Skip to content

Oavgjort i GävleDala-derbyt på Vallen

Säsongens första GävleDala-derby slutade 1-1 (0-1) inför dryga 2 226 åskådare. Med en man mindre i stora delar av andra halvleken, efter att Alexander Zetterström fick sitt andra gula kort, blev det delad pott i dagens match. Det var en match som tände till i andra halvleken, där Pontus Jonsson kvitterade till 1-1 i 51:a minuten. Trots det numerära underläget fortsatte vi trycka på och låg närmast ett ledningsmål, men fick alltså nöja oss med en poäng.

Laget

Tre förändringar hade gjorts i startelvan jämfört med matchen mot Utsikten. Alexander Zetterström var tillbaka i mittförsvaret, Henry Sletsjøe tog plats på mittfältet, medans anfallaren Ieltsin Camões fick förtroendet i anfallet. Det betydde att Stensson, Asante Gayi och Karlberg fick inleda på bänken.

IK Brage (4-3-3): André Bernardini-Malte Persson, Alexander Zetterström (K), Pontus Rödin, Jonathan Tamimi-Gustav Berggren (90Christopher Redenstrand), Seth Hellberg (77 Jacob Stensson), Henry Sletsjoe-Samouil Izountouemoi (90 Eirik Asante Gayi), Ieltsin Camoes (77 Douglas Karlberg), Johan Arvidsson (46 Pontus Jonsson). Ersättare: Viktor Frodig, Kevin Nyarko.

Första halvlek

Det bjöds på perfekta yttre förutsättningar på Borlänge Energi Arena med sol och vindstilla när domaren Per Melin blåste igång säsongens första GävleDala-derby. Brage, som spelade mot hemmaklacken i första halvleken, började matchen något avvaktande. Första offensiva utflykten kom i femte matchminuten när Samouil Izountouemoi och Johan Arvidsson försökte kombinera sig fram centralt, men utan att det ledde till någon farlighet. Kort efter var vi på väg att komma till ett riktigt bra läge, efter att Seth Hellberg tagit en löpning och hittat Arvidsson i fritt läge, som dock fastnade på Martin Rauschenberg och aldrig fick till avslutet.

Gästande Gefle, som kom med en 4-1-seger mot Skövde AIK i senaste omgången, backade gärna hem på egen planhalva när Brage hade bollen och satsade på kontringar. Men mer än några halvlägen lyckades gästrikarna inte åstadkomma första kvarten. I stället var det Brage som började ta över spelet. Hellberg hade en bra framspelning till Camões efter kvarten, men tyvärr avslutade portugisen med ett skott utanför från straffområdeslinjen.

Lite överraskande var det Gefle som kunde ta ledningen med 0-1 i 17:e matchminuten genom anfallaren Leo Englund.  Målet kom efter en löpning från Adrian Enqvist på högerkanten, som passade till Christoffer Aspgren i boxen som i sin tur hittade Leo Englund som från nära håll satte bollen i nät vid Bernardinis vänstra stolpe.

Vi försökte lyfte upp spelet efter baklängesmålet, och Gustav Berggren kom till ett bra läge i boxen men avslutet täcktes på nytt av Rauschenberg.

Med sitt ledningsmål i ryggen fick Gefle den matchbild man hade önskat. Laget backade hem och det var oftast en köttmur för Brage att försöka ta sig genom.  Första hörnan för grönvitt kom efter halvtimmen och då blev det rörigt i Gefles straffområde. En kort hörnvariant mynnade ut oreda i GIF:s straffområde där ”Samo” blev liggandes men utan någon åtgärd från Melin.

Hemmalaget krigade och slet men hade svårt komma till några hundraprocentiga målchanser. Camõés hade några bra aktioner, men utan slutprodukten gav något resultat. Gästerna spelade med trygghet i sitt låga försvarsspel, där Rauschenberg och Kevin Persson agerade med pondus.

