Övertygande seger för damerna mot Lysvik

IK Brage är nya serieledare efter klara 6-0 (1-0) mot toppkonkurrenten Lysviks IF på Borlänge Energi Arena Domnarvsvallen.

-Nu är vi tillbaka där vi vill vara, säger försvarsspelaren Joanna Snell.

Vilka möjligheter har ni att få behålla förstaplatsen?

-Jag tror de är goda. Men vi har pratat om att varje vecka komma hit, stämpla in och göra jobbet. Det är ingenting som vi kommer få gratis, utan vi måste jobba varje träning och varje match för att behålla platsen. När man ligger överst är man laget alla vill slå, säger pådrivaren Snell.

Efter en tillknäppt första timme, lossnade det mesta sista halvtimmen då vi kunde gå från 1-0 till klara 6-0. Tvåmålsskyttar i grönvitt var Anna Sandin och Ella Foberg, medan Robyn Decker och Jennifer Ermesjö gjorde varsitt.

Brages assisterande tränare Mattias Johansson menar att man ägde matchen men att det dröjde innan man kunde avgöra. Laget gick in halvtidsvila med en skör 1-0 ledning, men när Ella Foberg gjorde 2-0 efter dryga timmen kändes det som eventuella nervknutar lossnade.

-Det var väldigt skönt med det målet för då kunde vi slappna av lite mer.

Fredrik Bengtsson och övriga i ledarstaben hade gjort två förändringar i startelvan sedan matchen mot Rynninge. Anna Linh Stenquist Foberg tog plats som vänsterytter och Anna Sandin fanns längst fram i anfallet tillsammans med Linn Mattsson och Ella Foberg.

Hemmalaget fick bästa tänkbara start på matchen när Anna Sandin kunde göra 1-0 redan i åttonde matchminuten, efter att Cecilia Karlkvist svarat för förarbetet med en löpning och inspel från högerkanten.

-Vi börjar ganska bra och arbetar oss in i matchen, säger Joanna Snell.

Värmländska Lysviks IF, som hade tre raka segrar inför mötet mot Brage, hade svårt att komma till några farligheter inledningsvis. Målfarliga Emelie Edqvist var på väg komma till ett friläge tidigt i matchen, men backen Thilda Johansson visade löpstyrka och kunde avväpna Lysviksanfallaren komma till något avslut.

Bortalaget visade stundtals upp ett fint kortpassningsspel, men utan att komma till några vassa målchanser.

-Nej, de skapar ändå inte de där riktigt heta chanserna, säger Snell.

Emelie Edqvist längst fram var hela tiden ett orosmoln och hade ett par lägen när hon var nära komma loss. Men Brages försvar låg hela tiden rätt i sina positioner och gav inget utrymme för värmländskornas anfallsess.

-Vi tappar lite och vet att de är farliga i sina omställningar och har en bra forward (Edqvist), säger rutinerade Joanna Snell som tyckte det kändes lugnt i försvarsspelet.

Hemmalaget försökte driva upp tempot med ett tillslag, för att kunna hitta ytor bakom Lysviks backlinje, men vi hade förutom målet, svårt att komma fram till några farligheter före paus.

En jämn första halvlek kan sammanfattas med två bollskickliga lag som försökte spela fotboll, men hade svårt att hitta ytor.

Brages försvarsspel imponerade med Snell, Luna Hermansson och Thilda Johansson som inte släppte till något.

I upptakten av andra halvleken hade vi ett par halvchanser inledningsvis. En hörna från Linn Mattsson hittade fram till Anna Sandin som avslutade med ett skott rakt på Maja Cvjetkovic. Vi hade mest boll inledningsvis av andra halvleken och etablerade spel på Lysviks planhalva.

Efter att matchen dittills varit målchansfattig öppnade det plötsligt upp sig kring 60 minuters strecket. Ella Foberg fick till ett skott i straffområdet men bollen räddades på mållinjen. Kort efter fick Lysviks Emelie Edqvist ett friläge, men Alexandra Sjölander kom ut i rätt ögonblick och avvärjde situationen.

