Matchreferat efter segern mot ÖIS

Brage tog säsongens andra seger när vi vände ett 0-1-underläge till seger med 2-1 mot Örgryte IS inför 1932 åskådare på Gamla Ullevi.

Efter en mållös första halvlek tog Örgryte ledningen med 1-0 i början av andra halvleken. Brage lyckades sedan vända på tillställningen när först Johan Arvidsson placerade in 1-1 efter en spelvändning i 61:a matchminuten, innan Emil Tot Wikström gjorde segermålet 1-2 på en målvakstretur med dryga kvarten kvar. Resultatet betyder vi klättrade till andraplats i tabellen.

Laget:

Janne Mian och William Bergendahl hade gjort en förändring i startelva sedan matchen mot Helsingborg, då anfallaren Ömür Pektas för första gången fick förtroendet från avspark, samtidigt som Kevin Nyarko inledde på bänken. Tillbaka i truppen var Adil Titi, medan Ferhan Abic fick stanna kvar hemma.

Första halvlek:

Anrika Örgryte IS, bildat 1887, väntade för grönvitt i Superettans tredje omgång. Grönvitt som inlett serien med fyra poäng på de två första omgångarna, satte igång spelet genom Ieltsin Camões. Det var Örgryte som inledde matchen bäst och hade tre bra lägen första tio. Vänsteryttern Anton Andreasson hade ett par farliga inspel och lagkaptenen Daniel Paulsson en nick som dock gick rakt på Frodig. I Brage var det Henry Sletsjøe centralt som hade ett par bra kombinationer med Johan Arvidsson inledningsvis, men utan hitta några medspelare i boxen med inspelen. Det var Sällskapet som hade mesta av spelet första halvtimmen.

Oftast var det på kanterna som ÖIS hotade. Snabbe Isak Dahlqvist hade en bra löpning i högerkorridoren men Tot Wikström var lika snabb och kunde avvärja situationen. Ett framåtlutat ÖIS fortsatte trycka tillbaka Brage, och Edi Sylisufaj kom till ett bra läge centralt, men fick se sitt skott smita utanför Frodigs högra stolpe.

Brages anfallsduo Pektas och Camões hade svårt att komma in i spelet första trettiofem mot ett starkt Örgryteförsvar. Hemmalaget pressade högt vilket gjorde att Brage sällan fick lugn och ro att bygga upp några anfall. Ett hemmamål låg i luften, och inom loppet av några minuter runt halvtimmesstrecket, hade Ögryte tre, fyra vassa chanser. Nicklas Bärkroth ett skott som via Ågren gick till hörna, Daniel Paulsson en kanon som Frodig slängde sig och räddade, samt en fin framspelning av Amel Mujanic till Bärkroth, där på nytt Ågren kunde avvärja. Brage var riktigt illa ute, men lyckades hålla ställningarna. I slutet av halvleken jämnade vi ut spelet och kunde flytta upp positionerna. Tot Wikström tog en maxlöpning på vänsterkanten och kom till ett halvfarligt avslut som smet utanför.

Brage ryckte upp sig markant sista tio innan pausvilan och började ställa ÖIS-försvaret på prov. Arvidsson vann en duell på högersidan och serverade Pektas utanför högra delen av straffområdet, som med vänstern försökte skruva in bollen i bortre krysset, men fick se skottet missa målet med någon meter. Pektas kom mer in i spelet i slutet av halvleken och hade en öppnade passning till Tot Wikström i bortre delen av straffområdet, som testade med ett skott som via ett ÖIS-ben mynnade ut till en resultatlös hörna.

Sammanfattningsvis en halvlek som på poäng gick till Örgryte som dominerade stora delar av halvleken. På slutet lyckades Brage få bättre ordning på spelet vilket lovade gott inför andra halvleken.

