Referat efter segern mot Alnö IF

Större, starkare, snabbare. IK Brage var ett par klasser bättre när man under lördagseftermiddagen besegrade bottenlaget Alnö IF med siffrorna 6-0 (2-0) på Borlänge Energi Arena.

-Jag sa att nu har det varit uppförsbacke ett tag och vi kan inte bromsa på en uppförsbacke, utan vi måste gasa, det är så man måste komma ur liksom, kommenterar Brages tränare Fredrik Bengtsson.

I den 27:e minuten gav Anna Sandin IKB ledningen med 1-0. Några minuter före och efter halvtidsvilan gjorde Elin Hjälte först 2-0 och sedan 3-0. Ett överlägset Brage spelade ut Alnö i andra halvlek och nyförvärvet Sofia Lissel gjorde 4-0 och 6-0, däremellan stack Emma Halvarsson emellan och satte 5-0.

Första halvleken

Grönvitt stod för en väl genomförd halvlek och kunde gå till pausvilan med en 2-0 ledning. Siffror som borde varit större då vi skapade en hel del farligheter.

Redan från start tog vi tag i taktpinnen och rullade bollen inom laget. Hanna Torstensson var den som ofta fördelade bollarna till forwardstrion Sofia Lissel, Anna Sandin och Elin Hjälte. Första tio hade ”Torsten” två öppnade passningar till Lissel och sedan Sandin. Vid första läget blockade mittbacken Hanna Sahlin skottet, och sedan fick Sandin bara en halvträff på sitt läge.

-Vi gjorde löpningar bakom backlinjen, och även om vi inte får bollen, så gör vi det bra, säger Fredrik Bengtsson, om lagets anfallsspel, som ofta satte Alnöförsvaret i bryderier.

Alnö, som kom till spel utan sin bästa målgörare Frida Olsson, ska ha en eloge för att man försökte spela sitt spel. Men man lyckades inte komma till några riktigt vassa målchanser under egentligen hela matchen. Något som Fredrik Bengtsson menade berodde på att vi gjorde många bra saker.

-Vi gör dem sämre än vad de är, när vi ligger aggressivt på dem och de inte får någon lugn stund. Det är vår förtjänst att de får det tufft, säger han.

Hanna Torstensson, är som bekant inte bara en framspelare, utan hon kan också skapa chanser på egen hand. Efter knappa tjugo hade hon IKBs dittills bästa målchans när hon fri med målvakten Isabelle Köhn men utan att göra mål. Några minuter senare dök nästa chans upp när Hjälte passade Torstensson som vid straffpunkten inte fick någon ren träff på bollen. Till slut skulle vi spräcka nollan, när Anna Sandin efter 28 minuter gjorde 1-0 efter att Alnlömålvakten sparkat hål i luften och IKBs #13 kunde promenera med bollen i det öppna målet. Ett Alnö som föll allt längre ner i banan fick allt mer försvara sig, när vi sköljde över våra motståndare.

-Jag är nöjd med framför allt att de lyssnar på vad vi ska göra. Att vi behöver ett bättre djupledspel. Jag tycker vi i de senaste matcherna har spelat fotboll för mycket på fötterna, vilket gör det ganska enkelt att vi blir ett kort lag och ingen som hotar bakom. I första halvlek kommer vi och hotar och hotar, de blir längre och vi kan börja spela där. Kul att vi utnyttjar det vi pratat om, fick vi också betalt över tid, säger Bengtsson.

Efter 40 minuter kunde hemmalagets Elin Hjälte spä på ledningen till 2-0. Kort före målet, hade hon en skottlobb som Isabelle Köhn tippade i ribban, men bara sekunderna senare fick Hjälte på en praktträff. Efter målet visade Elin stor glädje och verkade vilja omfamna hela ”Vallen”. Inte konstigt med tanke på att det var säsongens första mål för Brageforwarden.

