Referat efter herrarnas kryss

På ett soldränkt Borlänge Energi Arena hade 2 022 åskådare kommit för att se IK Brage ta mot serieledande Landskrona BoIS. Matchen slutade ganska rättvist 1-1 (0-1) Landskrona tog ledningen med 0-1 i början av matchen, Henry Sletsjøe kunde kvittera till 1-1 efter 52 minuter. Resultatet betyder att vi, i en haltande tabell, befinner oss på en andraplats i tabellen.

Laget:

Sedan matchen mot Örgryte gjorde Janne Mian och William Bergendahl en förändring i startelvan då Jacob Stensson var tillbaka efter skada och tog plats på det centrala mittfältet. Det betydde att Ömür Pektas, som startade mot ÖIS, fick ta plats på bänken.

Första halvlek:

Den första halvleken gjorde Landskrona det enda målet i en relativt jämn tillställning. Båda lagen hade svårt att komma till alltför många heta målchanser. IeItsin Camões satte igång spelet, när vi anföll mot Evertläktaren och vår klack. I en tempofylld matchinledning skapade vi fyra hörnor under dem första fem minuterna men utan att det hettade till. Det var istället Landskrona som efter sju minuter tog ledningen med 0-1 genom Robin Dzabic på lagets första anfall. Målet kom efter att Vincent Sundberg, till höger i straffområdet, slog en cutbackpass till David Edvardsson som sköt ett skott som studsade randigts väg fram till Dzabic som tryckte in bollen utan chans för Viktor Frodig. Bortalaget pressade högt, vilket gjorde att vi fick jaga en hel del boll första kvarten.

Dzabic, passad av Kofi Asare, tvingade Frodig till en bra räddning som resulterade i en hörna efter 19 minuter. Matchbilden blev att vi fick rikta in oss mer på kontringar. Runt 20-minutersstrecket hade vi ett par halvchanser som gjorde att vi fick lite momentum. En frispark från Redenstrand rann genom straffområdet utan att någon grönvit nådde bollen. Oskar Ågren var sedan nära på att få en fot på bollen i röran framför målvakten Amr Kaddura. Ännu närmare en kvittering var det i matchminut 24′ när Johan Arvidsson med ett distansskott träffade ribbans underkant, tio sekunder senare tvingade han också målvakten till en vass räddning med en cykelspark. Vi började ta över spelet alltmer, och visade härlig energi. Vi försökte hålla ett högt bolltempo medans Landskrona drog ner på tempot och tog lång tid på sig vid inkast och hörnor. Vi pressade ofta Landskronas backlinje men BoIS kunde ofta spela sig kyligt ur sitt eget straffområde. Med fem minuter kvar till pausvilan var Sletsjøe nära till att hitta Gustav Berggren i djupet, men bollen var för brant slagen. I slutet av halvleken vaskade vi fram tre hörnor, men utan resultat. Sammanfattningsvis så hade vi kanske gjort oss förtjänta av ett oavgjort resultat.

Andra halvlek:

Brage gjorde inga förändringar i laget till den andra halvleken. Redan efter ett par minuter sköt Arvidsson ett skott som träffade IeItsin och bollen gick ett par meter utanför stolpen. Genomgående under matchen var att båda lagen slog många inlägg och hörnor som aldrig blev riktigt farliga, mycket tack vare ett bra försvarsspel. Efter 52 minuter kvitterade Brage till 1-1 genom Henry Sletsjøe, målet kom efter att Redenstrand slog en frispark som Henry Sletsjøe nådde högst på och nickade i mål. Första gången där något av lagens offensiva spelare vann en höjdboll inne i straffområdet. IeIstin Camões fick ett gyllene läge att sätta hemmalaget i ledningen efter timmen spelad, då han ensam med Amr Kaddoura inte lyckades förvalta sitt friläge.

Bois, som inte haft något farligt i halvleken, stack kort därefter upp i en kontring, där Fredrik Ihler matade ut bollen till Vincent Sundberg, som avlutade utanför från ett relativt fritt läge. Efterhand gick tempot ner i halvleken, och inget av lagen vågade riktigt gå för att spräcka likaläget. Det lägre tempot gynnade Landskrona som kunde hålla bollen inom laget. Adam Egnell kom efter 78 minuter till ett hyfsat skottläge, men avslutet var misslyckat. Redenstrand hade minuten efter ett avslut från långt håll, men bollen tog Kaddoura enkelt hand om. Det dröjde till den 80:e minuten innan vi gjorde vårt första byte då Kevin Nyarko och Pontus Jonsson byttes in och Camões plus Emil Tot Wikström gjort sitt. Jonsson stod tidigt för en löpning på kanten och passade in bollen i boxen där Gustav Berggren fick ett utmärkt läge, men han fick tyvärr ingen ordning på benen och avslutet blev inte som han tänkt sig. På tilläggstid hade Gustav Berggren även resultatlös nick på mål, efter att Rassa Rahmani blivit utvisad i matchminut ’90. Resultatet gör att vi fortsatt är obesegrade efter fyra omgångar med åtta poäng inspelade, och återigen visade vi karaktär som kunde vända underläge till en poäng med mersmak.

Nästa match, som spelas söndagen den 28 april kl.15:00, möter vi Örebro SK på bortaplan.

Text: Per Lindgren.