Skip to content

Mian inför HIF på Olympia

Foto: Johanna Säll

Efter premiärsegern mot Varbergs BoIS väntar på tisdag säsongens första bortamatch när Helsingborgs IF står för motståndet på Olympia. Det blir samtidigt årets första match på gräs.  

-Lite tråkigt att vi inte kunnat gå på gräs, men vädret kan man inte styra över, konstaterar tränaren Janne Mian som på grund av de senaste dagarnas snöfall inte kunnat träna på det aktuella underlaget på hemmaplan. 

Nu har man ändå lyckats få in ett gräspass på måndag på vägen ner mot Helsingborg.

-Vi kommer åka till Halmstad och har fått tillgång en gräsplätt där. 

Även om mycket såg bra ut i premiären mot Varberg menar han att det finns förbättringspotential i flera delar av spelet.

-Vi gör en bra match. Men vi kan ju bättre och det vi allihopa. 

Han tror tillställningen mot Helsingborg kommer att skilja sig en hel del mot Varbergmatchen, även om det på förhand kan vara svårt peka på vilka delar i varje enskild match som måste sitta. Att matchen spelas på gräs betyder dock automatiskt man får ställa in sig på ett nytt ”mindset”

-Varje match har sitt liv, med sin rytm och tempo. Det är viktigt att vi tar oss an matchen och hur den blir. Det kommer nog bli annorlunda för oss i och med att det är gräs, men vårt sätt att spela nerifrån, det vi vill ha i ryggmärgen. Nu får vi se hur planen är och hur vi hanterar gräset.

-Jag tror vi kommer få se mer speed och fart i Helsingborg, de går hundraprocent när det är kontringslägen. Varberg har Bjerkebo (Isak) som är rapp och snabb, sedan har de inte så mycket speed utan andra kvaliteter. Jag tror Helsingborg kommer ligga lågt för att kontraslå, när de har boll kommer de försöka att lösgöra Acquah (Benjamin) framför vår backlinje, eller Taylor Silverholt bakom vår backlinje. Det kommer vara två lag som ändå vill hålla i bollen, komma bakom och som är duktiga på att kontra, så det är två lag som är lika. 

Inledningen av säsongen med en trepoängare mot Varberg var den bästa tänkbara. Förutom att poängkontot direkt öppnades fick man ett kvitto på det man gjort på försäsongen fungerat.

-Segrar betyder alltid mycket för självförtroendet, att få starta med en seger betyder en ytterligare tro på det vi gör. Vi har jobbat med olika saker och cupsvängen gav också självförtroende. Sedan att få en bra start på serien kan ge oss ytterligare en boost uppåt i självförtroendet.

Tisdagens motståndare Helsingborg, med tidigare Bragetränaren Klebér Saarenpää som headcoach, inledde seriespelet med en 3-2-seger borta mot Gefle IF.

Vad tror du att nyckeln blir till ett bra resultat mot Helsingborg?

-Det finns många. Att hitta spelet bakom och framför deras backlinje för att kunna utmana. Andrabollsspelet och försvarsmässigt hur vi hanterar deras kontringar, där de är snabba och rappa. Det kommer att vara viktigt med balansen och att vi dödar alla tillstymmelser till kontringar, att vi ligger bra i våra positioner.

Även om Helsingborg har en av ligans yngsta trupper, finns flera spelare som har varit med på den här nivån, och högre upp, tidigare. 

-De har erfarenhet trots att de har unga spelare. Aqua, Silverholt (Taylor), Loeper (Wilhelm) och Rasmussen (Milan Silva) är ändå en ganska erfaren toppkvartett som är jävligt bra. Sedan har de Wilhelm Nilsson som har erfarenhet från superettan och Utsikten. Mittlåset Birkfeldt (Jon) har allsvensk rutin, de är väldigt starka centralt i backlinjen. Men vi har sett lite svagheter och hoppas att vi kan straffa dem på det.      

Skadelistan är oförändrad där Malte Persson, André Bernardini och Adil Titi fortfarande är uppsatta. Närmast att vara tillbaka är Adil Titi som tränat den senaste veckan. Sedan är det ett frågetecken för Jacob Stensson.

5 punkter inför Helsingborgs IF

  • Helsingborgs IF har den tredje yngsta truppen i superettan med en snittålder på 23,1 år.
  • Brages Filip Sjöberg gjorde 18 matcher i HIF mellan åren 2018-20.
  • De tre senaste mötena på Olympia mot Helsingborg har slutat med tre segrar för HIF, med målskillnaden 9-1.
  • Säsongen 2011 blev Helsingborg första och enda laget att vinna en trippel, allsvenskan, Svenska cupen och Svenska Supercupen.
  • I fjol hade Helsingborg seriens bästa publiksnitt med 6038 åskådare. Brages snitt hemma på Borlänge Energi Arena var 1725.

Text: Olov Lindgren

Relaterade nyheter

Buy Ticket

sign in to post your comment or signup if you dont have any account.