Adrians högerhörna nickades in av Leo Englund. Målet speglade första halvtimmen, att Gävle var det bättre laget i de båda straffområdena. Med tio minuter kvar, ersattes Emil Tot Wikström av Pontus Jonsson. För att få tillbaka tron, hade ett reduceringsmål innan halvleken varit välkommen. Det skulle också komma när Grönvitt till slut fick jubla, när vi i den 40:e minuten reducerade till 2-1. Målskytt var IeIsin Camões som som visade kraft, när han, framspelad av Pontus Jonsson, på egen hand tog sig in i den vänstra delen av straffområdet, och med ett hårt skott med vänsterfoten avslutade i det bortre krysset. Ett klassmål som betydde att portugisen nu är uppe i 12 mål. Efter målet fick vi energi, och Muhsin och Camões kom till ett par lägen, som tyvärr inte gick på mål. Med ”bara” ett uddamålsunderläge, kändes det att vi fortfarande var med i matchen.

Andra halvlek:

Vi öppnade halvleken beslutsamt och i den 48:e minuten, stod Weilid för ett inlägg och för första gången i matchen hittade vi rätt med ett inlägg till rätt adress, men Amar Muhsin nickade i ribbans överkant från nära håll. Det handlade nu bara om bortalaget som tryckte tillbaka GIF, och kom allt närmare en kvittering. Arvidsson hittade rätt med ett inlägg till Camões, som avslutade rakt på Nilsson. Muhsin missade på nytt målet, när Redenstrand stod för framspelningen. Gefle fick enbart försvara sig och vi hade hand om taktpinnen. I den 65 minuten hade inhopparen Pontus Jonsson ett avslut på mål, som Mathias Nilsson kunde greppa. Frågan var om Gefle skulle orka stå emot Brages anstormning. Med tjugo minuter kvar byttes Adil Titi och Ferhan Abic in, när Gustav Berggren och Cesar Weilid spelat klart. För att dra ner på tempot och störa Brages momentum tog hemmaspelarna gott om tid på sig när man fick en smällar, eller vid inkast. Efterhand hade vi svårare att ta oss fram till de heta chanserna. Ferhan Abic, fick till ett hyfsat avslut på en svårt studsande boll med kvarten kvar. Tyvärr var det den sista målchansen, för på de avslutande tio minuterna och stopptiden, hade vi ingenting riktigt farligt i målväg. Sista chansen fick Muhsin i den åttonde tilläggsminuten, men avslutet räddades av Mathias Nilsson.

I och med förlusten är nu sannolikt loppet kört om att knipa en kvalplats. Upp till tredjeplatsen är avståndet sju poäng. Det gäller ändå att vi avslutar säsongen på ett så snyggt sätt som möjligt.

Nästa match spelas den 19 oktober, när vi möter Trelleborg på hemmaplan.

Text: Per Lindgren