Om Brage hade svårt komma till de heta chanserna i spelet, blev det ofta farligt på fasta. I 45:e matchminuten hade Hellberg en frispark till vänster utanför straffområdet som gick fram mot Camões och Izountouemoi, där den sistnämnde tillslut fick iväg ett avslut genom en hög av Geflespelare som låg i straffområdet. Bollen räddades sedan på mållinjen med armen av Gefles York Rafael, och Bragespelarna vädjade för straff, men det hela blev utan någon åtgärd från domaren Melin.

När Brage jagade en kvittering kom Gefle i en farlig kontring i den tredje av fem stopptidsminuter, men Englund lyckades inte förvalta det öppna läget efter att Bernardini fått ut en fot. Brage avslutade första halvleken bra och i den femte stopptidsminuten hade Izountouemoi ett pressat skott som tvingade Robin Wallinder tippa ut bollen till en resultatlös hörna.

En ganska låst halvlek som öppnade sig i slutet där hemmalaget hade lägen för en kvittering. Brage jobbade hårt men fick verkligen slita för att komma till målchanserna. Samtidigt var Gefle farliga i sina omställningar och hotade vid ett flertal tillfällen.

Andra halvlek

Vi bytte in anfallaren Pontus Jonsson efter paus i stället för Johan Arvidsson. Vi skapade direkt en chans efter pausvilan när Pontus Rödin testade med ett långskott mot Wallinder som hade solen i ögonen. Det var bra fart inledningsvis från Brage och Berggrens maxlöpning och instick till ”Samo” var värt ett bättre öde.

Kvitteringen till 1-1 skulle ändå komma. I 51:a matchminuten dukade vi upp ett fint anfall där inhopparen Pontus Jonsson fick sätta bollen i nät. Zetterström började anfallet, hittade Tamimi till höger i djupled som med ett inlägg hittade Hellberg som sköt, där bollen via ett täck gick ut till Jonsson i höger del av straffområdet som smällde in bollen i bortre burgaveln.

Målet gav luft under vingarna för Brage som låg på hårt för ett ledningsmål. Vi skruvade upp tempot och satte press på Gefle som började tröttna rejält.

Tidigare Bragespelarna Anton och Oscar Lundin syntes inte så mycket offensivt men jobbade stenhårt i det defensiva.

Matchen tog en avgörande väg när Brages lagkapten Alexander Zetterström fick sitt andra gula kort i 66:e matchminuten efter att han gjort ner Englund på mittplan.

Gefle försökte direkt ta hand om kommandot och flyttade upp spelet på Brages planhalva. Men trots att vi fick spela med en man mindre var det vi som skapade mest mot ett trött Gefle. Hellberg fick en chans i 70:e minuten men sköt högt över och Berggren hade ett avslut som dock blev resultatlöst.

I den 77:e matchminuten fick Camões ett jätteläge med näst intill öppet mål, framspelad av Gustav Berggren, men tyvärr fick han ingen kraft i avslutet. Det var det sista Camões hann med att göra innan han byttes ut. Istället fick Douglas Karlberg chansen. Samtidigt  byttes även Jacob Stensson in, istället för Hellberg.

Trots en man mindre var det som sagt Brage som låg närmast ett ledningsmål. I 81:e matchminuten hittade inhopparen Pontus Jonsson fram till Karlberg som fick på en bra nick som tog is stolpen. Trots en man mer hade Gefle svårt att få till något tryck mot Brage, som hela tiden stod rätt och enkelt kunde försvara sig.

På den sex minuter långa stopptiden var det Gefle som försökte tryckte på för ett ledningsmål, men kom aldrig till någon riktig het kvitteringschans.

Det är med delade känslor vi tar med oss efter det oavgjorda resultatet. Naturligtvis starkt att få med sig en poäng med en man mindre i cirka halvtimmen. Samtidigt kändes det som vi bör ha tagit alla tre poäng efter att vi varit det lag som skapat mest och legat på för ett ledningsmål.

Nästa uppgift för Brage är J-Södra på Stadsparksvallen lördagen den 27 maj kl.13:00, för att sedan ta oss an ÖFK hemma på Vallen onsdagen den 31 maj kl.19:00.

Text: Olov Lindgren