-Ha, ha. Ja, jag hade gjort några missar innan. Bollen studsade lite, så det var typ en halvvolley. Jag hade två, tre skott innan, nu träffade jag, så det var skönt, säger Hjälte som tyckte att man genomförde en riktigt bra match, med all rätt.

-Vi gör det jättebra och tar många löpningar, vi springer för varandra och har fint rull. Det känns som allt sitter nästan.

Tycker du att matchen blev enklare än väntat?

-Nja. Jag hade inte gått in med någon känsla alls, mer än att det skulle bli en kul match.

Andra halvlek

Om inte matchen kändes avgjord efter första halvlek, så gjorde den det efter att vi tidigt i andra halvlek, med två snabba mål gick fram till 4-0. 45 sekunder in i andra halvlek kom 3-0 när Elin Hjälte skarvade in ett inspel från höger från duktiga Sofia Lissel.

-Jag var bara in dit med benet, så vart det mål. Det var inte världens hårdaste skott, men den rullade i mål, skrattar målskytten.

Sedan var det Lissel själv med 50 minuter på matchuret, som med ett kliniskt avslut, satte 4-0. Luna Hermansson byttes sedan in och Tyra Eriksson klev av. Brage fortsatte fullständigt kontrollera händelserna, på ett ännu klarare sätt än man gjorde i första halvlek.

Med tjugo kvar byttes Anna Linh Stenquist Foberg in, och bidrog med energi i offensiven. Fredrik Bengtsson tycker att lagets nestor förtjänar ett eget kapitel.

-Anna Linh förtjänar mer beröm än vad hon får. Det kan inte finnas många 50-åringar i Division 1 och högre upp. Hon är en helt fantastisk person också på sidan om plan. Hon är ett föredöme, säger han.

Även tvåmålskytten Elin Hjälte byttes av i den 70:e minuten, efter en rakt igenom solid insats.

-Det var inget planerat. Men jag hade kunnat sprungit en match till, känns det som. Jag var pigg idag, så det var skönt. Jag fick göra två mål, och jag är jättenöjd med den insatsen, säger Brages #15.

Innan domaren Stefan Jonsson hade blåst av matchen efter 93 minuter, hade vi gjort ytterligare två mål, signerade Emma Halvarsson och Sofia Lissel, till slutresultatet 6-0.

Resultatet betyder andra raka hållna nollan och seger på Borlänge Energi Arena. Något som Elin Hjälte tycker är viktigt:

-Det är jätteskönt. Nu ska vi fortsätta så här.

Efter förlusten förra helgen, studsade vi alltså tillbaka på vinnarspåret igen. I en haltande tabell klättrade Brage upp till åttonde plats. Fredrik Bengtsson poängterade också att man känns väldigt trygga på Borlänge Energi Arena.

-Vi känner oss bekväma hemma och vet hur vi ska spela fotboll. Det var perfekt att vi fick ha kontroll över spelet och kunde dominera. Mycket mål och det gör att vi lyfter mentalt tror jag när vi går in i en ny vecka.

I nästa match, som spelas lördagen den 15 juni kl.13.00, väntar seriefyran Sandvikens IF på Jernvallen Arena.

Text: Per Lindgren.

MATCHFAKTA

IK Brage-Alnö IF 6-0 (2-0)
Mål: 1-0 (28) Anna Sandin, 2-0, 3-0 (41, 46) Elin Hjälte, 4-0 (50) Sofia Lissel, 5-0 (72) Emma Halvarsson, 6-0 (84) Sofia Lissel.
Domare: Stefan Jonsson
Publik: 182 (Borlänge Energi Arena )
IK Brage (4-3-3) på Borlänge Energi Arena: Elin Björkman-Astrid From, Thilda Johansson, Robyn Decker, Tyra Eriksson (Luna Hermansson 54)-Emma Halvarsson, Sara Berglund (Anna Linh Stenquist Foberg 70), Hanna Torstensson-Sofia Lissel, Anna Sandin, Elin Hjälte (Rut Isberg 70).