Matchreferat efter premiärsegern

Äntligen var det dags för seriepremiär och matchen mot Varberg BoIS slutade på bästa sätt när vi inför 1 961 åskådare på Borlänge Energi Arena där vi vann med 1-0 (1-0).

Kevin Nyarko nickade in matchens enda mål på tillägstid av första halvlek efter att Ieltsin hade fått en felträff på ett skott. I en relativ jämn match var det IKB som var det något bättre laget.

Laget
Backlinjen framför Viktor Frodig, var identisk som mot genrepet Sirius. Tränarduon Bergendahl & Mian hade gjort tre förändringar på mittfältet. Henry Sletsjøe var kvar, medan Emil Tot Wikström och Jacob Stensson var tillbaka efter skador och Pontus Jonsson fick starta. På topp fick Kevin Nyarko förtroendet istället för Ömür Pektas, tillsammans med IeItsin Camões.

Första halvlek

Hemmalaget inledde första fem minuterna med ett stort bollinnehav där vi metodiskt spelade genom lagdelarna. Varberg startade försiktigt, men låg rätt i positionerna som gjorde att vi inte kom till några riktiga farligheter. Det var bortalaget som hade matchens första avslut på mål efter tio minuter, när Isak Bjerkebo avslutat från en snäv vinkel i skopan hos Frodig. Kort därefter fick Aulon Bitiqi ett fritt avslutsläge men vi kunde i sista stund sparka bort bollen. Halläningarna började hitta varandra allt bättre och en bra period i mitten av halvleken. Kvarten spelad var det en vass enhandsparad av Viktor Frodig längs gräset som hindrade Bjerkebo att ge BoIS ledningen. Bortalaget vann de flesta duellerna och visade upp ett fysiskt spel och vi hade svårt att komma tillbaka till det spel som vi inledde matchen med.

Vi fick efter halvtimmen stopp på Varbergs momentum och jämnade ut spelet. En snabb spelvändning från grönvitt mynnade ut i att Kevin Nyarko avslutade med en cykelspark som landade på nätet bakom Hampus Zackrisson efter 30 minuter. Under den sista kvarten gick tempot ner, även om vi avslutade bäst. Med fem minuter kvar till halvtidsvilan kom Camões till en halvchans i straffområdet. Det var också portugisen som låg bakom förarbetet till ledningsmålet på stopptid. Efter bollen for fram och tillbaka i luften i straffområdet och en felträff på Ieltsins avslut, nådde den till sist Kevin Nyarko som kunde nicka in bollen fram till hemmaledning 1-0, och vilt jubel bröt ut på planen och läktaren. Sammanfattningsvis en jämn halvlek, med få målchanser, där vi var effektivast.

Andra halvlek

Den andra halvleken inleddes händelserikt där först Bitiqi med ett lurigt skott tvingade Frodig att tippa bollen ut till en hörna. Hörnan blev livsfarlig där samme Varbergspelare var nära att forcera in bollen, men Redenstrand stod för en strålande brytning. I den 48:e minuten, efter en spelvändning, vädjade flera Bragespelare för straff, men utan åtgärd från domaren Magnus Lindgren. Efter fem minuter utgick Stensson, skadad, och in kom Gustav Berggren. Spelet öppnades upp, och lagen släppte på handbromsen. Varberg hade ett visst bollövertag men vi fick en del kontringslägen. Inbytte Berggren hade mycket spring i benen och kom till två bra målchanser. Först efter ett samarbete med Camões där han inte fick kontroll på bollen. Sedan i matchminut 65, efter väggspel med Tot Wikström, tvingade vi Hampus Zackrisson till en benparad.

Brage visade mest ork, och tog över allt mer av spelet och vi gick för att döda matchen. Tot Wikström hade efter 70 minuter ett skott/inlägg, som Niklas Dahlström nickade en meter över eget mål till en resultatlös hörna. Vi försvarade oss bra mot Varbergs jakt på en kvittering, som emellertid skapade en vass chans från Marc Ante Tokich vars avslut smet utanför. I slutet bytte vi in Arvidsson, Asante Gayi occh Ömür Pektas. Varberg pressade på mot slutet, och på den sex minuter långa stopptiden hade ett par farligheter. Vi kunde dock hålla emot och ta en skön trepoängare.

I nästa omgång väntar bortamatch mot Helsingborgs IF som spelas tisdagen den 9 april kl.19:00.

Text: Per Lindgren