Referat efter damernas match mot Sandviken

IK Brage förlorade dagens Gävle-Dala derby på Jernvallen Arena mot tabelltrean Sandvikens IK, med 2-0 (1-0). En av många besvikna Bragespelare efter slutsignalen var mittfältaren Hanna Torstensson. -Det känns tungt, inte kul. Sandviken är duktiga, det ska man inte säga något annat om, säger Hanna direkt efter slutsignalen.

Hemmalaget tog ledningen före paus med 1-0 på straff. Tidigt i den andra halvleken utökade SIF sin ledning till 2-0, Efter det var vi aldrig riktigt nära att rubba ett för dagen bättre motstånd.

Första halvlek:

Sandviken var det lag som genomgående var det något bättre laget, och ledning med 1-0 för hemmalaget efter första halvlek kan ingen protestera mot. I en jämn första kvart var det hemmalaget som hade ett visst spelövertag, men Brage spelade sig ofta ur situationerna med kyla. Enda gången som det blev riktigt farligt var när SIF hade sin första hörna efter åtta minuter, men det ledde aldrig till något avslut på mål på säsongsdebuterande målvakten Clara Lönntorp. Det dröjde till den 19:e minuten innan vi fick vårt första avslut mot mål, när Maja Andersson spelade fram Anna Sandin, som emellertid fick se sitt avslut gå utanför med bred marginal. Efterhand mattades SIF:s spelövertag något, även om första halvtimmen gick på poäng till rödvästarna, som var det något spetsigare laget.

-Vi kommer inte riktigt igenom och vi har bara ett fåtal målchanser. Det är något vi måste jobba vidare på, fast de är bra strukturerade, säger Torstensson.
I matchminut 26´ stod Clara Lönntorp för en fin parad, efter att Linnea Strand på eget initiativ tagit sig fram till matchens, så långt, klaraste målchans. Men Bragekeepern kom ut perfekt och visade att hennes närspel håller hög klass. Men det var ändå hemmalaget som skulle ta ledningen med 1-0 tio minuter före paus. Målet gjordes av Klara Kempi Kivi från straffpunkten. Straffen, uppkom efter Robyn Decker fällt Alva Sågström. En situation som Brages assisterande tränare Mattias Andersson, tycker var fel dömd:

-Det ska inte vara en straff, hon (Decker) står still med sitt ben och Sandvikenspelaren faller.

Grönvitt hade svårt att ta sig till några målchanser första fyrtiofem, även om vi avslutade halvleken ganska bra, där Anna Sandin kom till en halvchans efter en hörna.Sammanfattningsvis, rättvis hemmaledning efter första halvlek.

Andra halvlek:

Tidigt tog vi tag i spelet och efter 52 minuter stod Sandvikens målvakt för ett svajigt ingripande i straffområdet och tappade bollen framför fötterna på Tyra Eriksson, som dock inte fick någon träff på bollen. Istället kunde hemmalagets Alva Sågström med sitt andra mål i matchen minuten efter utöka ledningen till 2-0.

-Det målet kom lite ologiskt, och psykologiskt tungt. För jag tycker vi började andra bra. Efter målet har vi svårt att mobilisera, det känns surt, säger Mattias Andersson.

Brage kämpade och slet, men hade svårt att komma till de klara chanserna. Ofta var det som kvaliteten den sista tredjedelen saknades. Vilket Hanna Torstensson säger man tränat på:-

Vi har jobbat hela säsongen att bli mer noggranna sista tredjedelen. Och liksom ha mer kyla, som vi har i uppspelsfas och genom mitten.

Hanna Torstensson brukar vara en av de spelare som fördelar bollarna framåt, men idag tycker ”Torsten” att det kändes jobbigt.

-Det var tungt idag. Det kändes som jag sprang på sand. Det blev mycket jobb i defensiven, och jag är en offensiv spelare. Det är tråkigt att man inte kan utnyttja det lika mycket. Det var svårt att hitta igenom och de låg ganska nära.

Sandviken visade upp ett något högre bolltempo i sin anfalls uppbyggnad och kunde därför hota på ett bättre sätt än IKB. Halvvägs in i halvleken prickade Sågström stolpen, och med mål där kunde Sandviken ha punkterat matchen. Nu lyckades SIF ändå på ett tämligen säkert sätt kontrollera sin ledning, även om vi försökte med en sista forcering, där bland annat Maja Andersson hade skaplig chans på ett reduceringsmål.

Tycker du att matchen blev som väntat?

-Nej, det kändes som att vi hade en chans idag, inställningen innan är alltid vinst såklart. Tråkigt att det inte blir. Men de var bättre idag, avslutar Torstensson.

Brages assisterande tränare Mattias Andersson, var halvnöjd efter matchen, trots det inte blev några poäng.

-Jag tycker vi inte gör någon dålig match, SIF får matchen dit dem vill.

I en haltande tabell ligger Brage på åttonde plats.

Nu återstår det två matcher innan sommaruppehållet. I nästa omgång, som spelas söndagen den 23 juni, väntar hemmamatch mot Själevad.

-Det är sex poäng kvar att spela om, och de poängen ska till IK Brage, säger Mattias Andersson med bestämdhet.

Text: Per Lindgren