Referat efter genrepet mot Sirius

Genrepet inför Superettanpremiären slutade med förlust för IK Brage där Allsvenska IK Sirius kunde vinna med 3-0 (2-0) på Studenternas. Resultatet var inte mycket att säga om där hemmalaget var det bättre laget, samtidigt som vi inte kom upp i den nivå vi visat upp tidigare på försäsongen.

Laget:

Brage hade bara två spelare, Oskar Ågren och Samouil Izountouemoi, kvar i startelvan från senaste matchen mot Falu BS. Tillbaka i målet var Viktor Frodig, medan fyrbackslinjen bestod av Ågren, Redenstrand, Zetterström och Weilid. Sletsjøe fanns framför backlinjen, och på mitten  hade ”Samo” sällskap av Sjöberg, Camões och Arvidsson. På topp spelade Pektas. På skade/sjuklistan återfanns förutom långtidsskadade Adil Titi, André Bernardini och Malte Persson, även Kevin Nyarko och Gustav Berggren som var sjuka.

Första halvlek:

Brage inledde matchen med hög press och skapade ett par halvchanser. Första tio minuterna bjöd på ett sprakande spel där båda lagen kom till målchanser. Det var hemmalaget som skulle komma till första farliga läget när Noel Milleskog tog sig fram i högerdelen av straffområdet och fick på att bra skott som Frodig kunde rädda. Kort efter hade Sirius en farlig hörna där Widgren nådde högst med huvudet, men på nytt var Frodig med på noterna. Matchen böljade fram och tillbaka och Noel Milleskog hade ännu ett bra läge, innan Ömür Pektas hade en jättechans i nionde matchminuten. Efter en spelvändning fick han mycket yta till vänster, tog sig fram till straffområdet där han fick se sitt skott toucha Mitov Nilssons vänstra stolpe och ut.

Mycket i Sirius kretsade kring Noel Milleskog som också låg bakom hemmalagets 1-0-mål efter dryga kvarten, när han med ett fint högerinlägg hittade pannan på Herman Sjögrell. Efter målet tog Sirius över spelet, med ett kvickt och direkt passningsspel, och tryckte ner Brage som dock försvarade sig bra. Sjögrell hade ett bra läge halvvägs in i halvleken, men fick se skottet från vänsterkanten smita tätt utanför Frodigs vänstra stolpe.

Även om Sirius hade mest boll, sakandes inte chanser för Brage. Arvidsson och Sjöberg hade ett fint kombinationsspel på högerkanten som ledde fram till ett inlägg där Camões nådde högst men fick ingen fart på nicken som hamnade i famnen på Mitov Nilsson. Efter dryga halvtimmen hade mittfältaren Sletsjøe ett lurigt distansskott som studsade framför Siriuskeepern, som kunde tippa ut bollen till en resultatlös hörna. Matchen gick ner i tempo efter trettiominutersstrecket vilket gjorde spelet blev mer kontrollerat från båda lagen.

Hemmalaget skulle dubblera ledningen till 2-0 kort före pausvilan efter att Dennis Widgrens frispark skapat oreda i Brageförsvaret. Först fick Jakob Voelkerling ett bra läge, innan bollen hamnade hos nyförvärvet från Brondby, Yousef Salech, som inte gjorde något misstag från nära håll. På stopptid hade Brage sedan ett bra läge till ett reduceringsmål, när Camões fick en dubbelchans men bra försvarsarbete av Tobias Carlsson och Malcolm Jeng förhindrade nätkänning.

En halvlek där Sirius ledning var rättvis, även om vi inte saknade chanser spräcka nollan. Det märktes bitvis att Sirius hade ett högre tempo i kroppen, och hade lite enklare att ta sig fram till målchanser.

Andra halvlek:

Inför andra halvlek genomförde Brage ett byte när Samouil Izountouemoi ersattes av Pontus Jonsson. Båda lagen tog ut varandra i upptakten av andra akten. När Brage fyllde på med folk framåt i jakten på ett reduceringsmål, kunde Sirius kontra in 3-0 i 56:e minuten, efter att Noel Milleskog hittat den storväxte Yousef Salech vid borte stolpen som bara hade raka in bollen i öppet mål. Sirius fortsatte gå framåt och en jätteräddning av Frodig, på Noel Milleskogs nick från nära håll, förhindrade ytterligare ett mål från de blåsvarta.

Brage genomförde  i 62:a minuten sitt andra byte, när lagkaptenen Zetterström ersattes av Eirik Asante Gayi. Samtidigt tog Cesar Weilid över kaptensbindeln.
Vi försökte att flytta upp spelet på offensiv planhalva men hade svårt att etablera tryck mot ett solitt Sirius som säkert kunde bevaka ledningen. En hörna från Filip Sjöberg med tjugo kvar kunde ha resulterat, men där vi inte hade studsen med oss.

I 72:a matchminuten gjorde Brage ett dubbelbyte när Jonah Almquist och Emil Tot Wikström kom in för Henry Sletsjoe och Johan Arvidsson.
Matchen kändes avgjord och Sirius kunde med sin 3-0-ledning hålla bollen inom laget och spela runt. Tempot var stundtals lågt sista halvtimmen och den offensiva fotboll vi fick se tidigare i matchen var som bortblåst. Närmast ett reduceringsmål i slutet av matchen hade Pektas som dock fick se sitt skott räddas av inbytte Jakob Tånander.

Sammanfattningsvis en match där Brage gjorde en bra första halvlek och kunde gjort något mål. I andra halvleken försökte vi flytta upp positionerna men då kunde Sirius kontra in 3-0 genom tvåmålsskytten Yousef Salech och mer eller mindre punktera tillställningen.  Nu tar vi nya tag och laddar om batterierna till seriepremiären den 1 april kl 15.00 när ex-allsvenska Varbergs BoIS kommer till Borlänge Energi Arena.

Text: Olov Lindgren

IK Sirius-IK Brage 3-0 (2-0)Mål: 1-0 Herman Sjögrell (16), 2-0 Yousef Salech (43), 3-0 Yousef Salech (56)Hörnor: 6-4 (4-3)Varningar, Sirius: Dennis Widgren (44), Yousef Salech (85). Brage: Filip Sjöberg (42), Oskar Ågren (75)Domare: Jasmin Svraka. Assisterande domare: Fredrik Hammarström, Robert Nyberg.Publik: 544 (Studenternas)
IK Brage: Viktor Frodig-Christopher Redenstrand, Alexander Zetterström (K) (62 Eirik Asante Gayi), Oskar Ågren, Cesar Weilid-Henry Sletsjoe (72 Jonah Almquist)-Samouil Izountouemoi (46 Pontus Jonsson), Filip Sjöberg, Ömür Pektas, Johan Arvidsson (72 Emil Tot Wikström)-Ieltsin Camoes (80 Ferhan Abic).Ersättare: Oscar Haglund, Emrik Eriksson (mv).