Referat efter Degerfors

Toppmötet på Stora Valla slutade 1-1 (1-1) där båda lagen hade möjligheter till ett segermål i andra halvleken. Degerfors tog ledningen med 1-0 efter knappa tjugo minuter innan Amar Muhsin snyggt skickade in kvitteringen till 1-1 i den 27:e matchminuten vilket är Muhsins tredje fullträff för säsongen. Hemmalaget hade sett över nittio minuter mest av spelet, men chansmässigt skapade vi minst lika mycket. Resultatet betyder Brage ligger kvar på femteplats i tabellen, med en poäng upp till tvåan Öster och trean Helsingborg.

Laget:

Janne Mian och William Bergendahl ställde upp med samma startelva som i senaste matchen mot Skövde AIK. På bänken var glädjande Ömür Pektas tillbaka efter sin långvariga skada.

Första halvlek:

Hemmalaget inledde matchen med att ligga högt upp och pressa Brages backlinje. Redan i andra matchminuten stressade anfallaren Vukojevic Bragemålvakten Viktor Frodig som tvingades slå bollen över kortlinjen till en resultatlös hörna. Spelet jämnade ut sig runt femminutersstrecket innan Degerfors hade en bra period när man flyttade upp med mycket folk i straffområdet när tillfälle gavs. Matchens första klara målchans kom i nionde matchminuten när bollen letade sig fram till Vukojevic som från några meter sköt över. Hemmastarka Degerfors, bara en förlust så här långt på Stora Valla, styrde spelet och hade flera anfall första tjugo.

Diaby och Lindell hade i 15:e matchminuten en fin kombination där man växlade från kant till kant, innan bollen spelades in till Vukojevic som sköt rakt på Frodig. Hemmalaget skulle ändå ta ledningen med 1-0 i 18:e matchminuten. Nyförvärvet Nahom Girmai Netabay fick fri yta till vänster i straffområdet, efter att Vukojevic klackat fram bollen och med ett hårt skott pricksköt in 1-0 i bortre krysset. Ledningsmålet kom rättvist då det var Degen som ägde matchen så långt. Lite som en blixt från klar himmel skulle Brage utjämna till 1-1 i 27:e matchminuten på lagets första målchans. På en kontring, där Redenstrans från vänsterkanten spelade över till Arvidsson som skickade in ett inlägg som gick förbi både ett par Degerforsspelare och Camões till en fri Muhsin, centralt placerad i straffområdet, som med en yttersida fick se bollen gå in bakom Wille Jakobsson. Målet var Muhsins tredje på fem matcher.

Efter målet tappade Degerfors sitt momentum vilket gjorde att Brage tog över spelet fram till halvtidsvilan. Gästerna ropade efter straff sedan Camões gått omkull i straffområdet, men utan gehör från rättskiparen Jovan Krsmanovic. Brage hade en del försök till djupledsspel, där Camões, Muhsin och Arvidsson var på väg genom några gånger. Brage, för dagen iklädda sitt gråa bortaställ, fick två frisparkslägen mitt på offensiv planhalva i slutet av halvleken men utan det blev riktigt nära. En halvlek där Degerfors inledde klart bäst, innan Brage tog över spelet i slutet av halvleken.

Andra halvlek:

Båda lagen kom ut till andra halvlek utan att ha gjort några byten. Efter en trevande inledning var det DIF:s anfallaren Dijan Vukojevic som fick halvlekens första målchans när han provade med ett hårt distansskott som tvingade Frodig att boxa bollen över ribban. Matchbilden påminde om den första halvleken där Degen förde spelet. Det dröjde till 56:e matchminuten innan det osade hett i hemmalagets försvar. Camões försökte med ett instick till Muhsin, men Jakobsson hann ut och avvärjde situationen. Även om Degerfors tilläts ha mycket boll, kändes vi bekväma i våra försvarspositioner. Dock blev det farligt kring sjuttiominutersstrecket där Degerfors hade tre vassa chanser. Lindgren fick öppet läge men fick se bollen, via en Bragespelare, gå ut till en resultatlös hörna. Därefter var det Carlos Moros Gracia med en nick som höll på att leta sig i mål. Tredje vassa chansen fick Aketechi Luc-Martin Kassi men lyckades in få bollen på mål. Mitt i hemmapressen stack Brage upp på två farliga kontringar, där nyss inbytte Pontus Jonsson med sin speed låg bakom farligheterna. Båda gångerna spelade han snett inåt bakåt, först från högersidan till Muhsin som sköt rakt på Jakobsson i hemmamålet. Nästa läge fick Emil Tot Wikström, nu kom Jonssons inspel från vänster men på nytt var Jakobsson ivägen.
I slutminuterna osade det hett i Brages straffområde, när Degerfors i en tilltrasslad situation vill ha straff. Brage spelade sedan på klockan på den fem minuter långa stopptiden, som blev dryga sju minuter, och kunde säkra en viktig poäng i den fortsatta toppstriden.

Nästa match i Superettan äger rum tisdagen den 27 augusti då Helsingborgs IF kommer till Borlänge Energi Arena. Alla till Vallen!

MATCHFAKTA

Degerfors IF-IK Brage 1-1 (1-1)
Mål: 1-0 Nahom Girmai Netabay (18), 1-1 Amar Muhsin (27)
Hörnor: 9-2 (3-0)
Varningar, Degerfors: Mamadouba Diaby, Erik Lindell. Brage: Alexander Zetterström (avstängd nästa match), Ieltsin Camoes (avstängd nästa match), Filip Sjöberg.
Domare: Jovan Krsmanovic. Assisterande domare: Josef Alacam, Jonas Dahl. Fjärdedomare: Sajad Al-Hakim.
Publik: 2856 (Stora Valla).
Degerfors IF (3-4-3): Wille Jakobsson-Alexander Hedén Lindskog, Bernardo Gil Coutinho Morgando, Carlos Moros Garcia-Mamadouba Diaby (85 Elias Pihlström), Nahom Girmai Netaby, Johan Mårtensson (K) (60 Christos Gravius), Erik Lindell-Dijan Vukojevic (85 Adi Fisic), Aketchi Luc-Martin Kassi (74 Teo Grömborg), Gustav Lindgren.Ersättare: Filip Järlesand, Nasiru Moro, Jamie Bichis.
IK Brage (4-4-2): Viktor Frodig-Christopher Redenstrand, Oskar Ågren, Alexander Zetterström (K), Cesar Weilid-Johan Arvidsson (71 Pontus Jonsson), Gustav Berggren (72 Adil Titi), Henry Sletsjoe, Emil Tot Wikström (90+3 Filip Sjöberg) -Ieltsin Camoes, Amar Muhsin (87 Ferhan Abic).Ersättare: André Bernardini, Teodor Wålemark, Ömür Pektas.