Andra halvlek
: Brage genomförde inga byten i halvtid. Det var Örgryte som öppnade halvleken bäst och William Svensson hade tidigt ett inspel som både Aydarus Abukar och  Edi Sylisufaj var nära stöta in. Hemmalaget skulle ändå få in bollen kort efter när inhopparen Abukar i 50:e matchminuten placerade in 1-0 bakom Frodig. Ledningsmålet gav ÖIS energi, som tryckte tillbaka Brage. Sylisufaj var farligt framme och hade ett pressat skott som tvingade Frodig till en benparad. Mitt i Örgrytepressen kontrade Brage, och Johan Arvidsson kunde i 61:a matchminuten säkert placera in kvitteringen till 1-1. I samband med målet byttes Pektas och Arvidsson ut, till förmån Kevin Nyarko och Pontus Jonsson. Brages kvittering gjorde att hemmalaget kom av sig och det var ytterst nära Brageledning när Camões friställde inhopparen Nyarko som tyvärr placerade bollen utanför Hampus Gustafssons högra stolpe. Matchen stod och vägde där båda lagen gick för ett ledningsmål. Det var grönvitt som skulle ta ledningen med 1-2 i 75:e matchminuten genom Emil Tot Wikström, efter att Jonsson försökt chippa bollen över målvakten, kunde sätta dit returen. Kort efter målet var ÖIS farligt framme när Isak Dahlqvist från högerläge träffade utsidan av Frodigs stolpe. Matchen öppnade upp sig när hemmalaget gick framåt på jakt efter en kvittering. Vi hade sedan ett jätteläge när Camões passade Nyarko i boxen som först tappade balansen och kom ur vinkel, men fick till ett avslut som räddades på mållinjen av Abdoulaye Faye.

I 88:e minuten byttes Adil Titi in, vilket var första matchen sedan träningsmatchen mot Sandviken i februari. Brage slet och krigade och lyckades bärga segern även om vi stundtals var hårt ansatta i slutet av matchen.

Domaren hade lagt till sex stopptidsminuter, och ÖIS flyttade upp mycket folk i sin kvitteringsjakt men kom inte till någon riktig klar målchans. En mycket skön seger, där vi kan ta med oss karaktären och moralen, som gjorde vi lyckades vända underläget till seger.

I nästa omgång, söndagen den 21 april, kl 15.00 väntar topplaget Landskrona BoIS på hemmaplan. – Köp din biljett HÄR.

MATCHFAKTA

Örgryte IS-IK Brage 1-2 (0-0)
Mål: 1-0 Aydarus Abukar (50), 1-1 Johan Arvidsson (61), 1-2 Emil Tot Wikström (83)
Hörnor: 9-2 (6-1)
Varningar, Örgryte: Abdoulaye Faye, Erion Sadiku, Amel Mujani, Viktor Lundberg, Isak Dahlqvist . Brage: Ieltsin Camoes, Alexander Zetterström, Viktor Frodig
Domare: Andreas Dufva-Johansson. Assisterande domare: Daniel Ekman, Anders Böwing.
Publik: 1932 (GAMLA Ullevi)
ÖRGRYTE IS (3-4-3): Hampus Gustafsson-Anton Andreasson (78 Charlie Vindehall), Abdoulaye Faye, Jonathan Azulay, William Svensson (78 Noah Christoffersson)-Daniel Paulsson (K), Erion Sadiku, Amel Mujanic, Isak Dahlqvist-Niclas Bärkroth (46 Aydarus Abukar), Edi Sylisufa.Ersättare: Alex Rahm (mv), Viktor Lundberg, Anton Andreasson, Olle Johansson, Tobias Sana.
IK BRAGE (4-4-2): Viktor Frodig-Chris Redenstrand, Oskar Ågren, Alexander Zetterström (K), Cesar Weilid-Emil Tot Wikström (79 Samouil Izountouemoi), Henry Sletsjøe , Gustav Berggren, Johan Arvidsson (62 Kevin Nyarko)-Ieltsin Camões  (88 Adil Titi), Omür Pektas (62 Pontus Jonsson).Ersättare: Emrik Eriksson (mv), Eirik Asante Gayi, Filip Sjöberg.