Referat efter förlusten mot SIF

Efter 3-0 mot Gefle, 2-1 mot Örebro, åkte Brage under lördagseftermiddagen på sin första förlust på försäsongen, när hemmamatchen mot seriekollegan Sandvikens IF slutade med förlust 0-2 (0-2). Nykomlingen Sandviken ledde i rättvist efter första fyrtiofem. I den andra halvleken skapade vi flera vassa målchanser, men utan att lyckas förvalta någon av dem. Båda nyförvärven Oskar Ågren och Ömür Pektas byttes in.

Laget

Det var fem förändringar i startelvan sedan matchen mot Örebro. Som mittlås tillsammans med Alexander Zetterström tog Eirik Asante Gayi plats. Det var nästan ett nytt mittfält, i och med att Pontus Jonsson, Adil Titi och Henry Sletsjoe fick förtroende. IeItsin Camoes fanns också med från start. På avbytarbänken fanns bland annat de senaste nyförvärven Oskar Ågren och Ömür Pektas.

Första halvlek

Den första halvleken slutade 0-2 och tillhörde Sandviken.

Sandviken som öppnade aggressivt och hade redan bud på mål efter fyra minuter när Kabuye sparkade hål i luften en meter framför Andre Bernardini. Ett energifyllt SIF spelade med hög press, vilket gjorde att vi emellanåt hade svårt att få ett lugn i vårt spel. Efter tio minuter hade vi ett par hyfsade målchanser, när IeItsin Camões snodde bollen från en Sandvikenspelare, men avslutet resulterade bara i en resultatlös hörna. I den 12:e minuten testade Henry Sletsjøe med en klack som inte heller utmynnade i något riktigt farligt. Efter 25 minuter började vi jobba oss mer in i matchen.

Samouil Izountouemoi tog sig förbi ett par Sandvikenförsvarare med några dribblingar och fälldes på vänstra straffområdeslinjen, Sjöberg tog hand om frisparken där en relativt omarkerad Alexander Zetterström nådde högst med pannan, men bollen träffade ribbans överkant. Istället var det Sandviken som i en snabb spelvändning tog ledningen med 0-1 efter 32 minuter genom Mohammad Alsalkhadi, som kyligt kunde placera bollen utom räckhåll för Bernardini. Målet blev som en väckarklocka för grönvitt som sista kvarten hotade på ett bättre sätt än tidigare. Vi radade upp flera hörnor, och närmast mål var det för Camões, som i en rörig situation framför SIF-målvakten Felix Jakobsson försökte trycka in bollen, men utan att lyckas. Pontus Jonsson, som hade flera bra aktioner, stod i den 45:e minuten för ett högerinlägg till en omarkerad Kevin Nyarko, som försökte avsluta med ett direktskott. Tyvärr tog bollen en bana högt över mål. Psykologiskt tungt, utökade Sandviken på sin ledning till 0-2 på tilläggstid, när Mohammad Alsalkhadi kunde lobba bollen över Bernardini i ett friläge efter Brageslarv.

Andra halvlek

Till den andra halvleken gjorde vi ett byte när Oskar Ågren kom in, och Chris Redenstrand gick ut. En pigg Bragestart utmynnade i två, tre målchanser för Camões, och en för Samouil Izountouemoi i de första fyra minuterna. Vi spelade med ett högre bolltempo, samtidigt som vi fick stopp på Sandvikens anfallsspel. Hemmalaget radade upp flera fina anfall med ett rörligt anfallspel. Efter timmen spelad gjorde vi ett dubbelbyte, in med Jacob Stensson och Gustav Berggren, och ut klev Jonsson och Camões. ”Samo” hade ännu ett bra läge, och ännu närmare en reducering var Gustav Berggren som träffade ribban halvvägs in i halvleken. Sandviken kom bara till sporadiska anfall. Inbytte Lukas Vikgren hade ett bra läge i straffområdet, men Oskar Ågren visade klass, när han följsamt kunde täcka skottet. Efterhand bedarrade vårt spelövertag, och Sandviken fick till några längre anfall, som emellertid inte resulterade i några farligheter.

Med kvarten kvar genomförde vi ett dubbelbyte, när Jonah Almquist och Ömür Pektas byttes in, när Adil Titi och Kevin Nyarko hade gjort sitt. Även om vi jobbade på så ville det sig inte.

Nu väntar ett par träningsfria dagar, innan vi tar sikte på nästa match, när vi söndagen den 18 februari inleder svenska cupens gruppspel med match borta mot IFK Norrköping.

Text: Per Lindgren

IK Brage-Sandvikens IF 0-2 (0-2)
Målen: 0-1, 0-2 Mohammad Alsalkhadi (32, 45+3)
Varningar: IKB: Pontus Jonsson, Samouil Izountouemoi SIF: –
Hörnor (prel): 6-1.
Domare: Rasmus Ekelund
Publik: Ca 75 (Borlänge Energi Arena)
IKB (4-4-1-1): André Bernardini-Filip Sjöberg, Alexander Zetterström, Eirik Asante Gayi, Chris Redenstrand (Oskar Ågren, 46)-Pontus Jonsson (Gustav Berggren 61), Henry Sletsjoe, Adil Titi (Jonah Almquist, 75), Samouil Izountouemoi- IeItsin Camoes (Jacob Stensson, 61)-Kevin Nyarko (Ömür Pektas, 75).
Ersättare: Viktor Frodig, Samuel Söderström-Linde.