Övertygande seger i premiären

Vilken smakstart alla grönvita fick på Superettan 2022, efter att vi besegrat Örebro SK med 3-0 (3-0) hemma på Vallen. Målen gjordes av Anton Lundin, Joakim Persson och Alexander Zetterström inom loppet av 16 minuter i första halvlek. Brage stod för en strålande match, och segern var i slutändan odiskutabel.

Superettanpremiär och stora förväntningar fanns i luften när det ”nya” IK Brage mötte fjolårets allsvenskar Örebro SK. På grund av snöfallet tvingades matchen skjutas upp en timme.

Chefstränare Klebér Saarenpää valde att mönstra ett lag med Viktor Frodig i målet. Backlinjen bestod utan av Christopher Redenstrand, Pontus Rödin, Alexander Zetterström och Jonathan Tamimi. På mittfältet spelade Joakim Persson, Seth Kanteh Hellberg, Henry Sletsjøe och Anton Lundin. På topp fick Douglas Karlberg, som var tillbaka efter skada, chansen bredvid Niklas Söderberg.

IKB inledde piggt och redan efter en minut tvingade Seth Kanteh Hellberg ÖSK:s målvakt William Eskelinen till en räddning. Kort därefter stod bortalagets mittback Axel Oskar Andrésson för ett osäkert ingripande. Joakim Persson kom till ett avslut som täcktes av Örebroförsvaret.

Det var en mäktig stämning på Vallen och bortalaget hade en halv kortsida bakom sig. Vi hade också en fin uppslutning av Bragesupportrar på motsatt kortsida, som på ett förtjänstfullt sätt stöttade de våra.

Ett Brage som ägde spelet, kunde ta ledningen när Anton Lundin från nära håll stötte in bollen till hemmaledning 1-0 efter åtta minuter. Fyra minuter senare exploderade Borlänge Energi Arena Domnarvsvallen, när Joakim Persson på egen hand dubblerade ledningen till 2-0, efter stått för en maxlöpning på vänsterkanten, och avslutat i borte hörnet utan chans för Eskelinen i ÖSK-målet.

Efter kvartens spel fick ÖSK två frisparkar på Brages planhalva, men utan att det blev farligt. Istället var det här Brages halvlek, som visade upp ett emellanåt bländande spel, där vi lyckades med det mesta. Man löpte sönder Örebro som ofta var tvåa på bollarna, och missade mycket i sitt passningsspel.

Alexander Zetterström fanns efter 24 minuter på rätt plats i straffområde, när han förpassade bollen i mål, efter Redenstrands fina hörna, fram till 3-0. Brage stod för en suverän halvlek rakt igenom, och spelade stundtals ut Örebro.

Bortalaget fick under första tio av andra halvleken äga mer boll, men utan att lyckas luckra upp hemmaförsvaret. Inhopparen Noel Milleskog hade i minut 58 ett skott som tvingade Viktor Frodig till en räddning. Milleskog som visade energi som bortalaget annars saknade.

Känslan var att Örebro hade behövt ett tidigt mål, för att möjligtvis kunna skaka grönvitt.

Brage höll ihop laget föredömligt, och låg rätt i positionerna. Målfarlige Erik Björndahl kom ingenstans. Trots att Brageklacken var i numerärt underläge, var man de som överröstade Örebrofansen under stora delar av halvleken.

Med tremålsledning var prio ett att bevaka ledningen, vilket grönvitt också klarade av med bravur. Vinst med 3-0 och en fin start på säsongen 2022.

I nästa omgång, lördagen den 10 april kl 13.00, väntar bortamöte mot Östers IF.

Text: Per Lindgren

IK Brage-Örebro SK 3-0 (3-0)

Mål: 1-0 (8) Anton Lundin, 2-0 (12) Joakim Persson, 3-0 (24) Alexander Zetterström

Varningar: IKB: Alexander Zetterström, Niklas Söderberg, Viktor Frodig ÖSK: Ahmed Yasin, Daniel Gustafsson , Lucas Shlimon.

Domare: Oscar Johnsson

Publik: 1 485 (Borlänge Energi Arena Domnarvsvallen)

IK Brage (4-4-2): Viktor Frodig (André Bernardini, 88)-Christopher Redenstrand, Pontus Rödin, Alexander Zetterström(K), Jonathan Tamimi-Joakim Persson (Johan Arvidsson, 82), Seth Kanteh Hellberg, Henry Sletsjøe (Jacob Stensson, 88), Anton Lundin (Samouil Izountouemoi, 71)-Niklas Söderberg (Eirik Asante Gayi, 89), Douglas Karlberg. Ersättare: André Reinholdsson, Filip Sjöberg.

Örebro SK (4-4-2): William Eskelinen-Benjamin Hjertstrand (Samuel Dahl, 52), Axel Oskar Andrésson, Nasiru Moro, Hussein Ali-Erik Björndah, Lucas Shilmon, Victor Ekani Mpindi (Kevin Walker, 59), Daniel Gustafsson (Noel Milleskog,52)-Ahmed Yasin, Jiloan Hamad. Ersättare: Gustav Leijon, Daniel Björnkvist, Niclas Bergmark, David Seger.