Skip to content

Referat efter damernas seger

IKB vann sista matchen före sommaruppehållet, efter att vi under lördagseftermiddagen besegrat Bergsnäsets AIK på bortaplan med 1-2 (0-0).

-Det viktigaste var att ta tre poäng och att sedan få vila kropparna till sommaruppehållet, säger en av Brages målskyttar Emma Halvarsson på telefon i spelarbussen på väg från Luleå.

Efter en mållös första halvlek, var det hemmalaget som tog ledningen med 1-0 i mitten av den andra halvleken. Men det var Brage som skulle få det sista ordet i slutminutrarna, när vi på tre minuter både kvitterade till 1-1 genom Emma Halvarsson (’84), och i den 87:e minuten avgjorde Ella Foberg.

På ett blåsigt JIABvallen, var den första halvleken inte speciellt underhållande, och att den slutade mållös var ganska logiskt.

-Vi hade en lång bussresa igår och vi var lite sega i benen. Det var mycket hawaiifotboll före paus. Sedan var det en ganska svårspelad plan, berättar Halvarsson.
Ella Foberg, som gjorde comeback senast, byttes in i halvtid när Sofia Lissel klev av. Tidigt tog Foberg ett par maxlöpingar, och visade att snabbheten finns kvar, efter sitt långa skadeuppehåll.

Bergnäset som ligger på nedflyttningsplats, var ändå det lag som första halvtimmen efter paus visade att man var det lag som kämpar för att vara kvar i serien. Norrbottningarna spelade med en hög press, och såg ut att vinna nästan alla fifty-fifty bollar. Efter knappa tio minuter var det nära hemmaledning, men Elin Björkman stod för en bra räddning på Emma Erikssons avslut. Dock skulle ändå Bergnäset ta ledningen, när Felicia Karlsson vann andrabollen efter att Björkman och Thilda Johansson inte lyckades rensa, och kunde från nära håll göra 1-0.

Hemmalaget spelade med energi, och IKB fick ingen lugn och ro. Framåt hade vi förtvivlat svårt att hota. Felicia Karlsson var nära att dubbla hemmalagets ledning med kvarten kvar, men åter visade Björkman klass, när hon parerade Karlssons avslut. Johanna Rundström och Astrid From byttes in runt timmen spelad. Brage visade att den långa resan till Luleå inte skulle vara förgäves. För med dryga tio minuter kvar tog vi över spelet. Och det med besked

. -Vi fick bra tryck i slutet, säger Halvarsson.

Hanna Torstensson stod för en magnifik prestation, när hon från egen planhalva drev bollen, djupt in på Bergnäsets planhalva och passade perfekt till Halvarsson, som fick närapå ett friläge, men målvakten Caroline Blom kunde rädda.

-Första touchen var inte så bra och jag kom ganska nära målvakten, säger Emma, som skulle få sin revansch i och med kvitteringen till 1-1 med bara sex minuter kvar av ordinarie tid. Målet var en frispark från vänsterkanten, som gick direkt i mål.

-Jag tänkte lägga den mot bortre. Kanske att den går in om den tar på någon, och kanske går den in om den inte gör det. Det är inte så ofta jag gör sådana mål, säger 19-åringen efter sitt femte mål för säsongen.
Brage var inte nöjda med en poäng. För i den 87:e minuten kom matchavgörande 1-2, när Ella Foberg med ett distinkt avslut i straffområdet, på egen hand manövrerade sig till ett skottläge med högerfoten och bollen smet in vid stolpen, utan chans för hemmakeepern.
Med tre segrar på de fyra senaste matcherna, har vi stått för en jättefin avslutning av vårsäsongen. Trots den positiva trenden, känner Halvarsson att hon inte skulle vilja fortsätta spela. Utan uppehållet kommer välbehövligt.

-Nu är det nog många kroppar som behöver semester, säger hon.

Tabellmässigt ligger Brage kvar på sjunde plats. 

Nu väntar tre veckors ledighet, sedan två veckors träning. Söndagen den 28 juli, spelas en träningsmatch borta mot RIK Karlskoga. Nästa seriematch spelas den 4 augusti när Team TG står för motståndet på hemmaplan.

Text: Per Lindgren

MATCHFAKTA

Bergnäsets AIK-IK Brage 1-2 (0-0)
Målen: 1-0 (64) Felicia Karlsson, 1-1 (84) Emma Halvarsson, 1-2 (87) Ella Foberg
Domare: Simon Svensson
Brage på JIABvallen (4-3-3): Elin Björkman-Tyra Eriksson, Robyn Decker,Thilda Johansson, Luna Hermansson (Johanna Rundström 65)-Maja Andersson, Hanna Torstensson,Emma Halvarsson-Elin Hjälte (Astrid From 58), Anna Sandin, Sofia Lissel (Ella Foberg, 46).

Relaterade nyheter

Buy Ticket

sign in to post your comment or signup if you dont have any account.