-Det är egentligen ingenting hon (Edqvist) skapar själv, det är vi som bjuder på den. Men ”Alex” (Sjölander) kommer ut stort, säger Joanna Snell om gästernas bästa chans i matchen.

I 63:e matchminuten kom förlösande 2-0 för hemmalaget när Ella Foberg med ett långskott fick se bollen via ribbans underkant leta sig i mål.

-Vi går in halvtid och tar snacket och kör över dem, säger Snell som fick se målen komma i slutet av matchen när Lysvik tvingades flytta upp spelet.

-Sedan tidigare matcher vet vi att vi är bra i andra halvlek och att det är en styrka vi besitter.

Ett inspel från höger letade sig fram till Robyn Decker som med dryga kvarten kvar kunde nicka in 3-0. Hemmalaget kunde öka på till både 4-0 (Foberg), 5-0 (Sandin) och 6-0 (Jenneifer Ermesjö) i slutskedet mot ett Lysvik som tappade markeringarna vilket hemmalaget utnyttjade.

-Det är bara att tacka och ta emot att vi gör sex mål och får utdelning. Det har varit lite skralt innan och de matcher vi har vunnit kanske vi skulle vunnit med nåt mål mer. Det jämnar väl ut sig.

-Jättekul att se båda Anna Sandin och Ella Foberg få leverera, säger Snell som redan börjat tänka på nästa match borta mot Norrstrand på lördag.

-Nu väntar en ny vecka, och att vara redo för nästa drabbning, det här är snart passé. Nu är det bara fokus på nästa match.

Mattias Johansson var efteråt nöjd över helheten. Vad kan man mer vara efter en nolla bakåt och sex mål framåt. Minst sagt imponerande.

-Sedan var det kul att Ella (Foberg) och Sandin (Anna) får göra två mål vardera, säger Johansson.

Efter förra helgens förlust var man tillbaka på konstgräset och där visar vi att vi är svårslagna.

-Vårt spel bygger på att hålla bollen efter backen och det underlättar att spela när det ser ut så här.

-Det var väldigt skönt att komma tillbaka efter förra helgen.

Tycker du det här är er bästa match för säsongen?

-Topp tre i alla.

I nästa omgång på lördag väntar tabellåttan Norrstrands IF på bortaplan och då blir det gräs igen.

-Jag har ingen koll på hur de ser ut i år, men jag hoppas att vi kommer in i gängorna igen, avslutar Mattias Johansson.

IK Brage-Lysviks IF 6-0 (1-0)

Mål: 1-0 Anna Sandin (8), 2-0 Ella Foberg (63), 3-0 Robyn Decker, 4-0 Ella Foberg (81), 5-0 Anna Sandin (82), 6-0 Jennifer Ermesjö

Domare: Ida Karlsson. Assisterande domare: Ida Granberg, Ella Fritz.

Publik: 95 (Borlänge Energi Arena Domnarvsvallen)

IK Brage: Alexandra Sjölander-Luna Hermansson, Joanna Snell, Thilda Johansson (80 Agnes Almetun Lantz)-Anna Linh Stenquist Foberg (K) (55 Jennifer Ermesjö), Maja Andersson, Robyn Decker, Cecilia Karlkvist-Anna Sandin, Ella Foberg, Linn Mattsson (76 Lisa Ewenson).

Ersättare: Ida Larsson, Walaa Jundi Ali Al-Huwairi (mv).

Lysviks IF: Maja Cvjetkovic-Frida Jönsson, Julia Arlestrand Svensson (K), Sofia Alenmalm, Matilda Arlestrand Svensson-Alva Johnsson, Louise Andersson, Ida Henriksson, Charlotte Lisell-Tilde Olsson, Emelie Edqvist. Ersättare: Louise Nilsson, Sonja Lissmatz Van De Laak, Ida Martinsson, Carolina Norberg.