Skip to content

Niklas Söderberg inför lördagens match mot ÖSK

Foto: Johan Axelsson / BILDBYRÅN /

Med halva säsongen spelad är det dags för våra grönvita att på nytt ta sig an Örebro SK i en match som har avspark klockan 15:00 på Berhn Arena imorgon, lördag. Anfallaren Niklas Söderberg delar med sig av sina tankar inför matchen.

Vi hoppas studsa tillbaka efter den snöpliga förlusten mot Halmstad i lördags där ett sent straffmål avgjorde tillställningen på Borlänge Energi Arena till gästernas fördel.

– Vi gick igenom matchen ganska direkt efteråt och konstaterade att det var en tight match där det kunde ha gått åt båda håll, men där vi hade det tufft under sista biten när Halmstad tryckte på. Vi bjöd in dem lite grann till att få skapa det trycket och det slutade i att de fick sin straff. Utöver det var det ändå en helt okej genomförd match i stora delar, säger Niklas Söderberg.

– När det är så jämnt är det de små marginalerna som avgör och där var det de som drog det längsta strået, tyvärr.

Den senaste tidens resultatrad är två kryss och en förlust. Söderberg känner dock att prestationerna i matcherna varit tillräckligt bra för att truppen ska ha en stark tro på att segrarna kommer att börja komma igen.

– Vi har väl snackat lite om tabelläget och så även om det är långt kvar, att vi inte får krypa ihop nu och tro att det är över på något sätt. Det känns ändå som att stämningen är som vanligt i truppen där alla är sugna på att spela matchen mot Örebro och sedan Östersund kort därpå. Det blir lite tightare mellan matcherna men vi är väl förberedda på vad som komma skall, säger han.

– Vi har inte riktigt fått med oss resultaten i de senaste matcherna men när det gäller prestationerna, det hade varit annorlunda om vi hade spelat uruselt men ändå fått med oss helt okej resultat. Nu känns det ändå ganska tryggt, vi behöver bara fortsätta att gnugga på och inte göra några drastiska förändringar bara för att vi inte radat upp segrar på slutet.

– Det känns tryggt inför det som väntar och vi får inte glömma att vi ändå ligger med däruppe i tabellen, där vi ska vara. Vi får inte gå och gömma oss för att det inte riktigt stämt den senaste tiden.

Halva säsongen är spelad och grönvitt innehar alltjämt andraplatsen i tabellen.

– Vi ligger med i toppen inför en lång höst. Hade vi tagit att ligga tvåa efter femton matcher på förhand? Ja, konstaterar Söderberg.

– Jag tror att det blir en intensiv höst, vi hade uppehåll väldigt tidigt så det känns kanske som att vi spelat betydligt fler matcher, men det har ju bara gått halva säsongen. Uppehållet är genomfört och vi har redan spelat några matcher därefter så det blir en lång höst, men när man är med uppe i toppen och slåss om det så finns det ett otroligt go i laget med en känsla av att varje match är extremt viktig.

– Det hade varit en helt annan känsla om vi hade legat tia i tabellen. Jag tror på en väldigt spännande höst.

För egen del har Söderberg visat prov på fin form på slutet med mål två matcher i följd som innebär att han tillsammans med Joakim Persson är lagets bäste poänggörare med fem mål och två assist.

– Det känns bra måste jag ändå säga. Det går ju lite upp och ned med formen och ibland känner jag att jag inte alls gör en bra match men så lyckas man göra ett mål ändå och så ser det kanske utåt sett ut som att jag är i jättefin form. I andra matcher kan det vara helt tvärtom att prestationen är där utan att man gör poäng.

– Man får försöka att inte fokusera allt för mycket på poängproduktionen och istället tänka på hur man bidrar till laget på andra sätt också. När man tänker så tycker jag att det känns bra, jag har lyckats undvika skador också vilket jag är väldigt tacksam för.

– Sedan är det såklart alltid kul att göra mål, men det hade varit ännu roligare om det hade betytt tre poäng. Det får komma på lördag.

– Som anfallare vill man, det kanske är lite klyschigt men, göra så många mål som möjligt. Det känns som att vi är ganska solida defensivt i laget så då måste vi offensiva spelare steppa upp lite i poängproduktion. Där känner jag väl att jag själv vill kliva fram mer. Kul med mål i de senaste två men överlag vill jag bli jämnare i mitt spel och göra mål oftare såklart. Samtidigt tar jag ju hellre en seger för laget än att just jag gör mål.

Nu på lördag är det Örebro SK som står för motståndet, ett lag som IK Brage besegrade med 3-0 i premiären av Superettan.

– Det är ju helt nya förutsättningar nu jämfört med när vi mötte dem i premiären. Vi var extremt taggade och mötte ett Örebro som inte alls verkade må bra. De hade en tränare som fick gå strax efter matchen och jag tror att det är ett revanschsuget lag vi möter, det hade vi varit i alla fall, säger de grönvitas nummer 10.

– Dessutom spelar de på hemmaplan så de kommer att vilja sätta dit oss precis som vi gjorde mot dem. De kommer att vara extremt taggade så vi måste se till att vara det också. Det är extremt jämnt i tabellen, de ligger nia nu men det skiljer bara tre poäng till oss. Det är löjligt jämnt.

– Man ser inte Örebro som ett topplag just nu men om tre matcher skulle de kunna ligga tvåa, så vi behöver verkligen vara på tårna. Man vet ju att de har sagt att de ska tillbaka till Allsvenskan så vi kan absolut inte underskatta dem genom att kolla tabellen eller tänka tillbaka på premiären.

Söderberg tror att en ödmjuk inställning inför varje enskild match är en av nycklarna till att laget ska börja ta trepoängare igen.

– För oss gäller det att vara ödmjuka inför alla matcher. Det är inte alls så att det är klart att vi hänger kvar i toppen medan ett lag som Örebro stannar kvar i mitten. Vi måste nog glömma tabellen när det väl blir match och inte underskatta något lag överhuvudtaget.

– Det är exakt samma sak som gäller när vi möter Östersund på onsdag. Vi måste gå in i varje match med tanken på att det är extremt viktiga poäng som står på spel. Då hoppas jag att det kan bli som i premiären, avslutar Söderberg.

Fem punkter inför Örebro SK:

# När IK Brage premiärvann mot Örebro med 3-0 var det Joakim Persson och Alexander Zetterström som skrev in sig i målprotokollet. Matchens första mål noterades som ett självmål, även fast vi med Brageögon ger Anton Lundin målet.

# Med halva säsongen spelad är Niklas Söderberg och Joakim Persson våra bästa poänggörare. De båda står noterade för fem mål och två målgivande passningar. I Örebro är det Jiloan Hamad (två mål och tre assist) och Noel Milleskog (fyra mål och en assist) som leder interna poängligan.

# Vi är så här långt det lag i Superettan, tillsammans med Halmstad, som släppt in minst antal mål med våra 15 insläppta. Örebro är dock inte mycket sämre med 17 insläppta mål.

# I Örebro återfinns den tidigare Bragespelaren Benjamin Hjertstrand.

# Douglas Karlberg missar matchen då han är avstängd efter att ha fått sitt tredje gula kort för säsongen mot Halmstad

Relaterade nyheter

Buy Ticket

sign in to post your comment or signup if you dont have any account.