Matchreferat: Förlust på Gavlevallen

Ett IK Brage, som ställde upp med två olika lag i de båda halvlekarna, förlorade med 2-1 (0-1) mot seriekollegan Gefle IF i årets första träningsmatch. Vi tog ledningen med 0-1 genom Pontus Jonsson, men i början av andra halvlek gjorde Gefle två mål inom två minuter, fram till slutresultatet 2-1.

Matchen inleddes med att båda lagen kände på varandra. Vi höll bollen bra inom laget, och matchens första avslut på mål hade Eirik Asante efter åtta minuter spelade. Pontus Jonsson, som efter två säsonger i Gävle är van att spela på Gavlevallen, tvingade GIFs målvakt Tobias Johansson till en förstaklassig räddning i elfte matchminuten, när PJ vek in från höger och avslutade.

Vi låg bra i positionerna, och tog hand om hemmalagets anfallsförsök på ett bra sätt. Anton Lundin, som bytt till Gefletröjan inför säsongen, provade efter tjugo minuter med ett avslut från halvdistans, som gick ett par meter över ribban hos Viktor Frodig. Halvvägs in i halvleken vaskade vi fram några hörnor, som med marginalerna på vår sida kunde resulterat. Både Jacob Stensson och Johan Arvidsson hade avslut som täcktes av Gefleförsvarare.

Stundtals var vårt bollövertag markant, där vi under perioder av matchen med ett fint passningsspel kunde trycka tillbaka Gefle, men utan att lyckas luckra upp GIFs försvar till fullo.

I den 33:e matchminuten, efter en bra omställning, vann vi bollen på offensiv planhalva och Seth Hellberg kunde ta hand om bollen, passa den i djupet till Johan Arvidsson som i sin tur hittade Pontus Jonsson som fick öppet mål, och ordnade Brageledning,  0-1. Ett mål som var välförtjänt.

Vi ägde sedan spelet sista kvarten. Men Gefles bästa chans kom tre minuter före paus när Adrian Edqvist iscensatte ett snabbt anfall, passade till Anton Lundin, som skickade iväg ett avslut som skapade oro framför Frodig.

I den andra halvleken bytte vi tio spelare, kvar sedan första halvlek var var bara provspelande forwarden Ieltsin Camoes.

Med en helt ny elva på planen var det inledningsvis avvaktande. Efter att vi förlorat ett par dueller i rad fick Sebastian Friman, sju minuter in i andra halvlek, bollen och hittade fram till Leo Englund, som tvingade Andre Bernardini till en räddning, där Anton Lundin påpassligt var framme och tryckte in returen, vilket betydde 1-1.

Två minuter senare hade Gefle vänt till ledning 2-1, när Daniel Eliasson frispelade Leo Englund, som i misstänkt offsidepossition, behärskat förpassade bollen i nät utan chans för IKB-keepern.

Vi kom inte till några vassa chanser inledningsvis av halvleken. Nyförvärvet Kevin Nyarko hade en hygglig nick efter 20 minuter. Minuten senare rundade Nyarko GIF-målvakten Tobias Johansson, som med öppet mål blev nerdragen och Brage tilldelades en straff. Gustav Berggren som tog straffen, sköt en meter utanför målvaktens högra stolpe.

Vi började efterhand ta över- och kontrollera spelet. Gustav Berggren och Jonah Almqvist visade några gånger upp ett bra samspel. Ferhad Ayaz kom till några inlägg från sin högerkant, men utan att vi kom till några riktigt vassa chanser.

20-årige Kevin Nyarko, som förra säsongen öste in mål i division 2, kom till några nästan lägen i ”boxen”, där han var närmast utdelning i den 88:e minuten när hans nick på Filip Sjöbergs inlägg gick över. Även Filip hade i den 90:e minuten ett vasst avslut i straffområdet, som tvingade Tobias Johansson till en bra räddning nere vid stolproten.

Sammanfattningsvis en helt okej första träningsmatch, där vi fick se många bra tendenser. En genomkörare för nästan hela truppen, vilket är viktigt inledningsvis.

Nästa match spelas kommande lördag kl.13:00, när vi hemma på Borlänge Energi Arena Domnarvsvallen möter Örebro SK. Hoppas vi ses då – Gratis inträde!

Text: Per Lindgren.

Gefle IF-IK Brage 2-1 (0-1)

Målen: 0-1 Pontus Jonsson (39), 1-1 Anton Lundin (53), 2-1 Leo Englund (55)

Varningar: GIF: IKB:

Domare: Martin Strömbergsson

Publik: 369 (Gavlevallen)

Så ställde IK Brage upp:

Första halvlek:

Viktor Frodig- Malte Persson, Pontus Rödin, Yassin Hawat, Eirik Asante Gayi- Samouil Izountouemoi, Jacob Stensson, Seth Hellberg, Pontus Jonsson- Ieltsin Camoes, Johan Arvidsson.

Andra halvlek: Andre Bernardini-Christopher Redenstrand, Egon Pettersson, Alexander Zetterström, Filip Sjöberg-Jonah Almquis, Henry Sletsjoe, Gustav Berggren, Ferhad Ayaz-Ieltsin Camoes (Dennis Lütsow, 68), Kevin Nyarko.