Oavgjort för damerna mot IFK Östersund

Det var två lag som båda var på jakt efter säsongens första seger som möttes på ett småkyligt Borlänge Energi Arena.

Matchen slutade rättvist 1-1 (1-0). Rut Isberg gjorde 1-0 i slutet av första halvleken och resultatet såg ut att stå sig, men i 82:a matchminuten kunde IFK Östersund kvittera till 1-1.

-Synd att vi släpper in ett mål så sent, säger Rut Isberg som menar att man borde vunnit matchen.

-En poäng skulle jag säga känns som en förlust, vi är ett bättre lag.

Första halvleken gick på poäng till Brage, medan gästerna hade ett stort bollinnehav i andra halvleken och inte oförtjänt till slut fick utdelning.

Bragetränaren Fredrik Bengtsson menade matchen var av skiftande karaktär.

-Vissa sekvenser är bra, men det är mycket höga berg och djupa dalar.

Bengtsson hade gjort tre förändringar i startelvan efter matchen mot Team TG. Olivia Wallner var tillbaka mellan stolparna och i anfallet fick Sofia Lissel och Johanna Rundström förtroendet, medans Anna Sandin och Moa Hansson inledde på bänken.

Hemmalaget försökte direkt sätta upp tempot men utan att komma till några farligheter. Närmast var Astrid Froms frispark i åttonde matchminuten som gick fram till Emma Halvarsson, men avslutet blev resultatlöst. IFK Östersund, som ännu inte lyckats göra något mål i årets seriespel, kunde flytta upp spelet på Brages planhalva efter dryga tio minuter. Brageförsvaret, med Robyn Decker som härförare, spelade disciplinerat och tillät inte Östersund komma till några lägen.

Mycket i Brage kretsade kring mittbacken och lagkaptenen Robyn Decker, som också välförtjänt fick priset som Brages bästa spelare. Förutom att hon höll ihop backlinjen tog hon flera offensiva löpningar. Efter kvarten hade hon ett pressat distansskot som tvingade Östersundsmålvakten Elsa Morlind sträcka på sig och tippa bollen över ribban till en resultatlös hörna.

Fredrik Bengtsson tyckte det såg bra ut när man fick tillfälle att vända på spelet.

-När de spelar öst till väst, kommer vi rättvända och kan komma med inspel.

Något skönspel bjöds publiken sällan på under den första halvtimmen. Det var mer kamp och krig. Vi hade svårt få till det fartfyllda passningsspelet som varit lagets signum. Oftast var passningstempot för lågt när vi skulle gå till anfall, vilket gjorde att Östersund fick tid att samla ihop sig.

-Det hackar, och det är mycket felpass, säger Fredrik Bengtsson.

Samtidigt var bortalaget inte ofarliga framåt, och i 34:e matchminuten vaskade IFK Östersund fram en dubbelhörna som skapade lite oreda i Brages försvar.  Det var ändå grönvitt som skulle ta ledningen i matchen. I 41:a matchminuten tog Decker en löpning och hittade Isberg som tog emot och snyggt placerade in 1-0 till höger om Morlind.

-Det är ”Torsten” (Hanna Torstensson) som tog med sig sin spelare, så det blev fritt på kanten. Robyn spelade ut till mig och jag placerade in bollen vid målvaktens högra stolpe.

Det var för övrigt Isbergs första mål i Bragetröjan för säsongen. I fjol blev det 38 mål för den målfarlige 17-åringen i Islingby IK i division 3.

Hur många mål kommer du att göra i år?

-Jag vet inte, men inte så många i alla fall (skratt).

Brage inledde andra halvleken något avvaktande, vilket gjorde att IFK Östersund fick tid på sig hålla bollen inom laget. Gästerna fyllde på med en hel del folk framåt i sin jakt på en kvittering. Men den hundraprocentiga målchansen lyckades man aldrig skapa förrän i slutet av matchen. Närmast var Felicia Jonsson som efter dryga timmen var på väg rinna genom, men efter ett bra försvarsarbete av Thilda Johansson gjorde att Östersundspelaren kom ur vinkeln.

IKB genomförde sitt första byte i 64:e minuten när Lissel fick kliva av till förmån för Anna Sandin.

Gästerna fyllde på med folk framåt när tillfälle gavs. Brage prioriterade försvarsspelet, och väntade på att kontringslägen skulle dyka upp. Bengtsson tyckte man blev för avvaktande.

-Vi blir rädda och tillbakalutade. De flyttar upp mycket folk och spelar mycket på chans.

Isberg säger att man i pausvilan inte skulle dra sig tillbaka med sin 1-0-ledning i ryggen.

-Vi skulle gärna göra några fler mål, för vi är ett bättre lag. Kanske skulle vi ha hållit igen och jobbat som i första och bara vänta till lägena kom. Vi borde varit noggrannare i de lägen vi får sista tredjedelen.

Med dryga kvarten kvar kom hemmalagets andra byte när anfallen Johanna Rundström fick kliva av, och Anna-Linh Stenquist sattes in på mittfältet.

IFK Östersund skulle kvittera till 1-1 i 82:a matchminuten genom inhopparen Matilda Wennerklev, som skickade in bollen efter ett inspel av en annan ersättare, Ebba Sterner, som kommit runt på högerkanten och fått till ett fint inlägg.

Efter målet fick äntligen hemmalaget fart på sitt spel och i 89:e matchminuten hade inhopparen Moa Hansson ett skott i ribbans underkant. Så vi var nära att få med oss alla poäng.

Vad kan ni göra bättre till nästa match?

-Vara noggrannare och inte stressa för mycket, säger Isberg.

Resultatet betyder att Brage klättrade upp till elfte plats i en haltande tabell.

Brage spelar sin nästa match lördagen den 27 april kl.14:00 då Bele Barkarby FF står för motståndet på Veddestavallen.