Skip to content

Referat efter dagens seger

Brage tog tredje raka segern efter 2-0 (1-0) hemma mot Skövde AIK. Segern var fullt rättvis där vi visade både effektivitet och bra försvarsarbete. Ledningsmålet kom halvvägs in i första halvleken genom Amar Muhsin, innan anfallspartnern Ieltsin Camões nickade in slutresultatet 2-0 med kvarten kvar av andra halvleken. Vinsten betyder Brage är ny tabelltvåa.

Laget:

Janne Mian och William Bergendahl hade gjort en förändring i startelvan sedan matchen mot Öster, då Johan Arvidsson tog plats som högerytter, medan Pontus Jonsson fick inleda på bänken. Även nyförvärvet Teodor Wålemark inledde på bänken.

Första halvlek:

På ett regnigt Borlänge Energi Arena var det gästande Skövde AIK som satte igång matchen. Redan efter tjugo sekunder blev det farligt i Brages straffområde efter att Fritiof Hellichius långboll från egen planhalva hittade en fri Armend Suljev som dock vinkades av för offside. Det var en tempostark inledning där båda lagen fyllde på med folk i anfallen. Hemmalaget tog över spelet ju längre halvleken fortskred och var flera gånger på väg att komma igenom Skövdes täta försvarsmur. Tot Wikström och Weilid hade några bollvinster på offensiv planhalva som var på väg att leda fram till målchanser, men oftast ett Skövdeben i vägen när det kom till skottlägen.

Arvidsson och Sletsjøe överbelastade ofta på högerkanten, men där den sista passningen eller inlägget hade fel adress. Dock skulle vi få lön för mödan halvvägs in i första halvleken från högersidan då Arvidssons inspel letade sig fram till Amar Muhsin som stod rätt placerad framför mål och kunde via Skövdemålvakten Zendejas vricka in 1-0.  Efter målet flyttade gästerna upp och spelet och hade inom ett par minuter några farliga anfall. Spelmotorn Sargon Abraham hade en bra aktion kring trettiominuters strecket, när han tog fart på egen planhalva och spelade ut till Kenan Bilalovic på vänsterkanten som fick på ett inlägg som dock Brage kunde rensa bort.

Men det var Grönvitt som hade kontroll på matchen. Tack vare att vi vann många dueller, tog löpningarna och visade energi kunde vi etablera tryck på offensiv planhalva. Det var inte bara Arvidsson som var aktiv på sin kant, på andra sidan tog Redenstrand och Tot Wikström många löpningar. Det märktes att Brage spelade med självförtroende, då man vågade utmana och ofta vann spelet man mot man. Matchen gick lite i stiltje sista tio före pausvilan, men hemmalaget hade ändå bud på fler mål. Arvidssons inspel till en framrusande Tot Wikström kunde resulterat, men avslutet missade målramen. Brage radade upp tre raka hörnor i slutet av halvleken, där det var nära utdelning på den tredje, då Redenstrands serve till Tot Wikström, och tillbaka till Chris som fick ett utmärkt läge men sköt över.  En halvlek där Brages 1-0-ledning var motiverad, och kunde varit något mål större. Skövde hade några ströanfall första fyrtiofem, men gick in i pausvilan med noll avslut på mål.

Andra halvlek:

Båda lagen kom ut till andra halvleken utan att göra några byten. Efter att hemmalaget haft avspark höll vi bollen inom laget 1,30 minuter, och det blev riktigt farligt sedan Camões vänt om i straffområdet och spelat ut till Tot Wikström som dock sköt högt över. Matchbilden påminde om den första där Johan Arvidsson fortsatte utmana på sin kant. Centralt försökte Gustav Berggren hitta rätt med några djupledspassningar. Skövde stack upp sporadiskt och ytterbacken Marcus Mihail hade en löpning på vänstersidan, men inspelet kunde nickas bort av Alexander Zetterström. Brage fortsatte att kontrollera matchen och jaga ett andra mål.

Arvidsson och Berggren var framme ett par gånger i straffområdet och oroade. Muhsin hade sedan två jättelägen att bli tvåmålsskytt och båda gångerna var det på inlägg från Arvidsson. I den 59:e matchminuten var det på en nick som smet utanför Zendejas vänstra stolpe, och nästa chans kom fem minuter senare, men då svarade SAIK-målvakten för en stark räddning från nära håll på avslut.

Skövde flyttade upp mycket folk ju längre halvleken pågick, samtidigt som det gav Brage ytor att vända på spelet. På en kontring kunde Brage öka på till 2-0. Målet, som kom i 75:e matchminuten, var efter ett inspel från Henry Sletsjøe, som Camões nådde högst på och säkert kunde nicka in bollen bakom en chanslös Zendejas. Det var för övrigt hans tionde mål för säsongen vilket betyder delad skytteligaledning. Skövde hade en hel del boll i slutet av matchen när man försökte få till en slutforcering. Dock lyckades man inte komma till någon hundraprocentig målchans, där Brage på ett säkert sätt stängde till i egna boxen framför Viktor Frodig.

En mycket väl genomförd match där Brage vinner rättvist och visar att laget kommer vara att räkna med i fortsättningen. Segern betyder att vi klättrar upp till andraplats i tabellen, dock med en match mer spelade än övriga lag.

Nästa match äger rum söndagen den 18 augusti då Degerfors IF väntar på Stora Valla i säsongens andra bruksderby.

Text: Olov Lindgren

MATCHFAKTA

IK Brage-Skövde AIK 2-0 (1-0)
Mål: 1-0 Amar Muhsin (24), 2-0 Ieltsin Camoes (75)
Hörnor: 7-3 (6-0)
VarningAR, Skövde: Fritiof Hellichius
Domare: Erik Mattsson. Assisterande domare: Christian Tennstedt, Luke Kyqku. Fjärdedomare: Erik Nordqvist.
IK BRAGE (4-4-2): Viktor Frodig-Christopher Redenstrand, Alexander Zetterström, Oskar Ågren, Ceasar Weilid-Emil Tot Wikström (71 Pontus Jonsson), Henry Sletsjoe, Gustav Berggren (88 Malte Persson), Johan Arvidsson (78 Adil Titi)-Amar Muhsin (78 Samouil Izountemoi), Ieltsin Camoes (88 Ferhan Abic). Ersättare: André Bernardini, Teodor Wålemark.
SKÖVDE AIK (4-4-2): Adrian Zendejas-Marcus Mikhail, Filip Schyberg (K), Edvin Tellgren, Samuel Sörman-Kenan Bilalovic (78 Stefan Ljubici), Elmar Abraham (64 Ziga Ovsenek), Fritiof Hellichius, Armend Suljev (64 Emil Skillermo)-Alex Hall (64 Hugo Engström), Sargon Abraham.Ersättare: Markus Fröjd, Filip Drinic, Adrian Zendelovski, Stefan Ljubicic.